Konut kiraları artacak mı?
Mars Gayrimenkul kurucu ortağı Samet Hızalan, geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kira gelirlerinin doğru beyanı için kapsamlı bir çalışma başlatıldığını ve bu kapsamda 4.5 milyon konutun analiz edildiğini hatırlatarak, Bakan Şimşek için ''aba altından sopa gösterdi.' dedi.
Mars Gayrimenkul kurucu ortağı Samet Hızalan kira gelirlerinin beyanı hakkında, geçtiğimiz hafta Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek için 'Tabiri caizse aba altından sopa gösterdi.'' diyerek önemli değerlendirmelerde bulundu. İşte Samet Hızalan'ın o yazısı...
Geçtiğimiz hafta Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tabiri caizse aba altından sopa gösterdi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşeğin ifadeleri şöyleydi; Kira gelirlerinin doğru beyanı için kapsamlı bir çalışma yürüttüklerini, 4.5 milyon konutu analiz ettiklerini açıklarken lüks dairelerin beyannameleri de güncellenmeye başladı.
Tapu, belediyeler ve bankalarda alınan bilgilerle konut envanteri yenilenirken, artık vergisini gizleyen
ev sahipleri daha kolay tespit ediliyor. Kiracısı olan ev sahiplerinin mart ayında beyannamesini ilgili vergi dairesine vermesi gerekiyor. Düşük havale veya bir başka hesaba para gönderme konusu da izleniyor. Vergi tutarının iki katı birinci derece usulsüzlük cezası kesilecek. Kira gerlirini beyan etmeyen veya eksik gösteren bu yıl için 33 bin lira olan istisnadan da yararlanamayacak.
Gayrimenkulleri konut olarak kiraya verenler, gerçek gider usulünü seçmeleri halinde, buradan elde ettikleri kira gelirinden, oturdukları konut için ödedikleri kira bedelini gider olarak indirebilir. Kira gelirleri vergisinden bağış, eğitim, sağlık ve sigorta masrafları düşülebiliyor.
KİRA GELİRİ İÇİN BEYAN SÜRESİ NE ZAMAN DOLACAK?
Kira gelirlerine ilişkin beyannameler vergi dairesine gitmeden elektronik ortamda Hazır Beyan Sistemi kullanılarak verilebilir. İster evden ister internet bağlantısı olan herhangi bir yerden elektronik ortamda kolayca beyan edilebilir. Geçen yıl elde edilen kira gelirleri mart ayında beyan edilecek. Geçen yıl için istisna tutarı 21 bin lira olup, ocak ayından yılın sonuna kadar bu tutarın üzerinde geliri olanlar 1 Mart 2024 itibarıyla beyanname vermek zorunda. Beyan etmeyenler istisnadan yararlanamaz.
Birden fazla konuttan kira geliri elde edenler istisnayı sadece bir ev için kullanabilir. 2024 yılı için ise 33 bin lira olarak belirlendi, böylece evini kiraya vermiş kişiler bir yıl boyunca 33 bin liranın altında kira geliri elde etmişse herhangi bir gelir vergisi ödemeyecek. Bununla birlikte 33 bin liranın üstünde gelir elde etmişse 33 bin lira istisna sayılacak ve üstünde kalan rakam vergilendirilecek.
KİRA GELİR VERGİSİ NASIL ÖDENİR?
Kira gelir vergisi ödemeleri, ikamet yerindeki vergi dairelerinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığının online platformu üzerinden gerçekleştirilir. Bu noktada İnteraktif Vergi Dairesi için ayrı bir parantez açalım. GİB’e bağlı olan bu bu platformdan vergi ödemek için sırasıyla şu adımları izlemelisiniz:
- İnteraktif Vergi Dairesi internet sitesine girin.
- ''e-Devlet ile Kayıt Ol” butonuna tıklayın.
- Gerçek kişiyseniz kendinize; tüzel kişiyseniz kanuni temsilciye ait T.C. kimlik numarasını yazın.
- Yönlendirildiğiniz İnteraktif Vergi Dairesi sayfasında sizden istenen bilgileri doldurun.
- Öncelikle tüzel ve gerçek kişi mükellefiyet türlerinden birini seçin.
- Tüzel kişiyseniz vergi kimlik numaranızı yazın ve doğrulama butonuna tıklayın.
- Sisteme giriş yapmak için bir şifre belirleyin.
- Cep telefonu numaranızı yazarak kaydet ve ilerle seçeneklerini işaretleyin.
- Şifre belirledikten sonra sizin için bir kullanıcı kodu oluşturulur. Böylece İnteraktif Vergi Dairesi kayıt
- işlemi tamamlanır. Size verilen kullanıcı kodu ile sisteme giriş yaparak kira gelirinizi beyan
- edebilirsiniz.
KİRALAR ARTACAK MI?
Kiradan vergi demek aslında kiracının daha fazla kira ödemesi demek.. 2023 yılında yılında ortalama 1.700.000 ev sahibi, kira gelirini beyanda bulundu.. Mehmet Şimşek 2024 yılında 4,5 milyon kişinin potansiyel kira getirisi elde edebileceğini söyledi ve doğru beyan etmeleri için bir çağrıda bulundu.
Fakat iki taraflı düşünmemiz gerekli, evet kayıtlara kira getirilerinin kayda alınması, doğru. Fakat ben aynı zamanda şöyle de düşünüyorum farklı açıdan değerlendirelim. Ev sahibisiniz, evinizi kiraya vereceksiniz ve sizden kira beyannamesi birebir yapılması isteniyor. Bu durumda ne yapacaksınız, 20.000 TL kira getirisi sağladığınız eviniz olduğunu düşünelim, 20.000 TL üzerine ödeyeceğiniz kira gelir vergisini de ekleyip kiraya vermek isteyeceksiniz. Böylelikle kiralar yine artışa gidecektir.
Bu kira gelir vergisi ile ilgili önerim, farzedelim emeklisiniz yıllarca çalıştığınız birikim ile oturmuş olduğunuz evi ve yan getirisi olsun diye bir eviniz daha var. İkinci evinizi kiraya verdiniz. Yani emekli maaşınız ve tek bir evden de kira geliriniz var. Zaten emeklinin durumu ortada, tek bir evden kira getirisi olan buna benzer örneklerden kira gelir vergisi alınmamalı.. İkiden fazla evi olup kira getirisi olan kişilerden vergi alınmalı veya ev sayısına göre orana bağlanmalı.
İstanbul'da ev kiralamak için 3, Ankara'da ev kiralamak için 2 emekli aylığı lazım!
|