29 / 04 / 2024

Konut satışları dibi gördü, ev sahipleri pazarlığa oturdu!

Konut satışları dibi gördü, ev sahipleri pazarlığa oturdu!

Yükselen konut fiyatlarında sonra satışlar çakıldı. Konut satışlarında beş aydır gerileme devam ederken evini elden çıkarmak isteyen ev sahipleri geri adım atmaya başladı. ‘Alıcı pazarı’ döneminin başladığını söyleyen sektör temsilcileri 2. el konut satışlarında pazarlık marjının yükseldiğini kaydet



Son 5 aydır konut satışlarında düşüş devam ediyor. Bankaların konut kredisi musluğunu kısması ve yüksek faizler emlak piyasasında dengeleri tepetaklak etti. Son açıklanan haziran verilerine göre yıllık düşüş yüzde 44.4 olarak kaydedildi. Yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine kıyasla ise yüzde 22.1 gerileme görüldü.  

Jet hızıyla yükselen fiyatlar ve krediye ulaşma sorunu alıcılara zorunlu fren yaptırırken, ev sahipleri de yeni koşullara uyum sağlamak zorunda kaldı. Sektör temsilcilerinden alınan bilgilere göre, piyasanın canlı olduğu dönemde gerçeklikten uzak hızla fiyatları tepelere çıkaranlar bu dönemde düşürmek zorunda kalıyor. Geçtiğimiz aylarda indirime yanaşmayanlar, yaşanan durgunluk sebebiyle pazarlık kapısını açıyor.

 Konut satışları dibi gördü, ev sahipleri pazarlığa oturdu!

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, konut satışları düşünce ev sahipleri geri adım atmaya başladı. ‘Alıcı pazarı’ döneminin başladığını ifade eden sektör temsilcileri son haftalarda 2. el konut satışlarında pazarlık marjının yükseldiğini kaydetti. Sıfır konut fiyatında ise maliyet kaynaklı yükselişin sürmesi bekleniyor.

 Konut satışları dibi gördü, ev sahipleri pazarlığa oturdu!

KONUTTA KÖPÜK FİYAT ERİYOR 

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, tüm sektörü etkileyen bir fiyat düşüşü olmadığını, fakat hatalı fiyatlama yapanların bugün rakamları düşürmek zorunda kaldığını ifade etti.

Talep çok canlıyken ikinci el konutta piyasa gerçekleriyle örtüşmeyen fiyatlar istendiğine dikkat çeken Akdoğan, bugün gelinen noktada ise o ev sahiplerinin fiyatları düşürdüğünü belirtti.

"Yani köpük fiyatlar eriyor" diye kaydeden Akdoğan, "Bir de son haftalarda pazarlık marjı yükseldi. Birkaç ay önce her hafta zam yapan, indirim taleplerini reddeden satıcılar bugün pazarlığa oturuyor. Çünkü satışlarda ciddi gerileme var. Satıcının ihtiyaç durumuna göre rakamlar değişse de ortalama yüzde 10-15 bandında indirimler uygulanıyor" şeklinde konuştu.

 Konut satışları dibi gördü, ev sahipleri pazarlığa oturdu!

İKİNCİ EL KONUTTA PAZARLIK DÖNEMİ BAŞLADI

Yüzlerce emlak ofisi faaliyetlerini devam ettiren MasterTürk Grubu’nun Başkanı Gökhan Taş da, ikinci el konut pazarında pazarlık döneminin yeniden başladığını aktardı.

“Satıcının psikolojik üstünlüğü sona erdi, artık alıcı avantajlı hale geldi” diyen Taş şöyle devam etti: “Eğer bir konut için belirlenen fiyat Seçim öncesiyle aynı seviyede ise, bu Dolar bazında fiyatın yüzde 30 düştüğü anlamına gelir. Zaten şu an böyle evler satılıyor. Dolar yükseldi diye fiyat artışı yapılamıyor, yapan da satamıyor. Ev almayı planlayanlar ikinci elde ya da yeni konutta düşüş beklememeli. Bu mümkün değil. Eğer TL bazında rakam aynıysa bu avantajı iyi değerlendirmeli.”

 Konut satışları dibi gördü, ev sahipleri pazarlığa oturdu!

NAKİT AVANTAJI VARSA PAZARLIK GÜÇÜ ARTAR

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa ise, 2022 yılında yoğun taleple konut fiyatlarında spekülatif artışlar olduğunun altını çizdi. Aşa, şimdi şişen köpük fiyatların erimeye başladığını belirtti.

Bugünlerde tam anlamıyla alıcı pazarı oluştuğuna dikkat çeken Çeken Aşa, "Bankaların kredi faizi yüksek ve istenen rakamları da vermiyorlar. Tüketicinin nakit parası varsa pazarlık gücü artıyor. Geçen yıl İstanbul’un merkezi ilçelerinde 4-4.5 milyon lira olan 2+1 eski bir konutu, bugün nakit parayla 3-3.5 milyona alabilirsiniz” dedi.

 Konut satışları dibi gördü, ev sahipleri pazarlığa oturdu!

KİRACISI OLAN EV SAHİPLERİNDEN İNDİRİM TALEP EDİLİYOR 

Kiralara getirilen yüzde 25 zam sınırının ardından, beklediği rakamı alamayan kimi mülk sahipleri evlerini satışa çıkardı. Fakat alıcılar da kiracılı ev istemiyor. Hem eski kiracının ödediği rakamın düşük kalması, hem de tahliyenin zor olması sebebiyle artık kiracılı evler tercih edilmiyor. Ya da alıcı ‘eğer kiracı varsa indirim isterim’ diye talep ediyor.

Emlak danışmanlarının verdiği bilgiye göre boş ev ile kiracılı konut arasında fiyat farkı yüzde 15-20 bandına kadar çıktı. Eğer acil ihtiyaç varsa bu oran daha da yükseliyor. Öyle ki kimi emlak ofisleri aynı ev için 3 farklı fiyat verir duruma geldi. Acil satılık, orta vadeli fiyat ve uzun dönemli fiyat şeklinde Satış sürecine göre rakam belirleniyor. Uzmanlar ayrıca kiraya vermek için konut alımının azalacağını, bunun da talep düşüşüne neden olacağını ifade ediyor.

İstanbul büyük depreme hazırlanıyor! İlçe ilçe vali görevlendirildi!

Rüzgar tersine esiyor! Ev kiralamada yeni dönem

Depremin sembolü olarak gösteriliyordu! Antakya'daki o bina da yıkıldı!


Geri Dön