07 / 05 / 2024

Konut kredilerinde faiz düştü, herkes bankaya koştu!

Konut kredilerinde faiz düştü, herkes bankaya koştu!

Konut kredisiyle ilgili yazı dizimizi okuduktan sonra faiz avantajını farkedenler bankalara koştu...



Konut kredisindeki son gelişmeleri anlattığımız yazı dizisi okuyanlar, soluğu banka şubelerinde aldı. Yeni konut almak isteyenler faizlerin hiç olmadığı kadar cazip olduğunu, konut kredisi ödemeye devam edenler de refinansman avantajını kaçırmamak için şubelere yığıldı.
Daha fazla bilgi almak isteyenlerse yazı dizisinde verdiğimiz e-mail adresine mesaj yağdırdı. Gelen soruların büyük bir bölümü refinansmanla ilgili. Yüksek faizle borçlananlar, düşük faiz avantajını kaçırmak istemiyor. Sorulardan bir kısmını aşağıda yanıtlıyoruz.

-  Martta 72 ay vadeyle 1.50'den konut kredisi çektim. Refinansman için bankaya gittim. 1000 lira masraf alarak 1.15'ten yapabileceklerini söylediler. Neden 0.99 veya 1.09'dan refinansman yapılmıyor? (Necib Ayhan)

Genel uygulamaya göre bankalar refinansman yaparken günlük rayiç faizin üzerindeki bir faiz oranı belirliyorlar. Bunun gerekçe olarak da faiz maliyetini gösteriyorlar. Ayrıca faizin düştüğü seviyede kalıp kalmayacağının belirsiz olması da bankaları böyle bir tedbir almaya yöneltiyor.

-  66 ay vade, 1.25 faizle 60 bin lira kredi kullandım. 33 ay ödeme yaptım. Banka refinansman yapmak istemiyor, başka bankalardan refinasman yapsam daha avantajlı olur muyum? (Oğuzhan Yıldırım)

Siz aslında tam refinansman sınırındasınız. Kredi vadenizi yarılamışsınız. Kredi borcunuzun da önemli bir kısmını geri ödemişsiniz. Refinansman masrafları konusunda dikkatli olmalısınız.
-  1.55 faizle 120 ay vadeli konut kredisi kullandım. 28'inci taksidi ödedim. Bankanın bana sunduğu  faiz üzerinden borcumu 60 ay olarak yapılandırmalı mıyım? (Erhan Demircioğlu)

Borcunuzun miktarını yazmamışsınız ama daha çok vadeniz var. Eğer borcunuz 60 bin liradan fazlaysa daha fazla zaman kaybetmeden refinansman yapmanızda büyük fayda var.

-  90 bin lira kredi kullandım, faizi 1.34'tü. Şimdi aynı banka oranı 1.19'a düşürmüş. Aynı bankadan faizi yeniden yapılandırabilir miyim? (Hakan Yazıcı)

Vadeyi yazmamışsınız ancak 60 ay olduğunu farzetsek bile yeniden yapılandırma yaptırmak avantajınıza olabilir. Bankadan daha düşük faiz talep edin.

-  Yaklaşık 2 yıl önce 1.44 faiz oranıyla konut kredisi çekmiştim. Geçen sene faiz oranları düşünce faizimi düşürmelerini istedim, hatta hakem heyetine başvurdum, olumlu bir sonuç alamadım. Başka ne yapabilirim? (Sibel Şahiner)

Bankaların bu tür yaklaşımları olabiliyor. Bu durumda kredi borcunuzu başka bir bankaya transfer edebilirsiniz. Borcunuzu transfer etmek size ek bir külfet getirmez. Kendi bankanızda da refinansman yaptırsanız masraf aynı olacaktır.

-  17 ay önce 5 yıl vadeyle 50 bin liralık kredi çektim. Aylık 1170 lira taksitlerim var. Şu an 40 bin borcum kaldı. İşlerim bozuldu. Evi satsam yararı olur mu? Borcumu başka bankaya transfer etmemi tavsiye eder misiniz? (Basri Esen)

Ödeme güçlüğüne düşerseniz banka kredi borcunuza karşı evinizi haczeder ve eviniz yok pahasına satılır. Ancak bankalar olabildiği kadar kredi borcunuzu ödemenize yardımcı olmaya çalışırlar. Refinansman da bunun en güzel örneği. İşlerinizin iyice kötüleştiğini gördüğünüzde, evinizi iyi bir değerden satıp banka borcunuzu kapatmak iyi bir çare olabilir. Ancak borcunuzu kendi bankanızda ya da başka bankada yeniden yapılandırmak daha uygun bir çözüm olabilir.

`Yatırım için çok iyi fırsat'
Ziya Akkurt (Akbank Genel Müdürü):
Faizlerin düştüğü ortamda, gayrimenkul bir yatırım alternatifi olarak değerlendirilmeye başladı. Markalı projeler malzeme fiyatlarına gelen zamları konut fiyatlarına yansıtamadı, ayrıca kampanyalarla ödeme avantajı sağlıyorlar. Gayrimenkul yatırımı için fırsat zamanı olduğunu söyleyebiliriz. Konut kredisi faizleri de şu anda tarihi düşük seviyelerde. Uzun vadeli faizler bundan sonra görece yatay bir seviye izleyeceğinden konut kredisi kullanmak için de doğru bir zamanlama olduğunu düşünüyoruz.

 Uzmanlar ne diyor?

`Ev almanın zamanıdır'
Taner Berksoy (İktisatçı):
Yıl sonuna kadar faizde bir veya iki indirim daha olacak gibi görünüyor. Faiz indiriminin neredeyse dibine geldik, faizler hemen dönecek anlamına gelmiyor ama bir dip yaptı gibi. Yapılacak bir iki indirim, konut kredisine de bir miktar yansır ama orada öyle çok büyük bir düşüş beklemek lazım. Bu koşullarda ev almak akıllıca olur gibi görünüyor çünkü ev almak isteyenler, `faiz daha fazla düşmez' diye düşünmeye başlarsa konut talebi artar.

`Emlak patlaması olabilir'
Özgür Altuğ (Ekonomist):
Bankalar kredi faizlerini düşürmeye başladı, bu da tüketici kredilerine olan talebi artırabilir. Yüzde 1'in altında oluşacak aylık konut kredisi faizi Türkiye'de 2005'den sonra ikinci bir emlak alım dalgasını tetikleyebilir. Sadece en zengin  yüzde 10'luk kısım, yani 1.9 milyon hane halkı, şu anda bir mortgage kredisini karşılayabilir. 10 yıl vadeli krediler için mortgage faizlerinin sadece 10 baz puan daha düşmesi durumunda,   3.8 milyon hane daha mortgage kredisi alabilir hale gelir.
Milliyet


Geri Dön