Emlak Terimleri

Konut kredisinde dosya masrafı alınıyor mu?

Bankacılar arasında mortgage kredisi, halk arasında ev kredisi olarak bilinen konut kredisi, konutun teminat altına alınması şartıyla veriliyor. Peki, konut kredisinde dosya masrafı alınıyor mu?

Konut kredisinde dosya masrafı alınıyor mu?

Konut kredisi kullanarak konut sahibi olmak isteyenlere konutun yüzde 80'ine kadar kredi kullandırılıyor. Konut kredisi konutun teminat altına alınması (ipotek) şartıyla veriliyor.  Konut kredisi tamamıyla ödendiğinde ipotek (teminat, rehin) kalkıyor.


Konut kredisi kullanarak konut sahibi olan kimselerden bankadan ''konut kredisi dosya masrafı'' adı altında ücret talep ediliyor. Tüketici Dernekleri girişimleri doğrultusunda Yargıtayın aldığı karara göre, bankaların ve diğer kredi kuruluşlarının tüketicilere açık bir şekilde belirtmeden aldıkları konut kredisi dosya masrafı iade etmeleri gerekiyor.


Konut kredisi dosya masrafının geri ödenmesi için ilk olarak bankaya bir dilekçe ile başvuru yapılması gerekiyor. Banka dosya masrafı iade dilekçesi örneği aşağıda yer alıyor;


Konut kredisi dosya masrafı iade dilekçesi!

............. Bankası A.Ş  Genel Müdürlüğüne


Talepte Bulunan : (İsim-TC Kimlik No-Adres-İrtibat Tel)


Konu   : Kredi masraflarının iadesi hakkında


Açıklamalar  :


Bankanızın .............. numaralı kredi müşterisiyim.


Bugüne kadar kullanmış olduğum her kredi işlemlerinde kredi-dosya masrafı ödemekteyim.


Yargıtay kararıyla; kredi-dosya masraflarının haksız şart niteliğinde ve tüketicilerden tahsilinin haksız olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle bankanızdan bugüne kadar kullanmış olduğum tüm kredilerin;


a. Sözleşmelerini,

b. Ödeme planı ve ödeme dekontlarını,

c. Kredi kullandırılması için bankanızca yapılması gereken zorunlu masrafların ayrıntılı dökümlerini ve yapılan masrafın belgesini,


tarafıma mail veya adresime bankacılık kanunu çerçevesinde verilmesini talep ederim. Cevap verilmemesi halinde ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunacağımı ve ilgili kurumlara şikayette bulunacağımı bildiririm.


Kullanmış olduğum kredilere ilişkin olarak On yıl geriye dönük olarak kesilen masraf ücretlerinin toplamının ödeme tarihlerinden itibaren yasal faizi ile tarafıma derhal iadesini, aksi taktirde alacağımın faiziyle birlikte tahsili için her türlü mahkeme masrafları ve avukatlık ücretlerini bankanızdan tahsil etmek üzere yasal yollara başvuracağımı bildiririm. 

 

.../.../....


Ad, Soyad -İmza


Bankanın iade yapmaması neticesinde; kesilen dosya masrafının miktarına göre, tüketici hakem heyetine veya tüketici mahkemelerine müracaat ediliyor.


Dosya masrafı adı altında kesilen tutar 1.161,67 TL’nin altında olduğu takdirde yaşadığınız yerin ilçe kaymakamlığında bulunan hakem heyetine; 1.161,67 TL’nin üstünde ise tüketici mahkemelerine müracaat edilebiliyordu.





Ancak, 2015 yılı için düzenlenen parasal sınırlamalara göre, Tüketici Hakem Heyetine müracaat edilmesi için en az talep edilecek ücretin 2.200 Türk Lirası olması gerekiyor.


Konut kredi dosya masrafı iadesi için ne yapılmalı?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com