Konut paketi açıklandı, fiyatlar yüzde 20 zamlandı! Ev fiyatlarındaki artış sürecek mi?
Konut fiyatlarındaki yükseliş son zamanlarda yüzde 100'ü aştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan dün akşam 3 ayrı konut paketini müjdeledi. Bu açıklamanın ardından fiyatlar yeniden zamlandı. Peki ev alacaklar şimdi ne yapmalı? Ev almak için doğru zaman mı? Sektör temsilcileri neler diyor? İşte ayrıntılar...
BİR HAFTA SÜRECEK
Keller Williams Cadde Gayrimenkul Danışmanı Burçak Sencer Çokgör, konuyla ilgili açıklamasında, yaşanan duruma şaşırmadığını, ev fiyatlarındaki yükselişlerin bir hafta boyunca devam edeceğini dile getirdi. Çokgör, “Piyasa, Erdoğan’ın açıklamalarını fiyatladı gibi düşünebilirsiniz. Açıklanan paketleri duymayanlar da bugün fiyatlamaya başlarlar. Bu durum bu hafta boyunca devam eder, fiyatı 5 milyon TL’ye kadar olan evlerin hepsi etkilenecektir” açıklamasında bulundu.
FAİZ İNDİRİMLERİ ARZ YETERSİZKEN SATICIYA FAYDALI OLUR
Gayrimenkul İktisatçısı Ahmet Büyükduman, konut paketiyle ilgili gerçekleştirdiği açıklamasında, ortaya çıkan son fiyat yükselişinin beklendik bir durum olduğunun altını çizdi. Büyükduman, “Finansman koşullarındaki iyileştirmeler, özellikle arzın yetersiz olduğu piyasalarda satıcı tarafına yarar. Bunu bir önceki faiz indiriminde de görmüştük” ifadelerini kullandı.
Piyasadaki kredi faizlerinin 1.29’dan 0.99’a düşmesinin ev fiyatlarını yüzde 15 yükseltici etkide bulunacağına vurgu yapan Büyükduman, 1.29 ile ödenen taksit sabit kalmak kaydıyla, alıcı açısından konut fiyatındaki yüzde 15’lik artış, taksit tutarını sabit tutar. Yani ha 1 milyonluk evi 1.30 faizle almışsınız, ha 1 milyon 150 bin liralık evi 0.99 ile almışsınız… Taksit tutarını değiştirmediği müddetçe sorun yok ama peşinatı değiştirecektir" diyerek burada alıcının zararının gündeme gelebileceğine de dikkat çekti.
DÖVİZ VE ALTIN TEŞVİKİNİ SAĞLAYABİLİR
Büyükduman, Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurduğu paketlerden ilkinin ilk kez ev alacaklara ilişkin olmasının olumlu bir gelişme olduğuna ve daha önce ilk defa konut alacaklar için farklı bir paket açıklanmadığına vurgu yaptı.
İkinci paketin ise, ev değerinin en az yarısının döviz tevdiat hesaplarının bozdurulması ya da iziki altınların Merkez Bankası’na satılarak karşılanması koşuluyla alınacak evlere yönelik olduğunu belirtti. Bu paketle ilgili tedirginlerine değinen Büyükduman, “TL varlıklara geçiş teşvik edilmek isteniyor ama diyelim ki vatandaş ev almak için altınını bozdurdu, ev sahibi gidip Türk lirası mevduat hesabı açmak yerine altın ya da dolar alabilir. Niyetle akıbet arasında uyum göremedim” diye konuştu.
"Diyelim ki 250 bin liralık altını olan biri 1 milyon liralık ev almak istiyor. Bozdurması gereken altın 500 bin TL. Eksiği tamamlamak için eşten, dosttan, kuyumculardan borçlanıp Merkez Bankası’na satacak" şeklinde konuşan Büyükduman, daha sonra altın borcunu ödeyebilmek için yine altın satın alınacağına dikkat çekti.