28 / 04 / 2024

Konut sigortası yaptırana emlak vergisinde indirim! Tek tek açıklandı!

Konut sigortası yaptırana emlak vergisinde indirim! Tek tek açıklandı!

TSB tarafından, Kahramanmaraş Depremi Raporu yayımlandı. Beklenen Marmara depremine ilişkin atılması gereken adımlara da yer verilen raporda, “Konut sigortası yaptıranlara emlak vergisinde indirim ve sigortalı işletme sayısını artırmak için zorunlu sigorta uygulamaları hayata geçirilebilir" ifadeler



Sigortacılar, konut sigortası yaptıranlar için emlak vergisinde indirim istedi.Türkiye Sigorta Birliği (TSB) tarafından, Kahramanmaraş Depremi Raporu yayımlandı. Söz konusu raporda, depremin etkileri yer alırken, beklenen büyük Marmara depremi ile ilgili taleplere de değinildi. 

Raporda, Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği bölgede toplam 1.2 trilyon Türk Lirası sigorta teminatı verildiğini, bölgede toplam sigortalı hasarın 53.1 milyar Türk Lirası olduğu ifade edildi. Ayrıca bölgedeki zorunlu deprem sigortası sayısının 1.2 milyon adet ve tazminat ödenen konut sayısının da 577 bin 828 adet olduğuna dikkat çekildi. 

Konut sigortası yaptırana emlak vergisinde indirim! Tek tek açıklandı!

KONUT SİGORTASI YAPTIRANA EMLAK VERGİSİNDE İNDİRİM 

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; TSB tarafından hazırlanan söz konusu rapora göre, Kahramanmaraş depremi sonucunda oluşan 103 milyar dolar tutarındaki zararın yüzde 95’inin, 98 milyar dolarının, kamu tarafından karşılanacağının da altı çizildi. 

TSB, doğal afetlerde kamu-özel sektör iş birliğinin önemini işaret ederek, afetlerin ortaya çıkardığı hasarın yalnızca kamu kaynakları ile giderilemeyeceğine vurgu yaptı. 

Kamu desteği ile sigortalı sayısını artırılmasının olası bir afetin ardından, kamunun üzerindeki yükün hafiflemesini sağlayacağını aktaran TSB tarafından, "Yurt dışı örneklerinde olduğu gibi insanları sigorta yaptırmaya teşvik etmek amacıyla konut sigortası yaptıranlara emlak vergisinde ufak bir indirim yapmak bu durum için örnek gösterilebilir" açıklamasına yer verildi. 

Ayrıca, raporda, ticari işletmelerde sigortalı işletme sayısını arttırılması amacıyla zorunlu sigorta uygulamaları gibi uygulamaların yapılabileceği belirtildi. 

Konut sigortası yaptırana emlak vergisinde indirim! Tek tek açıklandı!

DEVLET DESTEĞİ VERİLMESİ GEREKLİ 

TSB, hazırladığı raporda, uluslararası reasürörlerin hassasiyetini artıran Kahramanmaraşmerkezli depremlerden sonra maliyetlerin karşılanması ve gelecekte yaşanabilecek felaketlere ilişkin kaynak birikiminin sağlanması amacıyla atılan adımlara da değindi. 

"Deprem sigortası SEDDK tarafından tasdik edilen tarifeye tabidir. Deprem sonrası tarifenin uygulanması için belirlenen tutar 400 milyon TL’den 2 milyar liraya yükseltildi. Ayrıca sivil riskler için asgari birim metrekare değeri tespit edilmiş ve enflasyondan korunma zorunlu yapılmıştır" ifadelerinin kullanıldığı raporda, Kahramanmaraş merkezli depremlerde poliçe düzenleme aşamasında eksik sigortadan oluşan mağduriyetler ve hasar süreçlerinde problemler yaşandığı vurgulandı. 

Konut sigortası yaptırana emlak vergisinde indirim! Tek tek açıklandı!

TSB tarafından hazırlanan bu raporda, sorunların metrekare verilerinin hatalı beyan edilmesinden ve enflasyon sebebiyle yeniden inşa maliyetlerinin yetersiz olmasından ortaya çıktığının altı çizildi. 

"Sigorta şirketlerinin kamu veri tabanına entegre edilmesi ve konutların metrekare verilerinin bu sistem üzerinden alınması yönünde çalışmalar devam ediyor" denilen raporda, "Sigorta sektörü risk transferi yaparken, kamu ile de iş birliğine gitmesi doğal afet risklerinin etkin yönetilmesi kapsamında çok önemlidir. Devletin bu noktada desteği hem reasürans kapasitesi bulmak hem de uygun fiyatlı olması için önem arz eder" ifadeleri kullanıldı. 

Asgari ücrette geriye dönüş! Tek zamlı çözüm

Altın kısa vadede 2000 lira olacak! İslam Memiş açıkladı

Evde bakım maaşı alanlara müjde: Artık sigorta+maaş desteği sunulacak

  


Geri Dön