28 / 04 / 2024

ATEM Başkanı Akçam ev sahiplerini uyardı! Kira beyannamesi vermeyen yandı!

ATEM Başkanı Akçam ev sahiplerini uyardı! Kira beyannamesi vermeyen yandı!

Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kira gelirlerinin vergi dışı bırakılmasının önüne geçilmesi amacıyla çalışma yürüttüklerini ifade etmişti. Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, Bakan Şimşek’in açıklamalarını değerlendirdi.



Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Ankara’da 1,5 milyon konut sahibinin takibe alınacağına dikkat çeken Akçam, “Kira beyannamesi vermeyen yandı.” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kira gelirlerindeki usulsüzlükler için düğmeye bastı. Şimşek, kira gelirlerinin mart ayında doğru beyan edilmesini sağlamak amacıyla gayrimenkul sahiplerinin mercek altına alındığını belirtti. Konuyu değerlendiren ATEM Başkanı Akçam, “Aldığımız haberlere göre  Ankara  genelinde ciddi bir tespit çalışması yapılacak. Buna yönelik önümüzdeki günlerde ciddi bir takip yapılarak beyanname vermeyenlere ceza uygulanacak” dedi.

ATEM Başkanı Akçam ev sahiplerini uyardı! Kira beyannamesi vermeyen yandı!

“BUNUN ADI VERGİ KAÇIRMAKTIR”

Akçam, kira gelir vergisinin mesken ya da mülk üzerinden kira geliri elde edenlerin devlete ödemekle yükümlü olduğu bir vergi çeşidi olduğunu ifade ederek şunlara değindi: “Sahip olduğu mülkler üzerinden kazanç elde eden ev sahiplerinin devlet tarafından belirlenen tarihlerde beyanname hazırlayarak vergi dairelerine beyan etmek ve sonrasında da kendilerine çıkarılan vergiyi ödemekle yükümlüdürler.'' dedi. 

Birçok ev sahibinin Kira Gelir Vergisi Beyannamesi’ni vergi dairelerine vermediğini ifade eden Akçam, “Bunun adı vergi kaçırmaktır ve kaçırılan her vergi devletimize yük olarak binmektedir.

Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek açıklamalarda bulundu. Sayın Bakan, tapu ve nüfus verilerinin incelenmesi sonucunda, kira geliri elde edebilme potansiyeline sahip yaklaşık 4,5 milyon konutun analiz edildiğini, kiralık olarak kullanıldığı tespit edilen adreslerde ise fiili tespitler yapılacağını beyan etti.

Yapılan tespit sayesinde kiracılardan edinilen bilgiler, elektronik ortamda tutulacak bir tutanakla doğrudan Gelir İdaresi Başkanlığının sistemlerine aktarılacak. Bu bilgiler, banka hesap verileri ve vergi beyanlarıyla karşılaştırılarak gerekli kontroller gerçekleştirilecek.” dedi.

ATEM Başkanı Akçam ev sahiplerini uyardı! Kira beyannamesi vermeyen yandı!

“ANKARA’DA DÜĞMEYE BASILACAK”

Bahsi geçen çalışmayı çok doğru bulduklarını ifade eden Akçam, sahip oldukları mülkler üzerinden kira geliri elde edenlere bir an önce vergi borçlarını ödemelerini, 2024’te de kira gelir beyannamesi vermeyi unutmamalarını ifade etti.

Yakın zamanda kira vergisi ödemeyenler için düğmeye basılacağına dikkat çeken Akçam,” Aldığımız haberlere göre Ankara genelinde ciddi bir tespit çalışması yapılacak. Ankara’da 1,5 milyon konut sahibi takibe alınacak ve kira gelirleri üzerinden vergi kaçıranlar için cezai işlem uygulanacak. Kira bankadan ödenmezse ayrı ceza, beyanname verilmezse de ayrı cezası vardır. Bu ceza günümüz itibariyle kira bedelinin yüzde 5'i kadar öngörülmektedir” dedi.

ATEM Başkanı Akçam ev sahiplerini uyardı! Kira beyannamesi vermeyen yandı!

2023 yılına ait kira kazançlarının, 2024’ün mart ayının sonuna kadar beyan edebileceğini de belirten Akçam, “Kira gelir vergisi ödeme tarihleri mart ve temmuz aylarıdır. Kira vergisini, bu ayların son gününe kadar kira iki eşit taksitle ödenebilir” dedi.

2024’te ödenecek ev ve işyerlerinin kira vergi oranlarına da değinen Akçam,“Gelir Vergisi Kanunu'nun 21. maddesinin birinci fıkrasında yer alan mesken kira gelirleri için uygulanan istisna tutarı 2024 takvim yılında elde edilen kira gelirleri için 33 bin TL olarak belirlendi. Basit usule tabi olmanın genel şartlarından olan yıllık işyeri kira bedeli ise 2024 takvim yılında uygulanmak üzere büyükşehir belediye sınırları içinde 55 bin TL, diğer yerlerde 34 bin TL olarak tespit edildi” ifadelerini kullandı. 

ATEM Başkanı Hakan Akçam: Ev almak hayal ötesi!

ATEM Başkanı Akçam: Emlak danışmanları, ev sahibi ile kiracılar arasında kalıyor!

 


Geri Dön