22 / 12 / 2024

Konut kredisinde yapılandırma ücreti iadesi!

Konut kredisinde yapılandırma ücreti iadesi!

Kredi yapılandırma, daha önce kullanılmış kredinin güncel faiz oranları ile yeniden yapılandırılarak, borç yükünün azaltılması olarak ifade ediliyor. Banka bu işlemler doğrultusunda tüketiciden ücret talep ediyor. İşte, konut kredisinde yapılandırma ücret



Konut kredisinde yapılandırma ücreti iadesi!

Kredi yapılandırma, daha önce kullanılmış kredinin güncel faiz oranları ile yeniden yapılandırılarak, borç yükünün azaltılması olarak ifade ediliyor. 

 

Genellikle konut kredisi gibi büyük meblağlar söz konusu olduğunda tercih edilen kredi yeniden yapılandırma, düşük faiz oranlarıyla kredi kullanmayı, ödeme takvimini yeniden planlamayı ve vade süresini uzatabiliyor. 


İndirimli faiz oranlarından yararlanılamasa dahi, sadece vade süresini uzatarak bile aylık geri ödeme taksitleri azaltılabiliyor.  Bu sayede bütçe rahatlatlayabiliyor ve toplamda ödenilen rakam artsa dahi gelir gider dengesi bozulmuyor. 


Refinansman olarak da ifade edilen konut kredisi yapılandırma işlemi, hem mevcut kredinin kapatılmasını hem de yeni kredi açılmasını gerektiriyor. Eski kredi kapatılırken erken ödeme cezası tahakkuk edebiliyor, ve yeni kredi açılırken dosya açma masrafı, ekspertiz bedeli gibi bir takım masraflar tekrar alınıyor. Peki, Konut kredisinde yapılandırma ücreti geri alınır mı?


Bankada gerçekleştirilen işlemler doğrultusunda, kredi kullanan kişilerden konut kredisi dosya masrafı ücreti talep ediliyor. Ancak, ne için alındığı açıklanamayacak ve gerekli olmadan alınan masrafların geri ödenmesi gerekiyor.


Konut kredisi dosya masrafının geri ödemesi için ilk olarak bankaya bir dilekçe ile başvuru yapılması gerekiyor. Bu hususta görülmüş bir davada yargıtay kararı ise şöyle;


2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde Tüketici Mahkemesi sıfatıyla görülen davada, mahkeme heyeti bilirkişi raporuna istinaden tüketici lehine karar verdi. 


Mahkemenin kararında, "Yapılandırma komisyonu adı altında ödemenin kredi sözleşmesiyle belirlenen gider ve ücret olmadığı, davacıdan kesilen paranın iyi niyet kurallarına aykırı düşecek şekilde tüketici aleyhine dengesizlik oluşturduğu, yasal mevzuat ve sözleşme hükümlerine göre bu miktarı davacının ödememesi gerektiği anlaşılmakla davacının davasının kabulü ile 4 bin 374 TL'nin dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faiz ile birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine temyiz yolu açık olmak kaydıyla karar verildi." denildi.


Konut kredisi yapılandırma 2015!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön