27 / 04 / 2024

ATEM Başkanı Akçam: Emlak danışmanları, ev sahibi ile kiracılar arasında kalıyor!

ATEM Başkanı Akçam: Emlak danışmanları, ev sahibi ile kiracılar arasında kalıyor!

Konut ve kiralık daire fiyatlarının her geçen gün yükselişe geçmesi vatandaşları mağdur ediyor. Yetkililer tarafından konut sorunlarına çözümler aranırken emlak danışmanları da mevcut sorunlardan nasibini alıyor.



Ankara Tüm Emlakçılar Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam kiralık ev bulamayan vatandaşların soluğu emlak danışmanlarında aldığını ifade ederek, emlak danışmanlarının da iş yükünün arttığına dikkat çekti.  Akçam vatandaşların odalarını arayarak taleplerini ilettiklerini belirtti.

Bazı vatandaşların taleplerinin arasında kimi emlak danışmanlarının kiralık evlerle ilgili detaylı bilgi verememelerinden şikayetçi olduklarına değinerek, “Emlak danışmanlarının böyle bir meseleye dahil edilmesini tabi ki istemeyiz. Kiralık ev bulamamanın ya da ev sahibi olamamanın nedeni emlak danışmanları değil” dedi.


“KÖPRÜ KURMAK BİZİ ÇOK MUTLU EDİYOR”

Odalarına gelen talepleri ele alan ATEM Başkanı Hakan Akçam, vatandaşlarla emlak danışmanları arasında yaşanan sorunları çözmek için herkesin talebini dikkate almaya çalıştıklarını söyledi. 

Akçam, “Odamıza telefonla ulaşan vatandaşlar bizlere taleplerini iletiyorlar. Emlak danışmanları ile vatandaşlar arasında köprü kurmak bizi açıkçası çok mutlu ediyor.

Geçtiğimiz günlerde gelen taleplerden birinde kimi emlak danışmanlarının ellerindeki kiralık evleri dükkanlarının camlarına asmadıkları ya da bilgi istendiğinde çok fazla ayrıntıyı paylaşamadıkları belirtilmişti.

Bizi arayan vatandaşımıza bu sorunu çözmeye çalışacağımızı ifade ettik fakat bir tarafta da kaçamayacağımız bazı gerçekler var. Biz 2023’ü bitirirken 2024’e ilişkin öngörülerimizi paylaşmış ve 2024’te de konut açığının devam edeceğini ifade etmiştik. Hatta ev fiyatlarının kısa bir süreliğine bir miktar düşeceğini, düşmese bile fiyatların stabil kalacağını ama kiralık evler için aynı şeyleri söylemenin mümkün olmadığını da belirtmiştik” dedi.

 ATEM Başkanı Akçam: Emlak danışmanları, ev sahibi ile kiracılar arasında kalıyor!

“2023 YILININ İLK 6 AYINDA 47 BİN KİRA TAHLİYE DAVASI AÇILDI”

Konut dünyasında sorunların devam ettiğine değinen Akçam, “Konut bulmakta vatandaşlar zorlandığı için günün sonunda karşı karşıya gelenler emlak danışmanları ile kiralık ev arayanlar oluyor. Biz kesinlikle emlak danışmanlarının böyle bir meseleye dahil edilmesini istemeyiz. Çünkü bizim işimiz vatandaşları konutla buluşturmaktan başka bir şey değil. Fakat bir yanda da gerçekler var.

Pandemi ile başlayan konut açığı hala devam ediyor. Ev sahibi olamayacağına emin olan vatandaşlar ise mecburen kiralık evlere yöneliyor. Mevcut kirasının düşük olduğunu düşünen ev sahipleri ise mevcut kiracılarına çok uçuk sayılarla zam yapıyor, karşılığını alamayınca da bu kez evden çıkarma yolunu denemeye başlıyor.

Sadece 2023 yılının ilk 6 ayında 47 bin kira tahliye davası açıldığından bahsediliyor. Yani kiralık ev bulamama sorunu devam ediyor. Hele ki İstanbul,  Ankara  gibi büyükşehirlerde sorun görünenden daha da büyük” dedi.

 ATEM Başkanı Akçam: Emlak danışmanları, ev sahibi ile kiracılar arasında kalıyor!

“ARADA KALANLAR EMLAK DANIŞMANLARI”

Konut açığı giderilmeye çalışılırken arada kalanların emlak danışmanları olduğuna vurgu yapan Akçam, “Ev sahipleri kiralık evini büyük meblağlar karşılığında kiralaması için emlak danışmanına veriyor.

Kiralık ev sıkıntısı olduğunu da düşünürsek kim bilir o emlak danışmanına bir günde kaç kişi kiralık ev soruyor ve emlak danışmanları bir gün içerisinde kaç kişiyle bu konu yüzünden muhatap oluyor.

Yapılan doğru değil evet ama emlak danışmanlarının da çok kolay günler geçirdiğini söylemek mümkün değil. Hükümetimiz de konut açığını çözmek için her zaman elini taşın altına sokuyor, ama bunlar zamanla olacak şeyler. İnanıyorum ki zamanla konut açığı kapanacaktır” ifadelerine yer verdi.

ATEM Başkanı Akçam'dan birden fazla evi olanlar için ek vergi açıklaması! Konutta rant yapılması engellenmiş olur!

ATEM Başkanı Hakan Akçam'dan tapu açıklaması: Tapu işlemleri daha kolay yapılabilir!

Geri Dön