27 / 04 / 2024

Konut kredisindeki yüksek faizler konut satışlarını düşürürken, fiyatlar durağanlaştı!

Konut kredisindeki yüksek faizler konut satışlarını düşürürken, fiyatlar durağanlaştı!

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı Hakan Akçam, TUİK’in ekim ayı konut satış rakamlarını inceleyerek, konut kredisindeki yüksek faizlerin konut satışlarını düşürdüğünü, fiyatların ise durgunlaştığını açıkladı.



Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı Hakan Akçam, TUİK tarafından açıklanan ekim ayı konut satışlarında düşüşü içeren istatistiklerden sonra konut satışındaki gerilemeyi yüksek faiz oranları ile açıkarken, artan maliyetler nedeniyle satış fiyatlarında da kayda değer değişimin, beklenen bir düşüşün olmadığını belirtti.

KONUT FİYATLARI NE OLACAK?

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı Hakan Akçam, sektör temsilcileri olarak tüm satışlarda ciddi düşüşler olduğu bu seyrin bundan sonraki süreçte de devam edeceğini söyledi.

Barınma ihtiyacı için konuta erişimin hayal ötesi olduğu bir ortamda etkenlerin en büyüğü konut kredi faizlerinin halkın ödeyemeyeceği kadar yüksek aylık ödemeler olduğunu belirten Akçam, ''Hep artan enflasyon oranlarının haricinde arsa maliyetlerinin ve işçilik, inşaat malzeme fiyatlarının hız kesmeden yükselmesi özellikle barınma ihtiyacı olan orta gelirli vatandaşın almak istediği konuta ulaşmasını imkânsız hale getiriyor.'' dedi.

Gazetepencere.com'da yer alan habere göre; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın düşük maliyetle arsa tahsisinin hızlı bir şekilde sağlanması ve inşaat maliyetleri tarafında özellikle demir betondaki fahiş fiyatların engellenmesi yine yapıcı firmanın işçilik tarafındaki maliyetleri devlet tarafından muafiyet getirilmesi veya buradaki yüksek bedelin önüne geçmek için destek verilmesi konut kredilerinin önünün açılması yakın zamanda konuşulan 1.20’ye 180 ay vadeli ilk ev alan kişilere yönelik konut kredisi uygulamalarının hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Şu an için sektörün durağan bir şekilde ilerlediğini belirten Akçam sunni artış normal seviyelere doğru geldiğini aktardı.

Konut kredisindeki yüksek faizler konut satışlarını düşürürken, fiyatlar durağanlaştı!
KONUT FİYATLARINI DÜŞÜRMEK KOLAY OLMAYACAK

Konut fiyatlarında düşüşlerin olması yönünde temennilerini ileten Akçam durağanlığın fiyatlar tarafında direkt etkisi olmadığı sadece satış sayılarının düşmesi yönünde olacağını söyledi.

Bu belirsizliğin inşaat sektörünün ekonomiyi direkt beslediği bir ortamda çıkmaza sokacağı kanaatinde olduklarını söyleyen Akçam '' Orta ve uzun vadede kalıcı yöntemlerle üzerine gidilerek çözümlenmesi Türkiye’deki konut sorununun rahatlatacak yönünde olacağının vurgusunu yaptı. 

Konut kredisindeki yüksek faizler konut satışlarını düşürürken, fiyatlar durağanlaştı!

Akçam, çok yüksek seviyelere ulaşan konut fiyatlarını düşürmek çok da kolay olmayacağını söyledi. Bu konuda TOKİ ve Emlak Konut sürekli konut imal etmesi gerektiğine vurgu yapan Akşam '' Kentsel dönüşüm projeleri son zamanlarda nasıl ki avantajlı bir şekle sokulmaya çalışılsa da yerinde uygulamalarda arsa sahibine birebir daire verilmesi şeklinde olmalı.'' dedi.

Türkiye'nin  her geçen gün konut ihtiyacının gerekeceği kaçınılmaz olduğuna vurgu yağan Akçam bu konuda köklü çözümlerin bulunmasının şart olduğunun altını çizdi.

Giderek artan konut krizi sorunu insanı krize neden oluyor! Konut sahibi olmak isteyenlerin sayısı gittikçe azalıyor

O ilde kiralık konut fiyatları düştü! Ev sahipleri fiyatları düşürerek kiraya vermek istiyor!

Geri Dön