28 / 04 / 2024

Depremin sembolü olarak gösteriliyordu! Antakya'daki o bina da yıkıldı!

Depremin sembolü olarak gösteriliyordu! Antakya'daki o bina da yıkıldı!

Depremin sembolü olarak gösterilen, 15 yıl önce ‘karbon fiberle'' güçlendirildiği için depremlerde dimdik ayakta kalan Antakya Belediye Kooperatif Evleri’ndeki A2 Blok, yenileme çalışmaları kapsamında yıkım kararı verildi. 



Antakya Sümerler Mahallesi’nde 1975 yılında temeli atılan Belediye Kooperatif Evleri’ndeki A3 Blok Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından tamamen yıkılırken A1 Blok da ağır hasar alarak yan yatmıştı. A2 Blok ise dimdik ayakta kalarak “mucize”nin adı olarak tarihe geçmişti. 60 kişinin burnu bile kanamayan 48 yıllık binadan sapasağlam çıkmasının ardındaki asıl mucizenin ise “karbon fiber” yöntemi olduğu ortaya çıkmıştı. Alınan karar sonucu yenileme çalışmaları kapsamında yıkım kararı verildi. 

15 YIL ÖNCE GÜÇLENDİRİLMİŞTİ!

0.1 milimlik karbon lifli polimerler ile bina güçlendirme yöntemini 2008 yılında ODTÜ’de yüksek lisans yapan Mustafa Tümer Tan ‘tez’ çalışması olarak ortaya attı. 

Fakat uygulamayı hayata geçirmek için gerekli maddi imkân olmadığı için o dönem fakültenin dekanı olarak görev yapan Prof. Dr. Güney Özcebe devreye girdi. NATO ve TÜBİTAK’tan 50 bin Euro finansman desteği alınarak yapılan karbon fiber malzeme A2 Blok’taki her bir dairenin iç duvarlarına, 8-9 ay gibi kısa bir zamanda, çaprazlama şekilde monte edildi. Yöntem uygulanırken apartman sakinleri evlerinden taşınmadı.

Depremin sembolü olarak gösteriliyordu! Antakya daki o bina da yıkıldı!

BÜYÜK DEPREMDE AYAKTA KALDI!

Hürriyet Gazetesi'nden Fulya Soybaş'ın haberine göre; 15 yıl önce hayata geçirilen Karbon Fiber yöntemi ile Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin ardından tanıştı. Binadan burnu bile kanamadan çıkan apartman sakinleri bir teşekkür videosu çekerek, “Hocalarımıza duacıyız. Ülkenin sadece iyi inşaatçılara ve hocalara ihtiyacı var” dediler ve bilim ışığında depremden “kurtuluş”un mümkün olduğuna dikkat çektiler.

Bu sebeple bilimin depremi alt edebileceğinin bir sembolü olarak A2 Blok’un- tüm gerekli önlemler alınarak bir anıt şeklinde ayakta kalması için başvuru yapıldı. 

Başvuru yapan isimlerden biri de Özgür Yusuf Kavukcu  oldu. Kavukçu: “Hiroşima sonrası, Japonya’daki 2011 depremi ve tsunami sonrası ayakta kalan ve sembol haline gelen binalar var. Bir ders niteliği taşıdıkları için de yıkılmadılar. Buradaysa yan yana 3 bina var; biri yıkık, biri ağır hasarlı biri de dimdik ayakta. Bilimin gücünü bundan daha iyi ne gösterebilir?

Kentsel dönüşümü konuştuğumuz bugünlerde teknolojinin, emek, çalışma ve dürüstlüğün ne kadar önemli olduğunun bir sembolü idi A2 blok. Maalesef hasarlı denilerek yıkıldı. Keşke önlemler alınarak bir anıt haline getirilseydi.” ifadesini kullandı.

ANIT BİNA ŞEKLİNDE KALABİLİRDİ!

PROF. Dr. Güney Özcebe, o bölgedeki tüm binaların yıkıldığını söyleyerek A2 Blok iç ve dış temizliği ile duvar güçlendirmelerinin yapılıp, çevresinde de önlemler alınarak depremin bir sembolü olabileceğini anıt bina olarak kalabileceğini söyledi. 

Son Dakika deprem: Fay hattı alev aldı, depremler art arda geldi! Malatya, Antalya, Kahramanmaraş deprem listesi...

Malatya depremleri sonrası Naci Görür'den korkutan açıklama: "Bendeki haritada bu depremlerin..."


 


Geri Dön