30 / 04 / 2024

Takas nasıl gerçekleşir?

Takas nasıl gerçekleşir?

Tapu da bir gayrimenkulün diğer bir gayrimenkulle değişiminde takas işlemi yapılıyor. Peki, takas nasıl gerçekleşir? Trampa yapılırken hangi belgeler gerekebilir?



Takas nasıl gerçekleşir?

Takas, bir malın başka bir malla değiştirilmesi işlemi olarak biliniyor.  Değiştirilecek mallar taşınır veya taşınmaz olabiliyor.  Takas, bir malın başka bir malla değiştirilmesi olarak karşımıza çıkıyor. 


Takas edilecek taşınmaz malların değerlerinin birbirine eşit olması şartı bulunmuyor. Değerler arasında eşitlik olmadığı takdirde, aradaki fark bir miktar para ödenerek denklik sağlanabiliyor. 


Tapu sicil müdürlüğünün takas değerleri eşitlemek konusunda bir müdahale yetkisi bulunmuyor.  Değer eşitliği için ödenecek bir bedel işlem sırasında peşin ödenmeyerek, ileride ödenecekse bunun için kanuni ipotek tesis edilebiliyor.  Farklı il ve ilçelerde bulunan taşınmaz malların trampa yapılması mümkündür.


Takas nasıl gerçekleşir?

Farz edelim ki 100 metrekarelik bir dükkan var. A kişisinin bu dükkan yerine bir daireye ihtiyacı var. B kişisinin ise farklı bir yerde 60 metrekarelik bir evi var ve bu kişinin de bir dükkana ihtiyacı var. 


Söz konusu olan bu dükkan ile ev eğer aynı değeri taşıyor ise bunlar değiş-tokuş yapılabiliyor. Trampa bu şekilde sağlanıyor.  Şöyle ki; 100 metrekarelik dükkan ile 60 metrekarelik ev aynı değerde ise A ve B kişisi de kendi aralarında bir değer eşitliği üzerinden anlaşmış olunuyor. 


Trampa yapılırken hangi belgeler gerekebilir?

1. Trampası yapılacak mala ait tapu senetleri,

2. Trampa yapılacak malın sahipleri ya da yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanı fotokopileri,

3. Trampa yapanların vesikalık fotoğrafları,

4. Trampa yapılan malın ilgili belediyeden alınan emlak beyan değerini gösteren belge.


Trampa işleminin özellikleri!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön