11 / 01 / 2025

Konut kredisinde faizler düşüşte!

Konut kredisinde faizler düşüşte!

Şubat ayı, konut kredisi faiz oranlarında gevşemelerle başladı. 2011 Ekim döneminde yükselmeye başlayan ve en düşüğü 1.40'ları bulan konut kredisi oranları, şubat başında yüzde 1.08-1.10'lara kadar geriledi



Türkiyede konut ihtiyacı büyük. Her yıl konut satış rakamları ve belediyelerce verilen yapı ruhsatlarındaki artış devam ediyor. Konut sektöründeki artan arzın yanında talebin alıma dönüşme oranında da hızlı bir artış kaydediliyor. Konut talebinin alıma dönüşmesindeki en büyük etken ise finansman.

Geleneksel yöntemlerin dışında Türkiye insanı finansal kaynakları yeni yeni keşfetmeye başlıyor. Tüketicilerin, konut finansmanında önemli bir ayak olan konut kredileriyle tanışma süreci çok eski olmamasına rağmen, yıldan yıla bankalar tarafından kullandırılan konut kredisi miktarı artarak 2011 sonunda 75 milyar TL'ye ulaştı. Bu rakamın 2012 sonunda 85 milyar TL'ye ulaşacağı öngörülüyor. Tüketicilerin konut kredisi kullanımında baz aldıkları önemli noktaların başında, bankaların uyguladıkları kredi faiz oranları, dosya masrafı tutarları, kısacası kredi maliyetleri ile vadeler geliyor.

2012 sonu beklentisi yüzde 1.2
2011 sonunda sektörel dernekler tarafından yapılan değerlendirme ve öngörülerde, konut kredisi faiz oranlarında yükselme öngörülürken, kredi kullanma ve bankaların kredi kullandırma iştahında da zayıflama beklendiği ifade ediliyordu. 2012 ortalama konut kredisi faiz oranı ise 1.2 olarak tahmin ediliyordu. 2012'de gelecek ayların ne göstereceğini bugünden söylemek zor ama şubat ayı başındaki bankacılık verileri konut kredisi faiz oranlarında düşüşe işaret ediyor.

Rekabetin dozu artıyor
Konut kredisi alanında kredi kullanmak isteyenlere ücretsiz danışmanlık hizmetleri veren konutkredisi.com.tr şirketinin kurucu ortaklarından Onur Tekinturhan' şubat ayının konut kredisi faiz oranlarında gevşemelerle başladığına işaret etti. Tekinturhan, "Bankalar en uygun kredi teklifini sunmak için birbirleriyle rekabet ediyorlar. Şu anda 120 ayda yüzde 1.08-1.10 aylık faiz aralığında kredi teklifleri sunabiliyoruz. Henüz piyasa faiz oranlarının düşüşü Merkez Bankası (TCMB) kullandırılan krediler verisine yansımadı, ancak şubatta kullandırılan krediler açıklandığında tablo daha net görülecektir" dedi. Konutkredisi.com.tr kurucu ortaklarından Ömer Paksoy da, Tüketicilerin ayık taksiti düşürebilmesi ve satın almak istediği konutu finanse edebilmesi için düşük faizler ve uzayan kredi vadelerinin önem taşıdığını vurguladı. Paksoy, "Bugün 75 bin TL kredi kullanarak 100 bin TL tutarında bir konut satın almak isteyen tüketicinin kiradayken 25 bin TL biriktirebilmesi ve aylık taksitleri karşılayabilmek için ortalama 2 bin 500 TL aylık net gelir belgelendirebilmesi gerekiyor. Karı kocanın asgari ücrete yakın maaşla çalıştığı bir ailede aynı konutun ortalama 1.500 TL net gelirle satın alınabilmesi için piyasada 20 yıla vadelerde yüzde 0.80'in altında oranlar görmemiz gerekiyor" diye konuştu.

En büyük pay 3.000-5.000 TL gelir bandında
Kredipazarı.com'un 2011 verilerine göre en çok kredi kullanan kesimi yüzde 54'lük pay ile 3 bin-5 bin TL aralığında geliri bulunan tüketici grubu oluşturuyor. BDDK verilerine bakıldığında 3 bin -5 bin TL gelir aralığındaki tüketiciler sadece bireysel kredi kullanan kesimin yüzde 12'sini oluşturuyor. Konut kredilerinde bu oranının yüzde 54 seviyesinde olması konut kredisi kullanımında gelir düzeyinin ortalamanın üzerinde olması gerektiğine işaret ediyor. Tüketicilerin konut kredisi kullanmında tercih ettiği vadeye bakıldığında ise kredipazarı.com 2011 verilerinde göre, tüketici vadede tercihini 97-120 ay aralığında kullanıyor. Konut kredisi faiz oranlarının artması ve tüketicinin gelirinin, faiz oranları artışının yanında düşük kalmasının konut kredilerinde vadenin uzaması eğilimini artırdığı görülüyor.

Sabah

 


Geri Dön