Konut kredisi ile ev alırken nelere dikkat edilmeli?
Konut kredisi ile ev alırken bazı noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Aksi durumda mağdur olabilirsiniz. Peki, Konut kredisi ile ev alırken nelere dikkat edilmeli? İşte detaylar...
Ev almak isteyen vatandaşlar eksik parayı karşılamak için özel ya da kamu bankalarından konut kredisi alıyor. Ancak konut kredisi ile ev alırken bazı noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Peki bunlar neler? İşte detaylar...
Konut kredisi çekerek ev alıyorsanız mutlaka dikkat etmeniz gereken bazı konular var. Kredi ile satın aldığınız evi ödemelerdeki aksaklıklardan dolayı kaybedebilirsiniz. Bu nedenle mutlaka ödemelerinizi düzenli şekilde yapmanız gerekir.
Hangikredi.com'da yer alan detaylara göre, kredisi ödemeleri düzenli şekilde yapabilmek içinse bütçenizi zorlamayacak en doğru krediyi bulmanız gerekiyor. Konut kredi araştırması yaparken aşağıdaki detaylara dikkat ederek doğru krediyi bulabilirsiniz:
1) Kredi Faiz Oranları: Konut kredisi almak için araştırma yaptığınızda her banka birbirinden farklı faiz ve vade seçenekleriyle karşınıza gelecek. Konut kredisi veren bankaların avantajları olduğu gibi dezavantajları da söz konusu. Bu açıdan bakmanız gereken en önemli konu tabi ki faiz oranları oluyor. Geri ödeme tutarınızı da belirleyecek olan faiz tutarının minimumda olması da oldukça önemli. Konut kredisi için çekilecek miktar zaten oldukça yüksekken faiz eklenince çıtanın iyice artıyor. Bu nedenle en düşük oranlı bankaları tercih etmekte fayda var.
2) Peşinat Tutarı: Bankalar konut kredisi verirken size sınırsız bir imkan sağlıyor. Alacağınız konutun belirlenen resmi satış tutarı üzerinden yüzde 80’ini kredi olarak çekebiliyorsunuz. Pandemi sürecinde bu oran yüzde 90’a çıkarılmış durumda. Kalan tutarın peşinat olarak verilmesi gerekiyor. Bu yüzden konut kredilerine başvurmadan önce mutlaka verebileceğiniz peşinata göre hareket etmelisiniz.
3) Taksitlerin Ödemelere Uygunluğu: Bankalar faiz ve vade durumlarına göre krediyi aylık olarak ödemeniz için bir tutar çıkacak. Bu tutar eve giren aylık gelirinizin üstündeyse tekrar düşünmenizde fayda var. Yasal olarak ödeyeceğiniz aylık taksitler, belgelenebilir hane gelirinin yüzde 50’sinden fazla olamaz. Bununla beraber mevcut tüm giderlerinizi hesaplayarak en rahat şekilde ödeyebileceğiniz kredi tutarını belirlemeniz gerekiyor.
Ayda 120 bin TL kira verilir mi? Veren ne iş yapıyor?
O ilde 6 adet konut ile 3 adet ofis satışa çıkıyor! Gayrimenkul alacaklar dikkat!