Mortgage

Konut kredilerinde takibe düşenlerin oranı arttı! 

Takibe düşen alacaklar bu sene resmen katlandı. Konut artış düşük olurken, takibe düşenlerde artış yüzde 25,88 seviyelerine yükseldi. İşte o son dakika rakamlar...

Enflasyon yaşanan yükseliş, vatandaşların geçim derdini büyütmeye devam ediyor. Maaşla ay sonunu çıkaramayan vatandaşlar, kredi ve kredi kartlarıyla geçinmeye çalışıyor. 

Durum bu şekilde olunca takibe düşen alacakların miktarı da her geçen gün artmayı sürdürüyor. Ekonomim’den Şeyda Uyanık’ın haberine göre; Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) haftalık verilerinde bankacılık sektörünün kredi hacminde artış yaşandı. 

Takipteki alacakların da yükseldiği belirlenirken, ayrıntılarına bakıldığında, vatandaşın borçlarını ödemekte zorlandığı görülüyor.

TOPLAM KREDİLER YILBAŞINDAN BERİ YÜZDE 25 ARTTI

2024 yılının başında yapılan maaş zamları sonrası, yılın ikinci yarısı için asgari ücret ve baz alınan ücretlerde artışa gidilmemesi vatandaşın kredi ve kredi kartlarını ödemekte zorlanmasına sebep oldu. 

BDDK verilerinde, toplam kredilerde yılbaşından bu yana nominal yükseliş yüzde 25 olurken, tüketici kredilerine bakıldığında bu oran yüzde 18 olarak belirlendi. Konut kredileri aynı dönemde yüzde 4 artış gösterirken; taşıt kredileri yüzde 13,77 geriledi. 

İhtiyaç kredilerinde artış yüzde 28 olurken, kredi kartlarının hacmi yüzde 35 artış gösterdi. Ticari kredilerdek artış da yüzde 24,87 oranında oldu.

KONUT KREDİLERİNDE TAKİPTEKİ ALACAKLAR YÜZDE 25 

Takipteki alacaklarda yaşanan artış da yüksek oldu. 

Tüm kredilerde takipteki alacaklar yüzde 31,73, bireysel kredilerde yüzde 46,69, konut kredilerinde yüzde 25,88, taşıt kredilerinde yüzde 44,28 ve ihtiyaç kredilerinde de artış yüzde 47,03  şeklinde kaydedildi. 

Konut kredilerinde artış düşük olurken, takibe düşenlerde artış daha fazla oldu. Konut kredilerinde artış yüzde 4 seviyelerinde olurken, takibe düşenlerin oranları yüzde 25,88 seviyelerine çıkınca, krediler içindeki oranlar da yüzde 0,11’den yüzde 0,13’e ulaştı. 

Kredi kartlarındaki takipteki alacaklar, yılbaşından bu güne kadar nominal olarak yüzde 156 oranında gerçekleşti. Ticari kredilerde de aynı dönemde yükseliş yüzde 14,98  şeklinde kaydedildi. 

Tüm kredilerde takibe düşenlerin oranı 2024 yılının başında 1,65 olurken, mart ayında yüzde 1,53’e kadar düşmüştü. Temmuz'da yıl ortası maaşlarda artış olmamasıyla oranların yeniden artış yaşandı. Haziran sonunda yüzde 1,56 olan oran, ağustosta yüzde 1,73 olarak gerçekleşti. 

Emekliye sadece bir kereliğine 5 bin TL verilecek! Başvuran anında alıyor!

Gayrimenkul danışmanına puanlama sistemi geliyor!

Memur zammı yüzde 20-25 seviyelerinde olabilir! Vergi uzmanı rakam rakam açıkladı!