19 / 05 / 2024

Konut kredisi faizleri ne kadar düşecek? Hangi konutları kapsayacak?

Konut kredisi faizleri ne kadar düşecek? Hangi konutları kapsayacak?

Konut satışlarında durgunluğun aşılması ve konut üretiminin yeniden canlandırılması için hazırlanan faiz kampanyası için iki bakanlık çalışma yürütüyor. İşte sektördeki beklentiler...



Sektör temsilcileri faizlerin düşürülmesiyle ertelenen konut talebinin harekete geçeceğini belirtirken İstanbul,  Ankara  ve İzmir için özel bir çalışma yapılması gerektiğine işaret ediyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, hafta başında yaptığı açıklamada orta gelirlilerin konut sahibi olması adına hayata geçecek kampanya için çalışmalarda sona gelindiğini duyurmuştu. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise geçtiğimiz günlerde 'Nasıl Bir Ekonomi'ye verdiği demeçte, kredi kampanyasıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü belirtmişti. Kredi vadesinin 15 yıl düzeyinde olabileceğini belirten Bakan Nebati, konut kredisi faizinin yüzde 0.65-0.99 düzeyine inmesi beklentisinin hakim olduğunu açıklamıştı. Konuyla ilgili açıklama yapan Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, ise sektörde değeri 4 milyon TL'ye kadar olan konutlarda yüzde 0,69, 4-15 milyon TL arasında yüzde 0,90 ve üzerindekilere ise yüzde 1,2 faiz uygulanmasını talep etmişti.

Lüks konuta değil konut ihtiyacına yönelik

Habertürk'te yer alan habere göre GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, bakanlıkların yaptığı çalışmalarda birinci el konutu ilk defa konut sahibi olacak vatandaşlarla buluşturmayı isteyen bir kampanya bulunduğu yönünde duyumları olduğunu belirtti. Kalyoncu, kampanyanın yatırım amaçlı, lüks konut finanse etme amaçlı bir çalışma olmadığını belirterek konut ihtiyacı olan kişilerin konutu almasını kolaylaştırıcı bir fonlama olması gerektiğini ifade etti.

İstanbul, Ankara, İzmir farklı çalışılmalı

Kalyoncu, faiz oranı beklentisiyle ilgili olarak ise insanların gelir düzeylerine uygun ödeyebilecekleri faiz oranlarının kurgulandığına inandığını ancak İstanbul ve diğer şehirler için farklı bir durum olduğunu kaydetti. Kalyoncu, kampanya çalışmasında Ankara, İzmir, İstanbul gibi şehirlerin farklı değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Mehmet Kalyoncu, yapılacak faiz kampanasının sektörü canlandıracağını düşündüklerini belirterek, duyumlarının birinci el piyasasını destekleyen bir kredi genişlemesinin olacağı yönünde olduğunu söyledi. Kalyoncu, bu kampanyadan üretecekleri kaynakla tekrardan konut geliştirecek firmaların projelerinde bu fonlamanın olmasının muhakkak ki üretimi de destekleyeceğini ifade etti.


Geri Dön