22 / 12 / 2024

Konut fiyatlarının düşmesi için arsaların kat karşılığı inşaat oranlarının azalması gerekiyor!

Konut fiyatlarının düşmesi için arsaların kat karşılığı inşaat oranlarının azalması gerekiyor!

İnşaat Mühendisi, Eskişehir Ticaret Odası Meclis Üyesi ve TOBB Eskişehir Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Üyesi Atakan Bakılan yaptığı paylaşımda konut fiyatlarının düşmesi için arsaların kat karşılığı inşaat oranlarının azalması gerektiğini dile getirdi.



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından, konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan ve sektör tarafından da merakla beklenen Konut Fiyat Endeksi (KFE/2023=100) bu yılın Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1 artış gösterdi ve 148 seviyesine yükseldi.

Paylaşılan detaylara göre Eylül’de Konut Fiyat Endeksi (KFE) yıllık yüzde 27,4 artış gösterirken, reel bazda yüzde 14,7 azalma gösterdi. Böylelikle, şubat ayında başlamış olan reel düşüş serisi 8. aya ulaşmış oldu. Konut fiyatlarında reel anlamda yıllık artış en son Ocak’ta yüzde 1,4 ile görülmüş, Şubat ayında başlayan reel düşüş yüzde 5,1’den başlayarak bugüne kadar devam etmişti.

Konut fiyatları gündemden düşmezken,  İnşaat Mühendisi, Eskişehir Ticaret Odası Meclis Üyesi ve TOBB Eskişehir Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Üyesi Atakan Bakılan resmi X hesabı https://x.com/atakanbakilan üzerinden konu ile ilgili çok önemli bir paylaşım yaptı.

 İnşaat Mühendisi, Atakan Bakılan yaptığı paylaşımda konut fiyatlarının düşmesi için arsaların kat karşılığı inşaat oranlarının azalması gerektiğini söyledi.


İnşaat Mühendisi Atakan Bakılan'ın konu ile ilgili  paylaşımı şu şekilde:

Arsaların kat karşılığı inşaat oranlarının azalması gerekiyor

Konut fiyatlarının belirlenmesindeki en büyük etken arsaların fiyatı ve kat karşılığı oranları. Kredi faiz oranlarının düşük olduğu dönemlerde arsaların kat karşılığı oranları ülke genelinde çok yüksek seviyelere ulaştı. Şimdi de arsa sahipleri aynı oranlar üzerinden arsalarını müteahhite vermek istiyor ama mevcut piyasada bu ne yazık ki mümkün değil. Şu an müteahhitlerin bu yüksek oranlar üzerinden bir arsa ile anlaşıp yüksek inşaat maliyetleri ile üretim yapması durumunda dairelerin toplam maliyeti satılabileceği fiyatı bile geçebiliyor. Bu yüzden örneğin geçtiğimiz yıllarda %50 oran ile kat karşılığı verilen bir arsanın %40-%45 oranlarına gerilemesi gerekiyor.

 

 

TSKB’den 'Afet Dayanıklılığı” başlıklı yeni rapor! 

Bakan Kurum, 19. GYODER Gayrimenkul Zirvesi’nde konut sektörünü değerlendirecek!

Prof. Dr. İlber Ortaylı’dan kontrolsüz arazi satışları için acil önlem çağrısı!


Geri Dön