Yeni bina inşaatlarına şok düzenleme! Resmen değişiyor!
Yeni bina inşaatlarında yeni düzenleme kapıda. Bakanlık tarafından açıklanan ‘Yeşil sertifika’ projesiyle bina inşaatlarında kriterler değişecek. İşte ayrıntılar...
Türkiye genelinde yenilenebilir enerjiye verilen önem gittikçe artıyor ve ülkede kullanıldığı binaların sayısı 113 bini geçti, bu sene 75 bin yapının daha ilave edilmesi öngörülüyor. Bakanlık tarafından açıklanan ‘Yeşil sertifika’ projesiyle bundan sonra yapıların inşasında iklim şartlarına ve yöre koşullarına uygun olup olmadığına ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılıp kullanılmadığına önem verilecek. Yeni inşa edilecek yapılarda asgari enerji performansının C’den B’ye çıkarılacağı belirtilirken, binalardaki yalıtımın iyileştirileceğine de vrugu yapıldı.
Enerji tüketiminin yüzde 30'luk kısmından ve karbondioksit salımının yüzde 36’lık bölümünden sorumlu olan yapılar için çalışmalar başlatıldı.
BÜTÜNCÜL BİR YAKLAŞIM
Yeni Şafak'tan Yasemin Asan'ın haberine göre; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ‘Ulusal Yeşil Sertifika Bilgi Sistemi’yle ilgili olan yönetmelik ve yazılım hazırlıkları bitirildi. Artık inşa edilen binalarda iklim şartlarına ve yöreye uygun olup olmadığına, çevre dostu, geri dönüşebilir malzeme ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılıp kullanılmadığına, gereksinimi kadar enerji ve su tükettip tüketmediğine bakılacak ve bütüncül bir yaklaşımla dizayn edildiğine ilişkin kriterler dikkate alınmak zorunda olacak.
2023'te binalardaki fosil yakıtların yüzde 25 düşürülmesi, bütün yapıların enerji kimlik belgesinin bulunması hedeflenirken, uygulamayla yeni istihdam alanının da açılacağı belirtildi. Bu kapsamda son iki senede enerji kimlik belgesi uzmanının sayısının 18 bin 736 olduğu kaydedildi.
SIFIR ENERJİLİ BİNALAR
Diğer taraftan gelecek günlerde yayımlanması hedeflenen yönetmelik değişikliğiyle “Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar” konseptine geçilmesi aşamalı şekilde gerçekleştirilecek. Yeni düzenleme kapsamında, toplam inşaat alanı 5 bin metrekareyi aşan binalar için yeni bir kriter geliyor. Bu durumda, 5 bin metrekareyi aşan inşaatlar için B sınıfı enerji performansı bulunması şartı aranacak ve binalar bu şekilde alınacak.
ISI YALITIMI SAĞLANACAK
Ayrıca bu yapıların, kullandığı enerjinin en az yüzde 5’ini güneş enerjisi panelinden, ya da rüzgar enerjisinden veya ısı pompasından gidermesi zorunlu tutulacak. Bu binaların hala “C” olan asgari enerji sınıfının “B”ye yükseltilmesiyle ısı yalıtımında tercih edilen yalıtım malzemelerinin kalınlıklarının da en az 2 santimetre artması gerekli tutulacak.
Bu çerçevede asgari ısı yalıtım malzemelerinin kalınlıklarının megakent İstanbul için 5 santimetreden 7-8 santimetreye, başkent Ankara için 6 santimetreden 8-9 santimetreye yükseleceği belirlendi.
Aynı zamanda, pencerelerdeki ısı yalıtım değerlerinde de iyileştirmeler yapılacak. Böylece yapıların, ısıl konfor koşullarında bozulmalar olmadan ortalama yüzde 25 daha az enerji harcamaları imkanı yaratılacak. Hayata geçirilecek olan yeni değşiklik kapsamında, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren projeleri buna göre hazırlanmış olmayan yapılar için ruhsat düzenlenemesi yapılmayacak.
Yapıların 2023 yılının ardından bu kouşşara sahip olarak yapılmasıyla, ülkenin enerji ithalatı faturasında senelik 5 milyar Türk Lirası azalmanın olması, 2025 yılından itibaren ise senelik 7,5 milyar Türk Lirası civarında düşüş yaşanması planlanıyor.
Konut Fiyat Endeksi yüzde 59,6 arttı!
Konut sektörüne yeni KDV modeli geliyor!
Piyasalarda korkutan hareketlilik! Altın ve dolar için kritik gün!
Emekli ikramiyeleri artıyor mu? Emekliye bayramda 4 bin 253 lira...
KDV indirimi genişletiliyor! 3 sektöre büyük müjde!