28 / 04 / 2024

Rüzgar tersine esiyor! Ev kiralamada yeni dönem

Rüzgar tersine esiyor! Ev kiralamada yeni dönem

Ev sahiplerinin kiracı tercihleri değişti. Eskiden bekara ve öğrenciye ev kiralamayan mülk sahiplerinin son dönemlerde tercihleri tamamen değişti. 



Yıllar önce ev sahipleri kiracılarının ‘evli ve memur’ olmasını istiyordu. Ancak son dönemde bu tercihleri tamamen değişti. Artan kiralar ev sahibi ile kiracıları karşı karşıya getirmeye devam ediyor.

Ev sahibi daire için yüksek kira bedeli talep ederken, kiracılar ise yüzde 25 bedeli üzerinden artış olmasını istiyor.

Ev sahibi ile kiracı arasında yaşanan bu anlaşmazlık tahliye krizleri yaşanmasına sebep oluyor. Bu sorunla karşılaşmak istemeyen ev sahipleri de çözümü kiracı tercihini değiştirmekte buldu. 

Öyle ki ev sahiplerinin yeni gözdesi artık 'aile ve memurlar' değil, 'bekâr ve öğrenciler' oluyor.

 Rüzgar tersine esiyor! Ev kiralamada yeni dönem

EV SAHİBİ YÜZDE 25 ZAMMI AZ BULUYOR

Milliyet Gazetesi'nden Betül Tapaklı'nın haberine göre, ev sahiplerinin artık çok uzun soluklu bir kiralama yapmayı düşünmediklerini ifade eden Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, bunun sebebini kiracıların uzun süre konutta ikamet ettiğinde ev sahibi kiracı arasında yaşanan anlaşmazlık olduğunu söyledi.

Yaşanan bu durumun son zamanlarda çok ciddi bir şekilde artış gösterdiğine dikkat çeke Akdoğan, uzun yıllardır böyle bir anlaşmazlığa şahitlik edilmediğini kaydetti.

Bu durumun mülk sahiplerinin gözünü korkuttuğunu ifade eden Akdoğan, "Yüzde 25’lik sabit artışı az bulan, tahliye sürecinde zorluk yaşamak istemeyen ve uzayan davalarda vakit kaybetmek istemeyenlerin tercihi bekârlar ve öğrenciler oldu" diye belirtti.

Akdoğan, "Yani ev sahipleri konutlarında daha kısa süreli kalacak ve çıkarken sorun çıkarmayacaklarını düşündükleri kiralama adaylarına yöneldiler" dedi.

 Rüzgar tersine esiyor! Ev kiralamada yeni dönem

KİRALARDA PAYLAŞIM EKOMOMİSİ

3-4 öğrenci bir araya geldiğinde paylaşım ekonomisi yaparak yüksek kira bedelini daha rahat bir şekilde ödediklerini söyleyen Akdoğan, "Yüksek kira beklentisi karşılanan ev sahibi de öğrenciye ‘tamam’ diyor. Örneğin, ev sahibi konutu için 20 bin lira kira istiyor. Vatandaş, ‘20 bin lirauı öder miyim, ödeyemez miyim diye düşünüp, kirayı 15 bin liraya düşürmeyi isterken, 4 öğrenci 5 bin liradan ödeme yaparak konforlu bir evde kalmayı tercih ediyor" diye belirtti.

 Rüzgar tersine esiyor! Ev kiralamada yeni dönem

YÜKSEK KİRALAR EV SAHİPLERİNİN TERCİHLERİNİ DEĞİŞTİRDİ

Eskiden mülk sahipleri kiracıların ‘evli ve memur’ olmasını istediklerini şimdi bu durumun "‘bekâr ve öğrenciler’ olarak değiştiğini söyleyebilir miyiz?" diyen Akdoğan, sektörde bu denli bir değişim yaşanmadığını kaydetti.

Hakan Akdoğan, “Şu anda böyle bir rüzgâr estiriliyor ancak böyle bir şey yok. Açıkçası bu rüzgârın neden bu kadar hızlı estiğini de bilmiyorum. Konut sahibi haklı olarak kiracısının aile ve sabit maaşlı olmasını istiyor. Özellikle öğrenci ya da bekâr kiracıları olsun istemiyor ancak kiraların geldiği son durum ve tahliye süreçlerinde yaşanan zorluklar nedeniyle tercihini değiştirmek durumunda kalıyor” açıklamasını yaptı.

Depremin sembolü olarak gösteriliyordu! Antakya'daki o bina da yıkıldı!

Konut fiyatlarını düşürecek hamle! Yeni yöntemle 100 bin yeni konut arzı sağlanabilecek!

Peş peşe zam gelmişti: Akaryakıt fiyatları bugün ne kadar? 13 Ağustos 2023


Geri Dön