30 / 04 / 2024

Emlak vergisinde indirim nasıl gerçekleşir?

Emlak vergisinde indirim nasıl gerçekleşir?

1319 sayılı Kanun gereğince, emlak vergisi arazi, arsa ve binalar için ödenen bir vergi çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, emlak vergisi indirimli olarak ödenir mi? Emlak vergisinde indirim nasıl gerçekleşir?



Emlak vergisinde indirim nasıl gerçekleşir?

Emlak Vergi Kanununa göre emlak vergisi arazi, arsa ve binalar için ödenen bir vergi çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. Bu tür taşınmazı olan mükellefler emlak vergisi ödemekle yükümlü sayılıyor. Emlak vergisi ödeyecek kişilerin ilgili belediyelerin emlak servislerine müracaat etmeleri yeterli oluyor.


Gayrimenkul bildirimi için ilgili birime giden mükellefler her bir gayrimenkul türü için (arsa,arazi,bina ve işyeri )  ayrı ayrı bilgi formu doldurmak gerekiyor. Emlak bildirim formlarını ilgili belediyelerden temin edilebiliyor. 


Emlak bildirimi için; tapu fotokopisi, binalar için yapı kullanma izin fotokopisi, binanın bulunduğu adres (mahalle, sokak ve numarası) beyan sahibinin ikamet ve arsa işyeri adresi, vergi numarası ve T.C. kimlik numarası ile müracaat edilmesi gerekiyor.  Peki, Emlak vergisinde indirim nasıl gerçekleşir?


Emlak Vergisinde indirim emekli, dul, yetim kişilere uygulanıyor. Bu uygulamada söz konusu kişilerin tek bir konutu varsa ve bu konutu oturmak için kullanıyorsa Emlak vergisinin 8.maddesi gereğince indirimli olarak ödeyebiliyor.


Tek bir meskene ait olan emekli, dul ve yetimler ilgili belediyelerden form doldurarak bu uygulamadan yararlanabiliyor. Fakat söz konusu indirim 2.mal varlığı için geçerli sayılmıyor.


Emlak vergisi ne zaman beyan edilir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön