27 / 04 / 2024

ATEM Başkanı Hakan Akçam: Ev almak hayal ötesi!

ATEM Başkanı Hakan Akçam: Ev almak hayal ötesi!

TÜİK’in konut satış verilerini değerlendiren Ankara Tüm Emlakçılar Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, 2024’te de konut satışlarının düşeceğini öngördüklerini ifade ederek, “Ne yazık ki ev almak hayal ötesi oldu” dedi.



Türkiye İstatistik Kurumu, 2023 yılına ilişkin konut satış istatistikleri açıklandı. TÜİK’in verilerine göre konut satış sayısı 2023'te bir önceki yıla göre yüzde 17,5 azalışla 1 milyon 225 bin 926'ya düştü. Böylelikle son 9 yılın en düşük konut satışı 2023'te gerçekleşti.   Ankara  Tüm Emlakçılar Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, TÜİK’in 2023 yılı konut satışına ilişkin istatistiğini değerlendirdi.  2024’te de konut satışında yaşanan düşüşün devam edeceğini belirten Akçam, “Son 3 yılın verilerine bakacak olursak konut satışında her yıl düşüş meydana geliyor. Kuvvetle muhtemel ki 2024 yılında da bir önceki yıla göre konut satışlarında düşüş yaşanmaya devam edecek” dedi.

“SON 3 YILDIR KONUT FİYATLAR DA DEĞİL, SATIŞ SAYILARINDA DÜŞÜŞ YAŞANIYOR”

Akçam, “TÜİK’in ilan ettiği sayıya göre 2023'te 1 milyon 225 bin 926 konut satışı gerçekleşti. Bu sayı ise bir önceki yıla göre azalış gösterdi.  Çünkü 2022 yılında 1 milyon 485 bin 622 konut satışı gerçekleşmişti. 2022 yılında da bir önceki yıla göre azalış yaşanmıştı. Yani son 3 yılın verilerine göre konut satışında her yıl düşüş meydana geliyor. Kuvvetle muhtemel ki 2024 yılında da bir önceki yıla göre konut satışlarında düşüş yaşanmaya devam edecek” dedi.

ATEM Başkanı Hakan Akçam: Ev almak hayal ötesi!

“EV ALMAK HAYAL OLDU”

Konut satışlarında yaşanan düşüşün birçok nedeni olduğuna vurgu yapan Akçam şunlara değindi: “Pandemi ile yaşanan küresel kriz ilk nedenlerden birini oluşturuyor.

Çünkü küresel kriz inşaat maliyetlerinin yükselmesine neden oldu ve kimi zaman inşaat sektöründeki işleri durma noktasına getirdi. Kurda yaşanan yükseliş de bunu büyük ölçüde etkiledi. İnşaat maliyetleri arttıkça yapılan konut sayısı azalıyor ya da yapılan konutları alacak kişi bulunamıyor.

Bu da beraberinde konut fiyatlarında yükseliş yaşanmasına ya da ev kiralarının artmasına sebep oluyor. Bunun gibi birçok nedenden dolayı her açıklamamızda da belirttiğimiz gibi asgari ücretlinin ev alması hayal oldu. Ne yazık ki 2024 yılında da birçok vatandaşımızın ev alması oldukça güç olacak.” dedi.

ATEM Başkanı Hakan Akçam: Ev almak hayal ötesi!

MALİYETLERDEKİ ARTIŞ DURDURULMALI!

Akçam bu süreç için çözüm önerisi olarak öncelikle maliyetlerde yaşanan yükselişin durdurulmasını söyleyerek  bu konuda yapılacak ilk işlerden birinin arsa fiyatlarında yaşanan yükselişin durdurulması ve arsaların özel sektör-kamu iş birliği ile üretilmesinin önü açılması gerektiğine vurgu yaptı. 

Akçam ''Eğer ki arsa fiyatlarında düşüş yaşanırsa bu konut fiyatlarına da yansıyacak. Bir diğer faktör ise inşaat malzemelerinin fiyat artışlarının kurla doğru orantılı olması. Her zaman dediğimiz gibi inşaat malzemesi ithalatının olabildiğince minimize edilmesi gerekir. Kendimiz üretirsek ve yerli üreticiye de yeterli desteği sağlarsak bu sorunun da çözüleceğini düşünüyorum.''dedi.

Hükümet yetkililerinin de konut açığı ve konut sahibi olmada yaşanan sorunların farkında olduğuna dair düşüncelerini aktaran Akçam '' Sorunların çözümü için birçok alternatifler sunuluyor ve ben inanıyorum ki 2024’te de birçok çözüm önerileri masaya yatırılacak.

Bunlardan biri de birden fazla ev sahibi olanların ödeyeceği verginin artırılacağına ilişkindi. Daha önceki açıklamalarımızda da bunu desteklediğimizi söylemiştik. Sorunlara çözüm olacak bütün önerileri ve projeleri Ankara Tüm Emlakçılar Odası olarak biz de desteklemeye devam edeceğiz.” dedi.

ATEM Başkanı Akçam: Emlak danışmanları, ev sahibi ile kiracılar arasında kalıyor!

ATEM Başkanı Akçam'dan birden fazla evi olanlar için ek vergi açıklaması! Konutta rant yapılması engellenmiş olur!

Geri Dön