30 / 04 / 2024

Avrupa’da konut krizi derinleşiyor: Yeni konut inşaatlarında sert düşüş!

Avrupa’da konut krizi derinleşiyor: Yeni konut inşaatlarında sert düşüş!

Avrupa'da yükselen inşaat maliyetlerinin etkisiyle yeni evlerin inşa edilme oranı düştü. Buna bağlı olarak konut kira fiyatları arttı.



Avrupa Birliği genelinde yükselişe geçen inşaat maliyetlerinin etkisiyle yeni evlerin inşa edilme oranı düştü. Kira fiyatları artmaya devam ederken ev almayı planlayan potansiyel alıcı sayısında düşüş yaşanıyor. Deloitte’un ağustos ayında yayınlanan yıllık bir araştırmasındaki veriler incelendiğinde, öğrencilerin yaz tatilinden dönmesiyle beraber eylül ayında kiralık konut piyasasının canlandığı Paris’te kiralar metrekare başına 28,50 Euro’ya çıktı ve kent, Dublin'inden sonra AB'nin en pahalı ikinci şehri oldu.

Yükselen kira, enerji ve gıda maliyetleri insanları, özellikle de gençleri yaşam şartlarına uyum sağlamaya zorluyor.

27 AB üye ülkesinde, 15 ila 29 yaş arasındaki gençlerin dörtte birinden fazlası geçen sene aşırı kalabalık yerlerde yaşadığını belirtti. İrlanda’da ise 18 ila 24 yaş arasındaki vatandaşların yüzde 30’u 2022’de ebeveynleriyle yaşadığını bildirirken bu oran 5 senede neredeyse yüzde 10 arttı.

Avrupa’da konut krizi derinleşiyor: Yeni konut inşaatlarında sert düşüş!

KONUT SATIŞLARI DÜŞTÜ, FİYATLAR ARTTI

Sözcü'nün haberine göre, bu sıkıntıyı hisseden sadece Avrupalı ​​genç kiracılar olmadı.

Berlin, Paris ve Lizbon’da kiralar benzeri görülmemiş seviyelere çıkarken, konut kredisi faiz oranları da bölge genelinde artarak değişken faizli konut kredisi kullanan ev sahiplerinin maliyetlerini yükseltti.

Yükselile geçen maliyetlerin etkisiyle Paris bölgesinde emlak satışları 2023’ün ikinci çeyreğinde yüzde 23 geriledi. Pek çok potansiyel alıcının konut sahibi olamaması ise kira piyasasında ekstra baskıya neden oluyor.

AB ülkelerinde kooperatif, kamu, sosyal konut sağlayan gruplarla çalışan Housing Europe’a göre, geçen seneye kadarki 10 yılda AB’de ortalama kiralar yüzde 19, ev fiyatları ise yüzde 47 arttı.

AVRUPA'DA EVSİZLERİN SAYISI YÜZDE 30 ARTTI

FEANTSA’nın direktör yardımcısı Ruth Owen, Avrupa'da her gece yaklaşık 900 bin kişinin sokakta veya evsizlerin barındığı yerlerde kaldığını belirtti. FEANTSA’nın rakamlarına göre, bölgedeki evsizlerin sayısı 2019 yılından bu yana yüzde 30 arttı.

Avrupa’da konut krizi derinleşiyor: Yeni konut inşaatlarında sert düşüş!

KONUT İNŞAATLARINDA SERT DÜŞÜŞ

Konutlara olan talepte düşüş yaşanırken Euro bölgesindeki konut inşaatları da geriledi.

Yükselen faiz oranları ve yüksek enflasyonun inşaat faaliyetlerini etkilemesinden sonra konut inşaatlarında Nisan 2020 tarihinden bu yana en hızlı düşüş gözlemlendi.

Münih’teki IFO Enstitüsü’nün 2023 tarihli bir raporuna göre, bu sorun özellikle Almanya’da ciddi boyutlara geldi. Kuruluş, Almanya’da 2023 ile 2025 seneleri arasında yeni konut inşaatlarında yüzde 32’lik bir düşüş yaşanmasını bekleniyor.

Araştırmaya dahil edilen 19 Avrupa ülkesinde ise 2025 senedinde tamamlanması beklenen konut inşaatı sayısı, geçen seneye göre yüzde 14 azalarak yaklaşık 1,58 milyona düştü.

Dijital cüzdanlarla kolay ve güvenli ödemelerin önü açılıyor!

Tablo Adalar'da peşin ödemelerde yüzde 20 indirim fırsatı! Teslimler yıl sonunda!

TOKİ Muğla 2023 projesi için beklenen tarih geldi! 


Geri Dön