10 / 05 / 2024

Konut kredi taleplerinde artış devam ediyor!

Konut kredi taleplerinde artış devam ediyor!

Konut sektöründe 2014 yılının son çeyreğiyle birlikte artış trendine giren konut talebine paralel olarak konut kredisi pazarında büyüme yaşanıyor. Konut kredisi pazarının sene sonunda 113 milyar TL seviyelerine ulaşacağı öngörülüyor.



2013 yılında tarihi düşük, seviyeleri gören faizler sonucu yıllık toplam yüzde 27 büyüyen pazar, seneyi 101 milyar TL ile kapatmıştı. 2013 yılı son çeyreğindefaiz oranlarının artması ile pazar büyümesi yavaşlarken, aynı trend 2014'ün ilk çeyreğinde de devam etti. Mayıs ayından itibaren pazar büyüme trendine girse de zayıf geçen birinci çeyrek nedeniyle. 2014 un ilk 11 ayında sadece yiizde 11 büyüdü. 

Yıl toplamında büyümenin, geçen seneki yüzde 27'lik büyümenin çok altında kalacağı, yaklaşık yüzde 12 civarında olacağı ve konut kredisi pazarının sene sonunda 113 milyar TL seviyelerine ulaşacağı öngörülüyor. 2015 yılında da bu seneye benzer bir büyüme ile pazar büyüklüğünün 125 milyar TL seviyelerine ulaşacağı tahmin ediliyor. Türkiye Bankalar Birliğinin verilerine göre 2014 yılının ikinci çeyreğinde ortalama konut kredisi miktarı 94 bin TL civarında gerçekleşti. Aynı dönemde konut kredilerinde en fazla tercih edilen 25-36 ay vade dilimi oldu. Bunu 73 ay ve üzeri ile 49-72 ay vade dilimleri izledi. 


2014 ilk çeyrekte para politikalarındaki düzenlemeler nedeniyle yüzde 1,15'e kadar yükselen konut kredisi faizleri Kasını ayında yüzde 0.92 seviyesine kadar düştü. Fiyatların, yurtdışı faiz seviyeleri ve yurtiçindeki enflasyon oranlarına bağlı olarak değişkenlik gösterebileceği belirtiliyor. 2015 yılında Amerikan Merkez Bankası'nın alacağı kararlar, bizim gibi pek çok gelişmekte olan ülkenin, özellikle de dış finansmana ihtiyaç duyanların, ekonomisini etkileyecek. 2015'te faizlerin aşağı yönlü hareket etmeyeceği ifade ediliyor. 


Konut talebi artıyor!

Konut piyasasını canlandıran önemli faktörler arasında şehirlerdeki nüfus artışı yer alıyor. Bugün İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve  Adana  gibi büyük iller dışında 11 şehrin daha nüfusu 1 milyonu aşmış durumda. Nüfus artışı ile birlikte ayrıca göç de alan bu şehirlerde aile yapısındaki demografik değişimler de konut talebini etkiliyor. Ülkede geniş aile yerine çekirdek aile hayatına dönülmüş olması, özellikle gençlerde görülen tek kişilik yaşam şekline geçilmesi nedeni ile hane halkı sayısı giderek küçülüyor. Bu durum ise daha çok konut ihtiyacını ortaya çıkarıyor. 


2014 yılının başından beri konut kredisi kullandırımının en çok olduğu iller arasında İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli ve Bursa göze çarpıyor. Önümüzdeki dönemde kentsel dönüşümün de etkisiyle İstanbul ilinin en çok konut kredisi kullanan iller arasında üst sıralarda olacağı düşünülüyor. Bankaların üst düzey yetkilileri, konut kredisi pazarında gelinen son noktayı DÜNYA Real Estate ile paylaştılar. 


Dünya Real Estate


Geri Dön