27 / 04 / 2024

Konut GYO'ları kira talebinin arzı aşmasıyla gelişim sağlıyor!

Konut GYO'ları kira talebinin arzı aşmasıyla gelişim sağlıyor!

Konut GYO'ları kira talebinin arzı aşması ile birlikte gelişim sağlamaya devam ediyor. 



Tüm dünyada pandemiden sonra ekonomik faaliyetlerin yeniden canlanması, American Homes 4 Rent, Invitation Homes Inc. ve UMH Properties Inc. gibi şirketlerin kiralık birim talebinde artış yaşaması ile beraber, konut amaçlı gayrimenkul yatırım ortaklıklarına (GYO) önemli bir destek sundu.

Gerçekleşen bu eğilim, devam eden arz endişelerini geride bırakarak güçlü bir kiralama piyasasına yol açmıştı.

Özellikle öğrenci konutları segmenti, yükselen üniversite ve kolej kayıtları sebebiyle yükselen talebe tanık olmakta. Yeni yapıların devreye girmesi, yoğun kiralama sezonları dışında potansiyel kira artışlarını sınırlasa da, genel olarak artan emilim oranları dirençli bir pazara işaret ediyor.

Investing'te yer alan habere göre, çeşitli mülk türlerini yöneten bu GYO'lar, kiracıları daha etkili bir biçimde çekmek ve elde tutmak için yapay zeka satış araçları da dahil olmak üzere gelişmiş teknolojilerden faydalanırken aynı zamanda operasyonel verimliliği de çoğaltıyor.

Teknolojinin bu stratejik kullanımı, pazardaki konumlarını güçlendirmeye destek sağlıyor.

Konut GYO ları kira talebinin arzı aşmasıyla gelişim sağlıyor!

2023 YARISINDAN BU YANA YÜZDE 4,2 ARTIŞ

Sektör için finansal performans etkileri pozitif görünüyor. Zacks Industry Rank'a göre, konut GYO'ları için hisse başına faaliyet fonu (FFO) tahminleri 2023 yarısından bu döneme kadar yüzde 4,2 artarak iyimserlik duygusunu yansıtıyor. 

Bu hal, söz konusu hisse senetlerinin bir önceki sene S&P 500 ve daha geniş Finans sektörüne kıyasla az performans göstermesine rağmen gerçekleşmiştir.

Değerleme söz konusu olduğunda, konut GYO'ları şu anda genel Finans sektöründen daha fazla, fakat yine de genel piyasa endeksinin altında bir ileri fiyat / FFO oranıyla işlem görüyor.

Yüksek mortgage oranlarının konut satın almak yerine kiralamayı tercih ettirdiği dikkate alındığında, bu GYO'lar mevcut ekonomik şartlardan yararlanmak için iyi konumlanmış görünüyor.

Öte yandan son 3 senedir soluksuz bir şekilde yükselen satılık ve kiralık konut fiyatları 2023 Ekim ayında bir ölçüde hız kesti. REIDIN Emlak Endeks sonuçlarına göre Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 3,60, 2022 yılının aynı dönemine göre ise yüzde 88,44 nominal artış gösterdi. Artışın hız kesmesinde ev kredisi faiz oranlarındaki yükseliş etkili oldu.

Kastamonu, Çanakkale ve Balıkesir'de arazi toplulaştırması kararı! Resmi Gazete'de yayımlandı!

TOKİ Edirne projesi için yeni ihale tarihi belli oldu!


Geri Dön