26 / 11 / 2024

Giderek artan konut krizi sorunu insanı krize neden oluyor! Konut sahibi olmak isteyenlerin sayısı gittikçe azalıyor

Giderek artan konut krizi sorunu insanı krize neden oluyor! Konut sahibi olmak isteyenlerin sayısı gittikçe azalıyor

Şehir Plancısı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe'nin son araştırmasına göre,  konut fiyatlarındaki kriz milyonların dikkatini çekerken, büyük tehlikeye de işaret ediyor.




Sözcü Gazetesi'nde Uğur Dündar'ın konut kredisi sorunu ile ilgili  kaleme aldığı yazısında, konuttaki krizin insani krize dönüşmek üzere olduğunu belirtti.

KONUT DATIŞLARI DÜŞTÜ!

Uğur Dündar köşesinde ilk olarak konyut satışlarına değindi. Konut satışları ekim ayında, bir önceki yılın ekim ayına göre yüzde 8,7 oranında düştü. Buna karşılık Endeksa verilerine göre; Türkiye'de son bir yılda konut fiyatları yüzde 103 oranında arttı. İstanbul'da artış yüzde 89,6 olurken, Ankara'da yüzde 121,1, İzmir'de yüzde 98, Antalya'da yüzde 91, Adana'da yüzde 74,7 Muğla'da yüzde 110, Trabzon'da ise yüzde 99,3 oldu.

KİRA FİYATLARI YÜKSELDİ!

Konut fiyatları artarken konut kira bedelleri de aynı oradan yükseldi. Türkiye'de kira bedeli bir yılda yüzde 127,8 oranında arttı.İstanbul'da artış yüzde 91, Ankara'da yüzde 178, İzmir'de ise yüzde 131 oldu.

Bugün İstanbul'da 100 metrekare konut kira bedeli ortalama 17 bin 111 lira. Yani Asgari ücretli tüm maaşıyla konut kirasının sadece yüzde 67'sini karşılayabiliyor. Ankara'da oran yüzde 82, İzmir'de yüzde 75…

Fiyatlar bu ölçüde artarken konut kredisi de arttı. Bugün 100metrekare ortalama konut fiyatı 3 milyon 40 bin lira… Kamubankalarından 120 ay vadeli 2,5 milyon lira kredi alınması halinde taksitbedeli 98 bin 258 liraya çıkıyor.Dolayısıyla Türkiye nüfusunun yüzde 90'ının böyle bir krediyi geriödeme imkanı bulunmuyor!.. Yani her geçen gün, insani kriz biraz daha büyüyüp derinleşiyor…

ÇALIŞANLAR, EMEKÇİLER EV SAHİBİ OLAMIYOR

Konut fiyatlarının ve konut kira bedelinin yükselişi nedeniyle, çalışanlar,emekçiler ev sahibi olamıyor. Geniş bir toplum kesimi mülksüzleşiyor.Bu insanlar artan ihtiyaçlar nedeniyle konutlarını satarken, satılan konutları yabancılar veya zaten birden fazla konutu olan yüksek sermaye sahipleri alıyor. Konut sahipliği oranı bu yüzden 2002 yılındaki yüzde 73 seviyesinden yüzde 56'ya düşmüş durumda…

Vatandaşlarımız mülksüzleşirken, yeni işe başlayanların, asgari ücretlilerin ve çalışanların konut sahibi olma imkanı da kalmıyor. Türkiye'de hane halkının ortalama geliri aylık 8 bin 201 lira. Bu durumda ortalama hane halkının 1 yıllık geliri, konut kredisinin 1 aylık taksitini ödemeye ancak yetiyor.

Giderek artan konut krizi sorunu insanı krize neden oluyor! Konut sahibi olmak isteyenlerin sayısı gittikçe azalıyor

KİRA FİYATLARI ANADOLUYA GÖÇÜ HIZLANDIRDI

Derin mülksüzleşme yoksulluğu arttırırken, özellikle yeni işe başlayanların, asgari ücretlilerin, kamu memurlarının ve ücretlilerin büyükşehirlerde barınma imkanı da kalmıyor. Ev almak bir tarafa, ev kiralamak bile gittikçe imkansız hale geliyor. Bu nedenle İstanbul'dan Anadolu'ya göç hızlanıyor!..

Büyükşehirlerde yaşanan konut krizinin iki yönü var: üretim ve hizmet sektörü gibi kritik sektörlerde istihdam altında olanlar elde ettikleri gelirle geçinemedikleri için başka şehirlere göç ederken, istihdam ve üretim yaratan önemli sektörlerimiz de, üretimi etkileyecek ciddi bir istihdam krizi ile karşı karşıya kalıyor.

Maliyetlerdeki artış enflasyonu ve ortalama yaşam giderlerini de arttırdığı ve kamu yönetimi doğru politikalarla emekçilerin hakkını korumadığı için, Türkiye'nin ya üretim gücü, ya da rekabet gücü azalıyor. Aynı et, süt, yumurta, peynir, sebze, meyve sektörlerinde olduğu gibi diğer sektörlerde de üretim azalmasına bağlı fiyat artışları önümüzdeki dönem bizi bekliyor.

Konut fiyatlarındaki artış çalışanları, emekçileri, emeklileri afetriski yüksek konutlarda yaşamaya zorluyor. Onları adetatabutlarında yaşamaya mahkum ediyor..Yeni konutlara taşınamayanlar ölebileceklerini bile bile, yüksek risklikonutlarda yaşamayı sürdürüyor. Bu da şehirlerimizin afet direncini zayıfkılıyor.

Bir deprem felaketinin yaşanması halinde sadece İstanbul'da,4,5 milyon insanımız barınma kriziyle baş başa kalacak.

Avrupa’da konut krizi derinleşiyor: Yeni konut inşaatlarında sert düşüş!

Konutta kira krizi derinleşiyor! Rakamları duyan koşarak uzaklaşıyor!

 


Geri Dön