Sektörel

Konut maliyeti düşüyor, ev inşaatına çifte destek!

Tırmanışa geçen kira ve konut fiyatları nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçti. Bu kapsamda, Otopark Yönetmeliği ile Planlı Alanlar Yönetmeliği'nde iki değişiklik yaptı. İşte detaylar...

Tırmanışa geçen kira ve konut fiyatları nedeniyle ülke genelinde yaşanan barınma ihtiyacına kısmi çözüm yöntemleri aranıyor.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Otopark Yönetmeliği ile Planlı Alanlar Yönetmeliği'nde 2 değişiklik için düğmeye bastı. Söz konusu yeni düzenlemelerle bina inşaat maliyetlerinin düşürülmesi ve konut arzının yükseltilmesi hedefleniyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN HIZLANDIRILMASI HEDEFLENİYOR

Sözcü Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre, otopark yönetmeliğinde gerçekleştirilen değişiklikle, kentsel dönüşüme giren binalardaki otopark zorunluluğu yumuşatıldı.

Söz konusu düzenlemeye göre, kentsel dönüşüme giren apartmanı yıkıp yeni bina yapan müteahhitler, otopark parasını belediyeye ödemek koşuluyla, yapının altına veya bahçesine hiç otopark yapmadan ruhsat alabilecekler. 

Bu yeni sistem için ilgili belediye meclisinin bu yönde karar alması yeterli olacak. Düzenleme seçim öncesi belediyelere hem para hem de oy kazandıracağı için hemen hemen bütün belediyelerin bu kararı alacağı bekleniyor.

Uygulamanın özellikle İstanbul, İzmir, Antalya, Ankara,  Adana gibi büyükşehirlerde otopark sorununa takılan kentsel dönüşümü hızlandırması tahmin ediliyor.

ATIL DURUMDAKİ OFİSLER KONUTA ÇEVRİLECEK

Planlı Alanlar Yönetmeliğinde gerçekleştirilen değişikliğe göre de 1 Temmuz 2023 tarihinden önce ofis veya büro amaçlı yapı ruhsatı veya yapı kullanım izni almış yapılarda, ofis ve büroların yüzde 30'u, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar konuta dönüştürülebilecek. 

Belediye meclisleri bu oranı yüzde 50'ye kadar arttırabilecek. Bu yolla 9 bin 375'i İstanbul'da olmak üzere Türkiye genelinde yaklaşık 25 bin ofisin sıfır konuta dönüştürülüp satılması veya kiraya verilmesi planlanıyor.

MÜTEAHHİDE "KAPALI ÇIKMA" RANTI

Binaların dayanma gücünü zayıflatacağı endişesiyle, 1 Temmuz 2023 tarihinde alınan zemin katında işyeri olan konutlarda kapalı çıkma yapılmasına yasak kararı bir ay geçmeden yeni yönetmelik ile kaldırıldı. İşyeri bulunmayan binalarda da zemin+4 kata kadar olan binalara verilen kapalı çıkma izni zemin+7 kata çıkarıldı.

Girişten sonra binaların yukarı doğru mantar gibi büyümesini imkan sunan ‘kapalı çıkma' üst katlara daha geniş ve pahalı daireler yapılmasını, dolayısıyla müteahhidin kârının yükselmesini sağlıyor.

İşte yönetmeliğe ilişkin tüm detaylar:

12 Ağustos 2023 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 32277

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından:

MADDE 1- 22/2/2018 tarihli ve 30340 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Otopark Yönetmeliğinin 4 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(2) Afetlere hazırlık kapsamında riskli yapı tespiti yapılarak yıkılan yapıların bulunduğu parsellerde yeni yapılacak yapıların otopark ihtiyacının çözümünde; bu Yönetmelikte belirtilen usuller herhangi bir öncelik sırası olmadan uygulanabileceği gibi otopark bedeline ve bu bedelin hesabına esas asgari otopark miktarlarına ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla ruhsat vermeye yetkili idaresince meclis kararı alınmak suretiyle farklı usuller de belirlenebilir.”

MADDE 2- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Yönetmelik hükümlerini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı yürütür.

Konut satışları dibi gördü, ev sahipleri pazarlığa oturdu!

İstanbul büyük depreme hazırlanıyor! İlçe ilçe vali görevlendirildi!

Rüzgar tersine esiyor! Ev kiralamada yeni dönem