Bir veya birden çok evden kira alanlar dikkat! Kira geliri beyanında iki yöntem var: Hangisi seçilmeli?
Milyonlarca konut sahibi konut kira geliri beyanı ile ilgili detayları merakla araştırıyor. Peki konut kira gelirleri nasıl beyan ediliyor? İşte merak edilen tüm ayrıntılar...
Konut kira geliri beyanı ile ilgili detaylar merakla araştırılıyor. Milyonlarca ev sahibi hangi şartlarda beyanname vereceklerini merak ediyor.
Sözcü Gazetesi köşe yazarı Nedim Türkmen, bugünkü köşesinde mesken kira gelirlerinin nasıl beyan edileceğini kaleme aldı. "Ülkemizde, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nde kayıtlı olan toplam konut ve iş yeri sayısı yaklaşık 43 milyon. Bu rakamın 2.5 milyonunun iş yeri olduğu öngörülüyor. Ülkemizde 8 milyon kiracı mevcut, kirada oturan kişi sayısı 24 milyon seviyesinde. 2023 yılı sonu itibarıyla ülkemizde konut sahipliği oranı yüzde 56.2 ve kiracılık oranı ise yüzde 27.2 civarında" açıklamasında bulunan Türkmen, Mart'ta beyanname vermesi gereken kişi sayısının 31 Aralık 2023 itibarıyla 2 milyon 266 bin 450 olduğunu belirtti.
2023 yılında tahsil edilen toplam mesken kira geliri 21 bin TL'yi aşanlar beyanname vermek zorunda. Nedim Türkmen, "2023 senesi için istisna tutarı 21 bin liradır. Bu istisnadan yalnızca konut kira geliri elde edenler yararlanabilir. Konut kirası elde edip, beyan vermeyen ya da eksik beyan edenler 21 bin liralık istisnadan faydalanamıyor" dedi. Söz konusu istisna yalnızca tek konut için uygulanıyor, birden çok mesken kirası elde edenler için, istisna kira gelirlerinin toplamına bir kez uygulanıyor.
Türkmen, "Bir konuta birden çok insanın ortak olması durumunda ise bu evden elde edilen kira geliri için, her bir ortak söz konusu istisnadan ayrı ayrı faydalanbilir. Yalnızca mesken kira geliri elde etse bile ticari, zirai veya mesleki kazancından dolayı mükellefiyeti olanlar; istisnadan yararlanamayacakları gibi hazır beyan sisteminden de yararlanamıyorlar" bilgilerini verdi.
Konut kirası elde edenler; götürü ya da gerçek gider yöntemini seçebiliyor. Ancak, götürü gider yöntemini seçen mükellefler, 2 sene geçmedikçe gerçek gider yöntemine geçiş yapamıyorlar.
Götürü gider yöntemini seçenlerin mesken kira gelirinden 21 bin TL istisnası düşüldükten sonra yüzde 15 oranında indirim yapılır. Gerçek gider yöntemini seçen mükellefler, sahibi olduğu evi kiraya verip, kendisi de kirada yaşıyorsa 2023 yılı içinde ödediği kira tutarını gider şeklinde yazabilir. Gerçek gider yöntemini seçen kişiler, kiraya verdikleri konutiçin ödenen borçların yalnızca faiz bölümünü gider olarak gösterebilirler.
KİRA GELİRİ VERGİSİ HESAPLAMA 2024
Nedim Türkmen, söz konusu yazısında kimin ne kadar vergi ödeyeceğine de yer verdi.
Türkmen, "Uygulama örneği; mükellef (X), üç evini konut şeklinde kiraya vermesi sonucu senelik 200 bin Türk Lirası, 121 bin Türk Lirası ve 300 bin Türk Lirası kira geliri elde ediyor. Beyana tabi başka geliri olmayan mükellef, götürü gider yöntemini seçmiştir. Mükellefin Gelir Vergisi matrahı aşağıdaki şekilde olacaktır:
Mükellefin, 2023'te kiraya verdiği üç konuttan elde ettiği toplam kira geliri:
200.000 + 121.000 + 300.000 = 621.000 Türk Lirası olur.
Birden çok evden kira geliri elde edilmesi halinde, istisna kira gelirleri toplamına bir kez uygulanacaktır." açıklamasında bulundu.
Kendinize ait meskeni 2023 yılında kiraya verip, 2024 ve 2025 yıllarına ait kiraları peşin almanız halinde de bunların tümünü 2023 yılının kira geliri olarak değil, ilgili oldukları yıllarda yani 2024 yılına ait kira gelirini 2024
beyanında ve 2025 yılına ait kira gelirini ise 2025 yılı beyannamesinde beyan etmeniz gerekiyor.
Türkmen, bu durumu "Örneğin; 2023 yılının 1 Şubat’ında aylık 50 bin liraya kiraya verdiğiniz mesken ile ilgili olarak kiracı sadece 2 aylık kirayı ödemiş ve diğerlerini ödememiş ise 2024 yılının Mart ayında vereceğimiz beyannamede sadece tahsil edilen 100 bin lirayı beyan etmemiz gerekiyor" diyerek açıkladı.
Rusya'nın ticari emlak kralları belli oldu: Bakın listede hangi Türk şirketi var!
Kira anlaşmazlık davaları değerleme uzmanlarıyla çözüme kavuşacak