27 / 04 / 2024

Konut kredisi ekspertizi nedir? Nasıl yapılır?

Konut kredisi ekspertizi nedir? Nasıl yapılır?

Özel ve kamu bankalarından konut kredisi almak isteyenler bankaların istediği bazı şartları yerine getirmek zorunda. Peki, Konut kredisi ekspertizi nedir? Nasıl yapılır? İşte detaylar...



Ekspertiz raporu, konutun gerçek değerini belirlemek için yetkili kişi veya kurumlar aracılığıyla hazırlanan bir tür analiz olarak tanımlanıyor. Bu değer belirlenirken evin konumu, çevresindeki yapıların değeri, yaşı, büyüklüğü ve eğer henüz proje aşamasındaysa inşaatın yüzde kaçının tamamlandığı gibi etkenler dikkate alınıyor.

Konut kredisi almak için gerçekleştirilen başvuru sonucunda bağımsız uzmanlar tarafından bir takım ekspertiz işlemleri yapılabiliyor. Söz konusu işlemler süresince, satın almak istediğiniz gayrimenkulün yaşı, inşaatı sırasında kullanılan malzemelerin kalitesi, yer aldığı lokasyon ve bunun gibi birtakım nitelikleri inceleniyor.

EKSPERTİZ ÜCRETİ NE KADAR?

Hangikredi'de yer alan detaylara göre, bu süreçte bahsi geçen uzmanların, banka ile herhangi bir ilişiği bulunmuyor. Konut kredisi ekspertiz süreci, bağımsız bir firma tarafından yapılabiliyor. Bu sebeple fatura, ekspertiz firması tarafından kesiliyor.

Ev kredisi ekspertiz ücreti firmadan firmaya farklılık gösterebiliyor. Bazı firmalar, direkt bir ücret istemek yerine 1 aylık taksit imkânı da saağlayabiliyor. Eğer ücret ekspertiz firması yerine banka tarafından kesilmişse müşteriler bu karara itiraz edebiliyor.

Konut kredisi ekspertizi nedir? Nasıl yapılır?

KONUT KREDİSİ EKSPERTZİ NEDİR?

Gerekli belgeleri tamamlayarak bankaya kredi başvurusu gerçekleştirmek için gittiğinizde konut kredisi ekspertiz sürecini başlatırsınız. Konut kredisi, kredi kullandırım oranına sahip oluyor. Bu, alınmak istenen yapının belirli bir yüzdesine kadar kredi onayı verilebileceği anlamını taşıyor. Konutlarda bu oran yüzde 80’dir. Almak istediğiniz evin fiyatı ise konut kredisi ekspertiz sürecinden sonra belirleniyor.

Bu süreç, anlaşılmaya varılan bağımsız kuruluşlar tarafından gerçekleştirilir. Lisanslı konut değerlendirme ya da gayrimenkul uzmanları tarafından evin piyasa fiyatı belirleniyor. Bu belirleme işlemi, satın almak istediğiniz konutun sahip olduğu özelliklere bağlı oluyor. Bu özellikler kapsamında belirlenen piyasa fiyatının yüzde 80’i oranında bir konut kredisi, kullanıcılar tarafından alınabiliyor.

Tüm bu gözlem ve tahminlerin sonucunda ortaya çıkan konut kredisi ekspertiz oranı kapsamında bir kredi miktarı belirleniyor.

Bu süreç sırasında dikkat etmeniz gereken bir nokta da satın almak istediğiniz evin özellikleri. Herhangi bir kısıtlayıcı ipotek hakkı, yıkım kararı ya da mimari projeye aykırı bir durum söz konusu değilse ve bu durumdan haberdar olursanız süreç içerisinde bir problem yaşamazsınız.

TOKİ Çankırı projesi için yeni tarih açıklandı! 

BİM'e Rks RSIII PRO X Elektrikli Bisiklet geliyor! BİM 17 Kasım 2023 aktüel ürünler kataloğu

Depremzedelere müjde! Kilis'te 645 deprem konutu aralık sonunda teslim edilecek


Geri Dön