Genel

Konut kredilerinin süresi 30 yıla çıktı!

Gazetelerde bolca yer alan konut ilanlarına bakıldığında kredilerle ilgili en uzun vadenin 120 ay olduğu görülür. Yani 10 yıl. Sürenin 10 yılla sınırlı olması esasında bir bakıma ülkenin stabilitesi hakkında da ipucu verir...

Ama Türkiye'nin yakaladığı ekonomik istikrar ve gelişmişlik dikkate alındığında artık daha uzun vadeli kredilerin kaçınılmazlığı da ortada.
Bu konuda ilk arzlar ortaya çıkmaya başladı bile.

Nitekim son zamanlarda bankalar aldıkları sendikasyon kredileri sayesinde 30 yıl vade ile konut kredisi veriyorlar. Çünkü şimdiye dek farklı sektörler içinde kullanılan sendikasyon kredisi artık konut kredilerini de kapsıyor. Yukarıda da belirttiğim gibi bu gelişme esasında Türkiye'deki ekonominin, para politikasının ve bankaların güven vermesi sonucunda elde edildi.

Bir anlamda son yıllarda sıkça kullandığımız mortgage sistemi ile bu kadar genç bir nüfusa sahip olan ülkemizde konut ihtiyacının karşılanması daha çok mümkün olacak.

Ayrıca yeni evlenecek olanlara 25 yıl vadeli sıfır faizli konut kredisi de eklenince, sanırım inşaat sektörü önümüzdeki yıllarda daha çok çalışacak. Bu olumlu gelişmelerden sonra okurlarımdan gelen sorulara bir göz atalım.

-Serpil Yaş/Bahçeşehir-İstanbul Oğluma konut kredisi ile ev almayı düşünüyoruz. Kullanacağımız kredide değişen faiz oranlarını seçmeyi düşünüyoruz.
Faiz oranları neye göre değişecektir Konut Finansmanı Sistemine İlişkin Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun'a göre; faiz oranın değişken olarak belirlenmesi halinde, başlangıçta sözleşmede belirlenen oran, dönemsel geri ödeme tutarı yine başlangıçta sözleşmede belirlenecek olan azami dönemsel geri ödeme tutarını aşmamak koşuluyla ve yine sözleşmede belirlenecek yurt içinde veya yurt dışında genel kabul görmüş ve yaygın olarak kullanılan bir endeks baz alınarak değiştirilebilir. Oranların değişken olarak belirlenmesi halinde bu yöntemin muhtemel etkileri konusunda tüketicilerin bilgilendirilmesi şarttır. Yani, değişken faiz oranları üzerinden sözleşme yaptığınız takdirde yükselen faiz riskini de göze almak zorundasınız. Bu amaçlarla kullanılabilecek referans faizler ve endeksler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanır. Konuya ilişkin tüketicilerin bilgilendirilme yöntemlerine ilişkin usûl ve esaslar ise Bakanlık tarafından belirlenir.

Bankalar ise tüm bu çerçevede aşağıda yer aldığı üzere tüketicilerin gelir artışları veya piyasa faizlerine esas teşkil eden kriterlere ve göstergelere göre düzenleme yaparlar:

1-MERKEZ BANKASI tarafından belirlenen faiz oranlarına baz teşkil edecek endeksler
2-TÜFE- Tüketici Fiyat endeksi
3- DİBS-Devlet İç Borçlanma Senetlerinin ihalesindeki faiz oranları Ayrıca banka ile yapacağınız sözleşmede değişken faizde baz alınan endeks ve faiz oranındaki hesaplama yöntemine açıkça yer verilir. Bu arada değişken faizli sözleşmelerde, başlangıç ve azami faiz oranları kullanılarak iki ayrı ödeme plânı oluşturulur. Ali Caner/Bursa Konut kredisinde yasal masraflar nedir Konut kredisi ile ev sahibi olabilmek için banka kredisine ihtiyaç duyarız.
BDDK(Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurulu) kararı gereği Ocak 2011'den itibaren konut için kullanılacak kredilerin konut değerinin Yüzde 75'i kredi olarak alınabiliyor.
Kalan Yüzde 25 ise alıcı tarafından karşılanıyor. Bu arada bankaya kredi için başvurularda masraf adı altında belli miktarlarda bir bedel talep ediliyor.
1-Ekspertiz ücreti
2-DASK(Zorunlu Deprem Sigortası)
3-İpotek masrafı
4-Konut sigortası Ayrıca isteğe bağlı hayat sigortası da masraflar arasında yer almakta.
Ve son bir not.
Bankaların aldıkları dosya masrafı ile ilgili açılan bir dava sonucunda Yargıtay'ın "dosya masrafının sözleşmede olmaması nedeniyle alınan dosya masrafının iadesine" karar verdiğini hatırlatalım.

Nüsa Uğur/Sabah Emlak