23 / 11 / 2024
fuzul

Trampa işleminin özellikleri!

Trampa işleminin özellikleri!

Aynı değerde olan ya da olmayan, ihtiyaç halindeki malların birbiri ile değiştirilmesi işlemine trampa deniyor. İşte, trampa işleminin özellikleri!




Trampa işleminin özellikleri!

Aynı değerde olan ya da olmayan, ihtiyaç halindeki malların birbiri ile değiştirilmesi işlemi trampa olarak karşımıza çıkıyor. Eş değerdeki dükkan ve arsa, konut ve mağaza trampa edilebiliyor. 


Bu hususta trampa işlemi yapılacak taşınmazlarda malların değerlerinin birbirine eşit olması gerekmiyor.  Değerler arasında eşitlik olmadığı takdirde, aradaki fark bir miktar para ödenerek denklik sağlanabiliyor. 


Değer eşitliği için  ödenecek bir bedel işlem sırasında peşin ödenmeyecekse, ileride ödenecekse bunun için kanuni ipotek tesis edilebiliyor. Farklı il ve ilçelerde bulunan taşınmaz malların trampa (takas) yapılması da mümkün. 


Trampanın özellikleri!

Trampa büyük kârlara ve zararlara neden olabiliyor.  Malların piyasa değeri konusunda bilgisi ve dengesini bulunmayanlar, sürekli aldanma tehlikesi ile karşı karşıya kalınabiliyor. 


- Mallar bölünebilir türden değilse değişim yine güçleşecek ve hatta malın türüne göre, bazen olanaksızlaşıyor. 


- Değişimi yapılmak istenen malların korunması, taşınması ve stoklanması çok güç olabiliyor. Çünkü mallar bozuluyor. Paranın uzun süreli gereksinmeleri karşılayabilmesi için hafif, bozulmaz ve kolaylıkla saklanabilr mallar olması gerekiyor. 


- Trampada bir satış birde alım aşaması bulunuyor. Malını vermek isteyen kimse önce o malı arayanı bulacak, sonra kendi istediği malı satacak alan kimseyi arayacaktır. Gerekirse diğer bir mal içinde onu satanı bulmaya çalışır. Bu olay az çok uzun bir sürenin geçmesini gerektirir.


- Trampa, bir malın başka bir malla değiştirilmesi olarak da biliniyor.  Değiştirilecek mallar taşınır veya taşınmaz mal olabiliyor.


Trampa şartları nelerdir



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön