Konut kredisinde yapılandırma masrafları!
Halihazırda kullanılmış bir kredinin (mevcut kredinin) daha avantajlı başka bir kredi kullandırılarak kapatılmasına Kredi Yeniden Yapılandırma (Refinansman) deniyor. Peki, konut kredisinde yapılandırma masrafları nelerdir?
Konut kredisinde yapılandırma masrafları!
Konut kredisi ekspertizin satın alınacak eve biçtiği değer üzerinden en fazla yüzde 75’ine kullandırılabilinen bir bireysel kredi türü olarak tanımlanıyor.
Kredi yapılandırma başka bir deyişle refinansman olarak ifade ediliyor. Refinansman ile konut krediniz kapatılıyor ve size şu andaki faiz oranları ile yeni bir kredi tahsis ediliyor.
Yeni kullandırılan kredi genelde daha düşük faiz oranına sahip oluyor. Böylece tüketici daha düşük faiz oranı ile kullandığı kredi ile hem mevcut kredisini kapatıyor hem de faiz ödemelerini düşürüyor. Refinansman aynı banka ya da başka bir banka ile yapılabiliyor. Refinansman ile;
* Faiz ödemelerinizi düşürebiliyorsunuz; Güncel faiz oranları kredi kullandığınız dönemdeki faiz oranından düşükse, vade sabit kalsa bile, refinansman aylık ödemelerinizi düşürür ve önceki döneme göre her ay kazanç sağalıyor.
* Kredi vadesini değiştirilebiliyor; Refinansman ile kredi vadenizi uzatabilir ve aylık ödemelerinizi daha uzun vadelere yayılabiliyor. Vadeyi artırdığınız takdirde, faiz aynı kalsa bile, aylık ödemeleriniz düşüyor.
* Kredi faiz tür ve şartlarını iyileştirilebiliyor; Örneğin değişken faizli bir kredi kullandıysanız, sabit faize geçebilir, aylık ödemelerinizi sabitlenebiliyor.
Konut kredisinde yapılandırma masrafları!
Refinansman hem mevcut kredinin kapatılmasını hem de yeni kredi açılmasını gerektiriyor. Eski kredi kapatılırken erken ödeme cezası tahakkuk edebiliyor, ve yeni kredi açılırken dosya açma masrafı, ekspertiz bedeli gibi bir takım masraflar tekrar alınıyor. Karar verirken bu masrafları da hesaba katmak sizin açınızdan önem teşkil ediyor.
Konut kredisinde yapılandırma nasıl yapılır?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com