Arsa ve Arazi

Konut fiyatlarındaki yükseliş arsa talebini tetikledi!

Ülkemizde son senelerde konut fiyatlarında yaşanan yükseliş, arsa talebini tetikledi. Arsa fiyatları bir senede yüzde 63 yükselirken, ilan sayılarında da 6 ayda yüzde 25’lik artış yaşandı.

Gündemden düşmeyen konut fiyatının geldiği nokta ve faizlerdeki yükseliş konut sahibi olmayı adeta imkansız bir duruma getirirken, arsa talepleri de yükselişe geçti. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre ülkemizdeki barınma krizi giderek daha da derinleşirken, alım gücü konut fiyatlarına yetişemeyenlerden bazıları tercihini arsadan yana kullanınca gayrimenkul platformlarındaki arsa ilan sayısı da son 6 ayda yüzde 25 oranında arttı.

‘TALEP ARTAR’

Sözcü'den Hülya Keskin Oruçoğlu imzalı habere göre son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan konut fiyatları son bir senede ülke genelinde yüzde 43 oranında artış gösterirken, arsa fiyatlarında yaşanan artış da yüzde 63 şeklinde oldu. Ülkemizde arsa satışının yıllık 15 milyar TL civarında olduğu kaydedilirken, arsa talebinin de önümüzdeki yıllarda artması bekleniyor. Yeni nesil gayrimenkul platformu Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, konu ile ilgili olarak yaptığı açıkalmada arsa ilanlarındaki artışın Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerini öne çıkardığını, ilan sayısında da İzmir, Bursa, Tekirdağ ve Antalya kentlerinin ilk sırada yer aldığını dile getirdi.

Açıklamasında “Mevcut piyasa koşullarında, arsa ve arazi yatırımları genellikle uzun vadede yüksek getiri potansiyeli sunuyor” ifadelerini kullanan Tolga İdikat, “Son bir senede ülke genelinde arsa fiyatlarının yüzde 63, arazi fiyatlarının yüzde 54, ticari gayrimenkul fiyatlarının yüzde 44 ve konut fiyatlarının yüzde 43 oranında artış gösterdiğini gözlemliyoruz. Söz konusu bu artışlar, özellikle arsa yatırımlarına olan ilginin arttığını ve konut piyasasında yaşanan durgunluğun sürmesi halinde bu eğilimin süreceğini gösteriyor” diye konuştu. Tolga İdikat ayrıca açıklamasında arsa yatırımlarına olan ilginin gelecek yıllarda daha da artabileceğini dile getirdi.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre arsa ilanlarında özellikle Marmara, Ege ve Akdeniz bölgeleri ön plana çıkarken, Emlakjet’in verilerine göre ilan sayısında da İzmir, Bursa, Tekirdağ ve Antalya ilk sırada bulunuyor.


REKOR YÜKSELİŞ

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan resmi veriler de arsa, tarla ve ticari gayrimenkul talebinde yaşanan yükselişi gözler önüne serdi. Söz konusu bu verilere göre konut satışları 2023 yılında 2022 yılına göre yüzde 17.5 oranında düşüş göstererek, 1 milyon 225 bin 926 adette kaldı. Ayrıca diğer bir taraftan geçen senenin ilk 10 ayında arsa, tarla ve ticari gayrimenkul satışlarının 1 milyon 426 bin 146 adete çıkarak adeta rekora koştu. Resmi olarak açıklanan verilere göre konut satışları Haziran ayında da geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 5.2 azaldı ve 79 bin 313 adette kalarak, konuta ulaşımın ne kadar zorlaştığının göstergeleri arasında yer aldı.

 

Aile Bakanlığı destek ödemelerinde zamlı tarihi verdi. Hayırlı olsun

PTT'den direkt alınacak! Annelere 3 bin 700 TL müjdesi

Merkez Bankası resmen 37 TL açıklamıştı... Dolarda 7 gelişmesi