22 / 11 / 2024
fuzul

İMSAD açıkladı: İnşaatta yurt içi siparişler zayıfladı, İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi 0,87 puan azaldı!

İMSAD açıkladı: İnşaatta yurt içi siparişler zayıfladı, İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi 0,87 puan azaldı!

İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeks, bu yılın ağustos ayında bir önceki aya göre 0,87 puan azaldı ve 67,19 puana düştü. İşte sektör beklentileri ve son gelişmeler...




Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli şekilde yayımlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi’nin Ağustos 2024 sonuçları belli oldu. 

Rapora göre, çalışma gün sayısındaki iniş ve çıkışların endeks üzerinde oluşturduğu etkiler ortadan kalktı. Bu şartlar altında endekslerin düşüş eğilimi kaydettiğine dikkat çekildi. Özellikle iç satışlar ve üretimdeki düşüşe bağlı olarak faaliyetlerde düşüş olduğu aktarıldı.

Ekonomim Gazetesi'nde yer alan habere göre; gelecek 3 aya ilişkin üretim, yatırım ve istihdam beklentilerinde ise, kuvvetli düşüşün sürdüğü ifade edildi. Endekste mevsimselliğin katkısının görülmediğine, iç pazarda daralmanın daha çok hissedildiğine vurgu yapıldı. İhracat pazarlarında durağanlığın sürdüğüne dikkat çekilen raporda, güven ve beklentilerin de zayıfladığı belirtildi. 

İMSAD açıkladı: İnşaatta yurt içi siparişler zayıfladı, İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi 0,87 puan azaldı!

BİLEŞİK ENDEKS 0,87 PUAN DÜŞTÜ 

Rapora göre, İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi, ağustos 2024'te bir önceki aya göre 0,87 puan azaldı ve 67,19 puana geriledi. Bileşik Endeks, yerel seçimler sonrası temmuz ayında yaşanan ilk artış sonrası yeniden düşüş kaydetti. 

Raporda, çalışma gün sayısındaki iniş çıkışların etkilerinin ortadan kalkması ile Bileşik Endeks eğiliminin daha sağlıklı duruma geldiğinin altı çizildi ve Bileşik Endeksi’nin bundan sonraki süreçte büyük oranda ekonomi politikalarının etkileri ve ihracat pazarlarındaki gelişmeler ile şekilleneceğine ve endekslerde toparlanmanın ötelendiğine vurgu yapıldı. 

İMSAD açıkladı: İnşaatta yurt içi siparişler zayıfladı, İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi 0,87 puan azaldı!

FAALİYET ENDEKSİ 140,5 PUANA GERİLEDİ 

Temmuz'da çalışma gün sayısının normalleşmesi ile Faaliyet Endeksi’nde yükseliş oldu. Ağustos ayında ise faaliyetlerde zayıflama yaşandı. Ekonomide uygulanan sıkılaştırma politikasının iç pazardaki etkilerinin güçlendiği belirtilirken, küresel pazarlardaki durgunluğun sürdüğü, faaliyet Endeksi’ne mevsimsellik katkısının sınırlı kaldığı aktarıldı. 

Rapora göre, Faaliyet Endeksi ağustos ayında bir önceki aya göre 1,8 puan geriledi ve 140,5 puana düştü. Faaliyet Endeksi’nin sezonun en yüksek aylarında düşüş eğilimi gösterdiğinin altı çizildi. 

Yurt içi satışların ağustos ayında bir önceki aya göre belirgin şekilde gerilediğine dikkat çekilen raporda, ekonomide uygulanan sıkılaşma politikası iç talebi sınırladı. İhracat ağustos ayında sınırlı yükseliş kaydetti. Pazarlardaki durağanlık sürerken, iç talepteki daralma nedeniyle ihracata ağırlık verilmeye çalışıldı.

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan raporda, üretimde ağustos ayında düşüş olduğu belirlendi. Cirolarda önemli gerileme kaydedildi ve yurt dışı satış fiyatları sınırlı ölçüde arttı. 

Çalışma gün sayılarındaki iniş-çıkışların etkileri ortadan kalktı. Rapora göre, inşaat malzemesi sanayinde faaliyetleri sıkılaşma politikaları, mevsimsellik ve ihracat pazarlarındaki gelişmeler etkiledi. İç pazarda yavaşlamanın devam etmesinin ve ihracat pazarlarında beklenen toparlanmanın ötelendiği aktarıldı. Faaliyet Endeksinin senenin geri kalanında da durağan kalacağı tahmin ediliyor.

İMSAD açıkladı: İnşaatta yurt içi siparişler zayıfladı, İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi 0,87 puan azaldı!

GÜVEN ENDEKSİ 30,03 PUANA DÜŞTÜ 

Rapora göre, Güven Endeksi bir önceki aya göre 0,4 puan geriledi ve 30,03 puan oldu. Güven Endeksi, üçüncü çeyrekte de kırılgan ve zayıf eğilim içinde seyretti. 

Rapor çerçevesinde, Ağustos'ta faaliyetlerdeki daralmanın ve özellikle iç pazardaki yavaşlamanın güven üzerinde olumsuz etki oluşturduğunun altı çizildi. Ekonomide sıkılaştırıcı politikaların iç pazarda işlerin yavaşlamasına neden olduğuna ve finansmana erişimde zorluklar ve bayilerin mali yapılarına baskıların arttığına dikkat çekildi.

Rapora göre, Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesi zayıf kalırken; inşaat sektöründe ve inşaat malzemesi sanayinde güven sınırlı ölçüde azalma kaydetti. Yurt içi pazarlarda güven ağustos ayında sınırlı ölçüde gerilerken, ihracat pazarlarına olan güven de ağustos ayında sınırlı ölçüde azaldı. 

Güven Endeksi’nde pek çok unsurun belirleyici olmayı sürdürdüğü aktarılan raporda, ağustos ayında mevsimselliğin katkısının olmadığına dikkat çekildi. Ekonomi politikalarının sınırlayıcı etkilerinin güven üzerinde daha baskın olduğu da vurgulandı. 

Rapora göre, güvende ana belirleyici ekonomi politikaları olarak kaydedildi. eopolitik gelişmeler de güveni sınırlayan unsurlardan biri olarak  bulundu. Raporda, ihracat pazarlarındaki toparlanmanın ötelenmesinin de güveni sınırladığının altı çizildi. 

İMSAD açıkladı: İnşaatta yurt içi siparişler zayıfladı, İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi 0,87 puan azaldı!

GELECEK 3 AYA İLİŞKİN YURT İÇİ SİPARİŞLER DÜŞTÜ 

Raporda, Beklenti Endeksi’nin ağustos ayında sınırlı ölçüde düştüğü belirtildi. Beklenti Endeksi ağustos ayında bir önceki aya göre 0,7 puan azaldı ve 54,0 puana geriledi. Mevsimselliğin olumlu katkısı endekste kaydedilmedi. 

Rapora göre, alınan yurt içi siparişler zayıfladı ve beklentilerin sınırlanmasına neden oldu. Uygulanan sıkılaştırma politikaları ve ihracat pazarlarında toparlanmanın ötelenmesi beklentilere olumsuz yansıdı. Önümüzdeki döneme ilişkin üretim, yatırım ve istihdam beklentileri son 3 ayda belirgin şekilde düşüş gösterdi. 

Rapora göre, Türkiye ekonomisine ilişkin beklentiler ağustos ayında değişiklik göstermedi. Ekonomi yönetimi ve programın korunmasının ekonomiye olan beklentileri şu anlık desteklediği ifade edildi.

Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurt içi siparişlerde önemli düşüş gerçekleştiği raporda işlendi. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan ihracat siparişlerinin çok sınırlı ölçüde arttığı kaydedildi. Önümüzdeki üç ayın üretim, yatırım ve istihdam beklentilerinde kuvvetli düşüşler yaşandığı da vurgulandı.  

Rapora göre, önümüzdeki aylarda beklentileri şekillendirecek ana unsurun ekonomi politikaları ve sonuçları olacağı öngörüldü. Malzeme sanayinin alınan sıkılaşma önlemlerinin iç talebi yavaşlatacağını düşündüğüne raporda yer verildi.

İhracat pazarlarında toparlanma ötelendiği belirtildi. Tüm bu gelişmelere bağlı olarak beklentilerin sonbaharda da durağan kalacağının tahmin edildiği belirtildi. 

Kira artışında kiracının hakları neler?

İslam Memiş gram altının Ekim ve Kasım aylarında ne kadar olacağını açıkladı!

Benzine Salı günü 1 lira 40 kuruş zam geliyor! İşte son dakika benzin zam detayları ve 20 Eylül 2024 akaryakıt fiyatları


Geri Dön