27 / 04 / 2024

Konut kredisi ipotek fekki nasıl yapılır?

Konut kredisi ipotek fekki nasıl yapılır?

Bankalar tüketicilerinin konut kredisi kullanmaları esnasında alacak oldukları evleri ipotek altına alarak kredi kullandırıyor. Borcun ödenmesi halinde ipoteğin fekki gerekiyor. Peki, konut kredisi ipotek fekki nasıl yapılır?



Konut kredisi ipotek fekki nasıl yapılır?

Konut kredilerinin kullanılması için ipotek yöntemini tercih edenler geri ödemelerini tamamladıklarında bir dizi işlemi gerçekleştirmek durumunda kalıyor. 


Bu işlem konut kredisinde ipotek kaldırma olarak adlandırılıyor. Geri ödemenin tamamlanması ile birlikte ipoteğin fek edilmesi yani kaldırılması görevi kredi kullanan kişiye ait oluyor. 


Konut satın almak için bankadan kredi talebinde bulunduğunuzda şayet kredinizi ipotek göstererek aldıysanız, geri ödemelerinizi sorunsuz bir şekilde tamamlamış olsanız dahi söz konusu ipotek otomatik olarak ortadan kalkmıyor. Bunun için kredi kullanan kişi tarafından yapılması gereken işleme ipotek fekki deniyor. Peki, konut kredisi ipotek fekki nasıl yapılır?


Çektiğiniz kredinin geri ödemesini tamamladığınızda bankadan bir yazı almanız gerekiyor. Bu yazı “ipotek fekki yazısı” adını taşıyor. Bu yazı ile birlikte Tapu Sicil Müdürlüğü’ne giderek konut üzerindeki ipotek sona erdiriliyor. 


İpotek fekkinin kaldırılmasına ilişkin Tapu Müdürlükleri’ne yazılacak olan yazı için fek ücreti başlığı altında belli miktarda para tahsil edilmesi isteniyor. Bu ücreti ödemek istemeyen tüketicilerin birtakım hususlara dikkat etmesi gerekiyor. 


Öncelikle tüketicilerin konut kredisi sözleşmesi içerisinde yer alan “ipotek fekki borçlu tarafından ödenir” ibaresinin kaldırılması için bankaya müracaat edilmesi gerekiyor. 


Aksi takdirde konut kredisinin sona ermesi ile bu ibareye herhangi bir itiraz söz konusu olsa dahi sözleşme üzerinden herhangi bir talepte bulunmak mümkün olmuyor. 


İpoteğin fekkinin şartları!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön