09 / 05 / 2024

Konut kredisi hacmi 40 milyar TL'yi aşar

Konut kredisi hacmi 40 milyar TL'yi aşar

Konut kredi faizleri yaz sonu düşmeye başlayıp yüzde 1'lerin altına gelince talep hızla artışa geçti



Krizden çıkış sinyalleri geldikçe bankalar konut kredileri faizlerini düşürdü. Konutta kredi faizi yüzde l'in de altına gelince talepte patlama yaşandı. Son iki ayda konut kredi talebi yüzde 5 arttı. 2009'da eylüle kadar yüzde 3 büyüyen sektör, son iki aydaki bu hareketlilikle birlikte toplamda yüzde 8'lik büyüme oranını yakaladı. Yıl sonunda toplam konut kredi portföyünün 40 milyar TL'yi aşması bekleniyor. Büyüme oram da yüzde 12 civarı gerçekleşecek. Bankalar konut kredi faizlerini ağustos ayının ikinci yarısından itibaren düşürmeye başladı, özellikle eylül ayında birçok bankal'in altında faiz vermeye başlarken, vade kısa sürede 10 yıla (120 ay) kadar çıktı. Konut kredi faizinin tarihte ilk kez bu vadelerde yüzde l'in altına gerilemesi de tüketiciyi harekete geçirdi. Kriz nedeniyle kredi ile ev satın alma talebini bekletenler ve özellikle yüksek faizle kredi kullanmış olanlar bankalara hücum etti. Eylül ayıyla birlikte bankalara yoğun talep gelmeye başladı. Yenileme kredilerinde bankalar rekor düzeyde krediyi yapılandırırken, yeni başvurularla birlikte konut kredi portföyü de hareketlilik kazandı.

ASIL BÜYÜME SONBAHARDA

 Eylül ayında bu hareketin sonucu olarak konut kredi pazarı yüzde 2.24 oranında büyüme yakaladı. Bunun ardından ekim ayında da tüketicinin talebi aynı hızla devam etti. Ekim ayında ise pazarın büyüme oranı yüzde 2.5'a ulaştı. Böylece sadece iki aylık süreçte konut kredi portföyü yüzde 5 büyüme gerçekleştirirken, toplam portföy de

40 milyar 468 milyon TL'ye ulaştı.

 Sadece iki aylık dönemde faizlerin etkisiyle yüzde 5 büyüme gerçekleştiren konut kredi pazarında yılbaşından ekim ayına kadar olan büyüme oranı ise yüzde 8 olarak gerçekleşti. Faiz indirimleri öncesinde ağustos ayına kadar sadece yüzde 3 gibi sınırlı büyüme gösteren sektörde faizlerin etkisi bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Konut kredi sektörünün 2009 yılı başından bugüne seyrine bakıldığında ise sınırlı büyümenin nedeninin ocak ayındaki gerileme olduğu dikkat çekiyor. Konut kredi portföyü ocak ayında gerilemeye devam ederken, şubat ayında ise bu kan kaybı durdu. Mayıs ayına gelindiğinde ise konut kredi pazarındaki büyüme oranı yüzde 1.30 civarında gerçekleşti. Ağustos ayına kadar yüzde 3'e ulaşan büyüme oranı eylül-ekim aylarında hız kazandı.
Akşam


Geri Dön