Konut kredilerindeki maliyet oranı düşüyor!
Konut kredilerinde Yıllık Maliyet Oranı, haziran ayından sonra temmuzda da düşüşe devam ederek yüzde 13.28 oldu
Son aylarda yaşanan ekonomik gelişmeler, bu yıl içinde Merkez Bankası'nın gündeminden faiz artışını tamamıyla kaldırmış gibi gözüküyor. Enflasyon rakamlarında meydana gelen düşüş politika faizlerinin bir süre daha mevcut olan düzeyde seyretmesini ve 2011 yılma kadar faiz oranlarında ciddi değişiklikler yapılmayacağının sinyallerini veriyor.
FinZoom Financial Guide Netvvork'ün Türkiye şubesi olan ve Türkiye'nin ilk finansal ürün ve kredi karşılaştırma portalı olan Finzoom.com.tr, maliyet oranları hesapları ve bankaların kredi ürünlerinde analiz yaparak banka ürünlerinin nabzını tutuyor. FinZoom Türkiye, konut kredilerindeki son durum hakkında bir rapor hazırladı. FinZoom Finansal Analisti Ahmet Sefa Kösem'in imzasını taşıyan rapora göre; konut kredilerinde Yıllık Maliyet Oranı, haziran ayından sonra temmuzda da düşüşe devam ederek yüzde 13.28 olarak gerçekleşti. Yıllık Maliyet Oranı Endeksi değerlerinde kayda değer değişimlerin ve düşüşlerin yaşandığı temmuz ayı içerisinde en düşük seviye yüzde 11.49 ve en yüksek seviye yüzde 14.45 oldu. Bankaların çoğu 10 yıllık vadeler de faiz oranlarım aylık yüzde 1 seviyesinin altına çekmiş durumda. Faiz oranları... Özellikle Yapı Kredi Bankası ve HSBC Bankası, konut kredisi ürünlerinde politikalarını değiştirerek bu pazarda daha aktif olabilmek için faiz oranlarını aylık yüzde 0.9 seviyesinin altına çektiler. Bunun yanı sıra diğer bankalarda özellikle kısa vadelerdeki faiz oranlarında iyileştirme politikası izledi, bunların başında da Türkiye İş Bankası geliyor. Uzunca bir süredir konut kredisi ürünü için politika değişikliğine gitmeyen banka, bu ay içerisinde farklı vadeler için farklı faiz oranları sunarak tüketiciye ulaşmayı hedefliyor. Tüm bu gelişmeler yaşanırken Akbank hiçbir gelişmeye kulak asmaksızm tüm vadeler için faiz oranlarım sabit tutuyor ve herhangi bir indirime yanaşmıyor.
Fakat son iki aydır pazarda büyük söz sahibi olan diğer bankaların yapmış oldukları faiz indirimleri Akbank'ı da indirime zorlayacak gibi gözüküyor. İhtiyaç Kredilerinde ise ortalama Yıllık Maliyet Oranı (YMO) endeksi temmuz ayı içerisinde de düşüşe devam ederek yüzde 24.94 seviyesinden yüzde 23.62'e geriledi. Böylece uzunca zamandır yüzde 25 seviyelerinde direnç gösteren yıllık maliyet oranı endeksi artık yüzde 20 seviyelerine doğru ilerlemeye başladı. İhtiyaç kredisi pazarında her banka kendine özgü bir politika geliştirmeye yöneliyor. Bankalar, şu sıralar raflarından bayram kredisi kampanyalarını çıkarma hazırlığı yapıyor.
Mortgage