10 / 05 / 2024

Konut kredisi faiz oranları yükselmeye başladı!

Konut kredisi faiz oranları yükselmeye başladı!

Bir ay öncesine kadar düşüşte olan kredi faizlerini Amerika Merkez Bankası Fed ve Gezi olayları frenledi. Tarihin en düşük seviyelerine inen konut, ticari ve tüketici kredi faizleri yükselişe geçti. Konut kredilerinde aylık kredi maliyeti 50 lira arttı...



Fed ve Gezi etkiledi 

Amerika Merkez Bankası Fed, 2008 krizinden itibaren ekonomiyi canlandırmak için parasal genişleme (piyasaya para akıtma) politikası sürdürüyordu. Fed, Mayıs'ta artık ekonomide işlerin yoluna girdiğini ve para musluğunu kısacağını duyurmuştu. Bu açıklamayla birlikte dolara talep arttı. Amerika'da ve tüm dünyada faizler yükselmeye başladı. İçeride Gezi olaylarının etkisiyle faizlerdeki yükseliş hızlandı. 


Aylık maliyet arttı 

Bu gelişmelerin sonucunda, Türkiye'de neredeyse kira seviyesinde aylık taksitler ödemeyi mümkün hale getiren ve aylık yüzde 0.60'lara inen konut kredisi faiz oranları yönünü yukarı çevirdi. Haziran itibarıyla 10 yıl vadede yüzde 0.65 olan en düşük konut kredisi faiz oranı Temmuz başında 0.73'e yükseldi. 1200 lira olan 100 bin liralık konut kredisinin aylık taksiti ise 50 lira pahalanarak 1250 liraya çıktı. 


Planı olan gecikmesin 

Haziran'da yıllık ortalama konut kredi faizi yüzde 8.29 ile en düşük seviyeye inmişti. Düşen sadece konut kredi faizleri değildi. Ticari kredi faizleri yüzde 8.09'u, tüketici kredi faizleri de yüzde 10'un altını görmüştü. Fakat şu anda yıllık kredi faizleri Mayıs sonuna göre yüzde 1-2 daha yüksek. Yani kredi hesabı yapan tüketicinin maliyeti 1 ayda arttı. Kredi faizlerindeki artışın sürmesi bekleniyor. 


Mevduat daha cazip

Kredi faizlerindeki düşüşle dibe vuran mevduat faizleri artışa geçti. Borsa ve altının üzerinde kara bulutların gezdiği bir ortamda garanti yatırımı sevenler ve 'Banka faizi bana yeter' diyenler için mevduat cazibesini artırdı. Mevduat faizlerinde kredi faizlerinde olduğu kadar bir artış olmasa da 100 bin liranın aylık getirişi yüzde 15'lik stopaj (vergi) düşülünce 30 lira arttı. Aylık faiz yüzde 6.5'ten yüzde 7'lere ulaştı. Piyasaların sakinleşmesini beklerken ve vergi avantajı da sağlamak istiyorsanız mevduatta 6 ay ve üzeri vadeleri tercih etmelisiniz. 


Aradığın evi bulursan kaçırma

Kredi faizlerinin artacağını destekleyen gelişmelerin başında Amerika'dan ekonomik verilerin iyi gelmesi ve Fed'in para musluğunu beklenenden önce kısabilecek olması yatıyor. Yurtiçinde ise piyasalardaki dalgalanma ve belirsizlik nedeniyle kredi risk primi yükseldi* Dünya genelinde artan faiz de bankaların kaynak maliyetini artırıyor. Uzmanlar, ev, taşıt ve yatırım kredisi kullanacaklara faizler hâlâ makul seviyelerdeyken 'Bu fırsatı kaçırmayın' uyarısı yapıyor.


Posta Gazetesi


Geri Dön