14 / 05 / 2024

Konut fiyatlarındaki artış sürecek mi? Ev alacaklar şimdi bakın!

Konut fiyatlarındaki artış sürecek mi? Ev alacaklar şimdi bakın!

Halkın geleneksek yatım aracı olan konut ve arsa piyasası, kış aylarında bile olağanüstü hareketli geçiyor. Konut fiyatlarındaki artış sürecek mi? Ev alacaklar şimdi bakın!



Ekonomimcom köşe yazarı Şeref Oğuz, kaleme aldığı yazısında, İstanbul'da ortalama konut fiyatının 3.2 milyon lirayı aştığına dikkat çekerek, "Konut fiyatları bir yılda yüzde 174 tırmandı. Yetmezmiş gibi yeni konut kampanyalarıyla durduk yerde fiyatlar daha da yükseltildi" ifadelerini kullandı. 

İstanbul'da 5 milyon liraya kadar konut alımında yüzde 0.69 faiz oranlı konut kredisinin ardından, 2 milyon liralık evin fiyatının 3 milyon liraya yükseldiğine dikkat çeken Şeref Oğuz, "Bundan 50 yıl önce konuta bakış; köyden kente göçün sosyolojisi üzerinden şekillenirdi. Apartman dairesi, kentleşmenin gereğiydi" açıklamasında bulundu.

Konut fiyatlarındaki artış sürecek mi? Ev alacaklar şimdi bakın!

Şeref Oğuz, enflasyonun tetiklediği rant beklentisinin devreye girmesiyle, 2001 krizinden sonra enflasyonun tek hanelere inmesiyle beraber bankalardan lira mevduatının çözülerek konuta akmasının, “yatırım aracı konut” alternatifini güçlendirdiğine vurgu yaptı. 

"Gayrimenkul son deparında" diyen oğuz, fiyatların alım gücünün çok üstüne çıktığını vurguladı. Fakat hala ölgesel bazda yatırımcı ihtiyaçlarını yanıtlayabildiğinin altını çizen Şeref Oğuz, "Parayı birleştirerek; alım, hisseli alım ile herkes, erimekte olan lirasına bir adres arayışı içerisinde" diye konuştu.

Konut fiyatlarındaki artış sürecek mi? Ev alacaklar şimdi bakın!

EV ALMAK MI ARSA ALMAK MI?

"İçerisinde bulunduğumuz dönemde konut fiyatlar aşırı değerlenmiş durumda..." ifadelerini kullanan Oğuz, artık bu fiyatlarında konut almak yerine, arsa yatırımının daha önemli olduğunu vurguladı. 

Oğuz, "Her yapılan konut kampanyası ile fiyatlar daha da yükseliyor. Belli ki enflasyon piyasayı daha da tırmandıracak" diye konuştu ve konut piyasasının önemine de değindi. 

Yazısında "Konut sadece ihtiyacı olanların değil, aynı zamanda yatırım yapanların da park alanı… Türkiye’deki yatırımcı, satın alınan konutun değerinin devamlı artacağı bekleyişi içerisinde" değerlendirmesinde bulunan Şeref Oğuz, ağırlıklı olarak fiyatına bakmadan birikimini konuta yatıranların olduğunu belirtti. 

Konut fiyatlarındaki artış sürecek mi? Ev alacaklar şimdi bakın!

Birikimi olanlar için, kredi kullanarak konut satın almayı düşünenler için oldukça elverişli bir dönem geçirildiğine dikkat çeken Oğuz, konutta ucuz kredi için son dönemlerde olunduğunu, seçimin ardından farklı bir düzlemde olunacağını dile getirdi. 

Konuya ilişkin açıklamasında "Tüm dünyada ve Türkiye’de; 2023 yılında yavaşlama bekleniyor. Peki, ekonomide yavaşlama diğer sektörleri olumsuz etkilerken konut piyasasının eski canlılığını koruması mümkün mü? Değil elbette" ifadelerine yer veren Şeref Oğuz, tam da bu noktada yeni konut üretimi düşerken eldeki stokların satış fiyatlarının, yabancıların alımları desteğinde, yükseliş eğiliminde olabileceğinin altını çizdi. 

Yastık altında 31 bin 893 TL'si olana TOKİ'den büyük müjde! Başvurular bu tarihte resmen başlıyor! Sakın kaçırmayın! 

Emekli olmak için gün sayanlar dikkat! Daha yüksek maaş alanın yolları nelerdir? İşte maaş arttırma yöntemi!

65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım parasını gören şaşkına döndü! Peş peşe açıklanan zamlı rakamlara şimdi bakın!


Geri Dön