27 / 04 / 2024

Konut krizinin ortasındaki Kanada'nın 2030'a kadar yılda 315 bin yeni konut inşa etmesi gerekiyor!

Konut krizinin ortasındaki Kanada'nın 2030'a kadar yılda 315 bin yeni konut inşa etmesi gerekiyor!

Konut krizi ile boğuşan Kanada'da yabancı alıcıların emlak piyasasına katılma yasağını iki yıl daha uzatıldı. Ülkenin krizden çıkabilmesi için 2030 yılına kadar yılda 315 bin yeni konut inşa etmesi gerekli...



Konut kriziyle boğuşan Kanada, ekonomistlerin ve emlakçıların ülkenin konut sıkıntısı üzerinde çok az etkisi olacağını iddia ettiği bir hamleyle, yabancı alıcıların gayrimenkul piyasasına katılma yasağını resmen iki sene daha uzattı.

Aktarılan bilgilere göre İlk olarak 2022 yılında getirilen yasak, gelecek sene yapılacak seçimler öncesinde merkezi bir konu duruma gelen konut satın alınabilirliği sorunlarını masaya yatırmayı amaçlıyor. Investing'te yer alan habere göre Başbakan Justin Trudeau'nun hükümeti halk desteğinde bir düşüş görüldü ve Muhafazakar Parti lideri Pierre Poilievre tarafından konut krizi sebebiyle de eleştirildi.

Eleştirmenler konu ile ilgili olarak yaptıkları açıklamada söz konusu bu yasağın uzatılmasını konut sıkıntısına pratik bir çözüm getirmekten ziyade siyasi bir manevra şeklinde belirtti. Ayrıca bu yasağın uzatıldığı geçen ay bir Pazar sabahı beklenmedik bir biçimde, politikanın sona ermesine 11 ay gibi bir zaman kala duyuruldu. Trudeau'nun Liberal hükümeti konut arzını artırmak amacıyla çeşitli önlemler aldı, fakat söz konusu bu çabaların hemen bir rahatlama sağlaması da beklenmiyor.

Konut krizinin ortasındaki Kanada nın 2030 a kadar yılda 315 bin yeni konut inşa etmesi gerekiyor!

Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan ekonomistler ve emlak uzmanları, iki sene önceki yüzde 2-3 seviyelerinden yüzde 1 civarına gerileme gösteren yabancı mülkiyetinin Kanada'daki gayrimenkul talebini yönlendiren birincil faktör olmadığını belirtiyor. Bunun yerine, sürekli olarak artış gösteren nüfusun taleplerini karşılamak amacıyla yeni konutların inşasının hızlandırılması gerektiğini belirtiyorlar.

Konut kriziyle boğuşan Kanada, Trudeau'nun göreve geldiği 2015'ten bu yana 2,5 milyon yeni daimi sakini ülkeye kabul ederek nüfusun rekor bir artış göstererek, 40 milyona ulaşmasına katkı sağladı. Söz konusu bu süre zarfında 1,8 milyon konut yapıldı ve Kanada'daki gösterge konut fiyatı yüzde 30 oranında artış gösterdi. Hükümet son dönemlerde ülkede yaşanan konut krizini ele almak için göçü yavaşlattı.

RBC'nin baş ekonomist yardımcısı Robert Hogue konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada  nüfus artışına ayak uydurabilmek için Kanada'nın 2030 yılına kadar senede 315 bin yeni konut inşa etmesi gerektiğini kaydederek, bu oranın son dönemlerdeki tamamlanma oranlarının üçte birinden daha yüksek olduğunu kaydetti.

Emlakçılar da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada söz konusu yasağın uzatılmasının piyasanın neredeyse yarısını oluşturan ilk defa konut alacaklar için uygun fiyatlı konut arzını önemli ölçüde artırmayacağını kaydetti.

Ülkede konut fiyatları, büyük ölçüde Kanada Merkez Bankası'nın faiz oranlarını rekor düzeyde artırması sebebiyle son bir buçuk senede yüzde 1,3 oranında hafif bir düşüş gösterdi. Kanada Emlakçılar Birliği açıklamasında bu yasağı gereksiz bularak eleştirdi ve CEO Janice Myers yabancı mülkiyetin konut satın alınabilirliğini etkilediği iddialarını destekleyecek hiçbir veri olmadığını kaydetti.

Scotiabank, yabancı alıcıların emlak alımlarının ihmal edilebilir bir kısmını oluşturduğunu belirterek önlemi yabancı düşmanı ve siyasi amaçlı şekilde eleştirdi. Maliye Bakanlığı daha önce yabancı mülkiyetinin Kanadalıların konut piyasasından fiyatlandırılmasına katkı sağladığına dair endişelerini dile getirmişti, fakat 2021 yılından sonraki resmi veriler söz konusu bu etkiyi doğrulamak için mevcut değil.

Kademeli emeklilik ve stajda son dakika gelişmesi! Bakan Işıkhan resmen açıkladı!

Bir veya birden çok evden kira alanlar dikkat! Kira geliri beyanında iki yöntem var: Hangisi seçilmeli?

Rusya'nın ticari emlak kralları belli oldu: Bakın listede hangi Türk şirketi var!


Geri Dön