Konut kooperatifçiliğinde, yeni döneme giriliyor!
Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, "Konut kooperatifçiliğinde, başarabilirsek arsa üretimi ve finans noktasında katkı vererek yeni programları devreye sokacağız" dedi
Ziyaretlerde bulunmak ve toplantılara katılmak üzere Kütahya’ya gelen Demir’i, Zafer Meydanı’ndaki Valilik önünde Vali Şükrü Kocatepe, AK Parti Kütahya Milletvekili Hüseyin Tuğcu, AK Parti İl Başkanı Kamil Saraçoğlu, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KÜTSO) Başkanı Nafi Güral ile daire müdürleri karşıladı.
Valilik Şeref Defteri’ni imzaladıktan sonra Valilik makamına geçen Bakan Demir, ilde yürütülen çalışmalara ilişkin Kocatepe’den bilgi aldı. Demir, burada yaptığı açıklamada, Bakanlığa bağlı kuruluşların mekanlarını görmek, Kütahya ile ilgili yaptıkları çalışmaları gözden geçirmek ve ildeki yapı denetimine ilişkin durum değerlendirmesi yapmak amacıyla bu geziyi düzenlediklerini bildirdi.
Bu yıl yapılan düzenlemeyle konut kooperatifçiliğinin yetki ve çalışmaların yürütülmesi bakımından Sanayi ve Ticaret Bakanlığından Bayındırlık ve İskan Bakanlığına geçtiğini anımsatan Demir, kooperatifçilikle ilgili yeni bir düzen ve sistem getirmeye yönelik gayretlerinin bulunduğunu söyledi. Yeni düzenin çok daha şeffaf ve katılımcı niteliklere sahip olacağını
belirten Demir, şöyle konuştu:
"Bugüne kadar hafızalarda kooperatif yöneticilerinin işleyiş esnasında üyelerini mağdur etme noktasında çok büyük umutsuzlukların yaşandığı bir dönemdi. Başarılı örnekleri de oldu ama ağırlıkla başarısız örnekleri oldu. Konut kooperatifçiliğinde, maddi imkanlarını bir araya getiren üyeleri kanalize ederek, başarabilirsek arsa üretimi ve finans noktasında katkı vererek yeni programları devreye sokacağız. Tekrar orta ve alt gelir grubu insanlarımıza konut edindirme imkanını geliştirmeye çalışacağız. Bunları yaparken güvenli, kaliteli ve sağlıklı bir şekilde insanlarımızın aileleriyle birlikte yaşayabilecekleri yapay çevreyi oluşturacak bir yapılaşmaya katkı sağlayacak projeler üretmeye çaba göstereceğiz."
-2B ARAZİLERİNİN DURUMU-
Bir gazetecinin, 2B arazilerine ilişkin sorusunu yanıtlayan Demir, "2B arazileriyle ilgili mevcut durumda bir çalışma yapılması gerekiyor, bir anayasa ve yasa değişikliğine ihtiyaç var. Ancak şu anda önümüzde daha önce yapılan çalışmalar üzerine yeni bir çalışma yok" diye konuştu.
Demir, 2B arazilerinin her zaman hükümetin gündeminde olduğunu bildirerek, şöyle devam etti:
"2B’yi çözme noktasında bir hedefimiz var. Yakın gelecekte çözüme yönelik çalışmalar devam edecektir. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğümüzün yaptığı çalışma ile Çevre ve Orman Bakanlığımız tarafından sınırları ve alanları bize bildirilen 2B alanlarıyla ilgili tespit çalışmalarımızı tamamladık ve Milli Emlak Genel Müdürlüğüne teslim ettik. Bu çalışmalar geçtiğimiz haziran ayı sonuna kadar tamamlandı. Halen yeni 2B alanları tespit edilip Orman Genel Müdürlüğünce bize gönderildiğinde hemen tespit çalışmalarına başlıyoruz. Bu alanların üzerinde neler var, yapı noktasında neler var, kullananlar neyle iştigal ediyor, bunlar kimler, bunların tespit ve tescilini kısa sürede yapıp Milli Emlak Genel Müdürlüğüne gönderiyoruz. Bu tespitler, bir çalışma yapıldığında ya da bir düzenleme gerçekleştirildiğinde satışa hazır hale getirmek için yapılıyor. Şu anda tespitleri tamamlanan araziler, bir düzenleme yapıldığında veya satışa konu olduğunda satışa hazır demektir." Vali Kocatepe’nin porselen fincan takımı ve çini vazo hediye ettiği Demir, Valilik binasındaki Kadastro ve Tapu Sicil müdürlüklerini de ziyaret ederek, yetkililerden sorumluluk alanlarında yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi aldı.
AA