23 / 12 / 2024

Konut kredisi talebinin yüzde 90’ı evli erkeklerden geldi!

 Konut kredisi talebinin yüzde 90’ı evli erkeklerden geldi!

Konutkredisi.com.tr ‘Konut Kredisi Piyasasına Bakış Raporu’nu açıkladı. Buna göre Türkiye’de 2012’de bankalara konut kredisi talebinde bulunanların yüzde 90’ını evli erkeklerin oluşturduğu tespit edildi



Türkiye’nin konut kredisi danışmanı Konutkredisi.com.tr, her üç ayda bir Türkiye’nin en kapsamlı kredi istatistiklerini paylaştığı “Konut Kredisi Piyasasına Bakış” raporunun 2012 Yıl Sonu sayısını yayınladı.

Konutkredisi.com.tr tarafından konut kredisi talep ve kullandırım verileri analiz edilerek hazırlanan raporun 2012 Yıl Sonu sayısı 2012 yılının çarpıcı bir özeti niteliğinde:

 

1.    Konut kredisi faiz oranları tarihteki en dip seviyesine indi


Gelişmiş ekonomilerin uyguladığı gevşek para politikaları ve artan likidite Merkez Bankası’nın faiz oranlarını düşürmesine sebep oldu. Konut kredisinde yıllık faiz oranları %9’un altına inerek bugüne kadarki en düşük seviyelerine ulaştı.


2.    Konut kredisi faiz oranlarındaki düşüşle birlikte kredi yapılandırma (refinansman) taleplerinin toplam talep içerisindeki payı 5 kat arttı


Faizlerdeki düşüşün sonucunda kredi yapılandırma taleplerinin toplam içerisindeki payı 5 kat artarak %20 seviyesine ulaştı. Kredisini yapılandıran tüketici vadeyi de kısaltmayı seçtiği için banka bilançolarındaki kredilerin ortalama vadesi son çeyrekte düşüş gösterdi.


3.    Konut kredisine en yoğun talep evli erkeklerden geliyor


2012 yılında konut kredisi talebinin yaklaşık %90’ı aile reisi olarak kabul edilen evli erkeklerden geldi.


4.    Eğitim seviyesi arttıkça satın alınan konutun değeri de artıyor


2012 yılında konut kredisi taleplerinin yaklaşık yarısını lise mezunu kişiler oluşturdu. Kişilerin eğitim seviyesi arttıkça satın alınmak istenen konutun fiyatının da yükseldiği ortaya çıktı.

5.    Konut kredisi talebi son 3 yılda Anadolu’ya doğru kaydı, Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgeleri ülke geneli içindeki paylarını %23 arttırdı


2010 yılından bu yana İstanbul’dan Anadolu’ya doğru kaymakta olan talep 2012 yılında da bu seyrini korudu. Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgeleri kullandırılan krediler içerisindeki paylarını 2010 yılından beri %23 artırdı.


6.    Hane geliri 2.000 TL’nin altında olan kişilerin konut kredisi ile ev sahibi olabilmeleri için 10 yıl ve üzeri vadeleri kullanmaları gerekiyor


2.000 TL’nin altında hane geliri olan kişiler gelir dağılımına göre Türkiye nüfusunun yaklaşık %60’ını oluşturuyor. Hane geliri 2.000 TL altındaki kişiler talep ettikleri krediyi ancak 10 yıl ve üzeri vadeler ile kullanabiliyorlar. Vadeyi uzatmak taksit tutarının düşmesini ve böylece aylık taksitlerin karşılanabilir bir seviyeye gelmesini sağlıyor.


7.    2012 yılında satıcıların belirlediği konut fiyatları %17 artarken krediyle konut satın alan tüketicilerin talep ettiği ortalama konut fiyatı %4 artmıştır


Satıcılar tarafından belirlenen konut fiyatları bir önceki yıla göre %17 artarken kredi kullanan tüketicilerin talep ettiği ortalama konut fiyatı %4 arttı. Trendin bu şekilde sürmesi konut satışlarını olumsuz etkileyebilir.


8.    Konut kredileri 2012’de %16 büyüdü


Özellikle senenin ikinci yarısında yeni kredi kullandırımında hızlanan bankalar, 2012 bilançolarındaki konut kredisi bakiyesini yıllık %16 büyüme ile kapattı.


9.    2012’de Türkiye’de 8 milyondan fazla kişi bankalara borçlandı


Türkiye’de 2012 yılında 8 milyon üzerinde kişi ihtiyaç ve konut kredileri kullanarak bankalara borçlandı. Bankaların taşıdığı toplam ihtiyaç kredisi bakiyesi 100 milyar TL’yi buldu.


Konutkredisi.com.tr Danışmanlık Kurucu Ortağı Onur Tekinturhan, 2012 yılının sonunda aylık %0,70’lere kadar inerek tarihteki en dip seviyelere ulaşan konut kredisi faiz oranlarının tüketici için büyük bir fırsat oluşturduğunu belirtti ve şunları ekledi: “Geçmişte yüksek faiz oranları ile kredi kullanan pek çok tüketici için yapılandırma fırsatı doğdu ve bu da konut kredisi talebindeki refinansman payını 5 kat artırdı. Kredi transferi taleplerinin artmasıyla birlikte tüketicilerin internet ortamında bu hesabı yapabilmelerini sağlayan bir aracın eksikliğini fark ettik ve internet sitemizde tüketicilerin detaylı şekilde kar zarar hesabı yapabilecekleri yeni bir sayfa açtık. Artık Türkiye’nin her yerinden konut kredisi kullanmış kişiler kar zarar araştırmalarını bu sayfa üzerinden rahatlıkla yapacak ve en uygun refinansman tekliflerini görebilecekler.”


2013 yılında faizlerin aynı hızda düşmesini beklemediklerini dile getiren Onur Tekinturhan, “Bankalar arası rekabet önemli ölçüde arttı, ancak 2013 yılında bu rekabetin faiz indirimlerinin yanında kredi vadelerine de yansımasını bekliyoruz. Hane halkı geliri 2.000 TL altında olan kişiler nüfusun %60’ını oluşturmalarına rağmen konut kredilerinde çok düşük bir paya sahipler. Bu kişilerin önemli bir kısmı hala taksitleri karşılayamadığı için konut kredisi kullanamıyor. Talep edilen kredilerde tahsis oluşması ve bu kişilerin ev sahibi yapılabilmesi 10 yıl üzeri vadelerin yaygınlaşması ile mümkün. 2013 yılında fonlama yapısındaki yeni açılımlarla birlikte bankalar arası rekabetin vadeleri uzatma konusunda da artacağını öngörüyoruz” dedi.


Geri Dön