08 / 01 / 2025

Konut kredisi çekenler mercek altına alınıyor

Konut kredisi çekenler mercek altına alınıyor

Gelir İdaresi Başkanlığı, aldığı konutu beş yıl içinde satanların vergi ödemelerini inceleyecek.



Gayrimenkul alım satımı yapanları yakından ilgilendiren yasanın yürürlüğe girmesiyle, Maliye de vergi gelirlerini artırmak için harekete geçti.  

Tapuda gerçek beyan esasının getirilmesinin yanı sıra konutlardaki değer artışı da mercek altına alınacak. Konut kredisi alanların listesini güncelleyen Gelir İdaresi Başkanlığı, ev aldıktan sonra beş yıl içerisinde satanların aradaki değer artışını kazanç vergisi olarak yansıtıp yansıtmadığını kontrol edecek. Kredi kullanmayanların tespitinde ise Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın yaklaşık maliyet bedelleri esas alınacak.

Denetim birimleri incelemelerinde bakanlığın maliyet bedellerinin yanı sıra aynı bina veya yan binadaki daire fiyatları ile de kıyaslama yapacak. Özellikle müteahhitlerin alıp sattıkları konutlar inceleme altına alınacak. Değer artışı tespit edilenlerden yüzde 15 ila yüzde 35 arasında Gelir Vergisi tahsil edilecek. Örneğin 15 bin yeni liralık bir değer artışı olması halinde 3 bin yeni liralık Gelir Vergisi tahakkuk ettirilecek.  Ankara  Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı H. Ali Taylan, haziran başında Amme Alacaklarının Tahsili'ne İlişkin Kanun'da yapılan değişiklikle tapudaki satış işleminde Emlak Vergisi'nden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının tespit edilmesi halinde aradaki farkın tahsil edileceğini söyledi. Taylan, yüzde 25 vergi ziyaı cezası uygulanacağını kaydetti. Kanun değişikliği ile vatandaşın gayrimenkul devir işlemlerinde gerçek değerinin beyanının sağlanmaya çalışıldığını aktaran Taylan, tapu harcının yüzde 1 seviyesine indirilmesi gerektiğini kaydetti. Tapu harcı olarak alıcıdan yüzde 1,5, satıcıdan yüzde 1,5 olmak üzere toplam yüzde 3 alınıyor. Örneğin 100 bin YTL'lik konut için 3 bin YTL tapu harcı alınıyor. Vatandaşın birkaç yıl önce Emlak Vergisi değeri üzerinden aldığı gayrimenkulü bugün satmak istemesi ve gerçek beyanda bulunması halinde 5 yıl içinde yapacağı satışın değer artışı vergisine tabi olacağını aktaran Taylan, "Vatandaş bundan kaynaklanan yüzde 15'den yüzde 35'e varan değer artış vergisi ve ceza ödemesi ile karşılaşacak." dedi. Taylan, kredi kullanımındaki ipotek harçlarında uygulanan muafiyetin, kredi ile satılan konutların satışlarında da uygulanması, harç ve Damga Vergisi muafiyeti getirilmesini istedi.

Tapu harç farkı fiyata yansıyacak, konut zamlanacak

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı H. Ali Taylan, vatandaşın kafasının gerçek satış bedeli gösterme konusunda karışık olduğunu belirterek, kayıt dışının artabileceği uyarısında bulundu. Taylan, "Ancak genel uygulama tapu dairelerinde gerçek satış beyanı yerine Emlak Vergisi değerinin beyanı şeklinde olduğu aşikârdır. Bunun da başlıca sebebi tapu harcı oranlarının ve Emlak Vergisi oranlarının birçok gelişmiş ülke oranlarından bir hayli fazla olması. Hal böyle iken bu yeni kanunun piyasada sıkıntıya yol açacağı ortada." dedi. Tapu harcının gerçek değer üzerinden beyan edilmesi sebebiyle ortaya çıkan farkın satış fiyatına yansıyacağını dile getiren Taylan, gayrimenkul piyasasındaki durgunluğun tetikleneceğini kaydetti.
 
Ercan BAYSAL / Zaman


Geri Dön