29 / 04 / 2024

Konut piyasalarındaki düşüşün sebebi ne? Hangi iller etkilendi?

Konut piyasalarındaki düşüşün sebebi ne? Hangi iller etkilendi?

Uzmanlara göre Türkiye konut piyasası, seçimler öncesinde piyasadaki zayıflık nedeniyle bir durgunluk ve fiyat düşüşleri yaşıyor. Ev fiyatları önemli ölçüde yükselmedi veya düşmedi, ancak satış reklamlarında %5'lik bir düşüş dikkat çekti.



14 Mayıs seçimleri sonrası hem yatırımcılar hem de konut alıcılar piyasanın tepkisini bekliyor. Kahramanmaraş'ta 6 Şubat depremiyle başlayan düşüş, seçim sürecinin de devam etmiş, bazı ilçelerde satılık konut fiyatları gerilemişti. 

 Konut piyasalarındaki düşüşün sebebi ne? Hangi iller etkilendi?

Konut fiyatları düştü

Son iki yılın olumlu yatırım ortamından en çok yararlanan yatırımcıların gayrimenkul yerine altına ve dövize yönelmesi mevcut piyasada ılımlı fiyat düşüşlerine yol açtı. Seçimden sonra bankaların konut kredilerini artıracağı yeni model oluşturulacak. Halihazırda ek alım yapan gruplar, seçimden sonra olası yeni bir fiyat artış dalgası öngörüyor.  Seçim öncesi piyasada yavaşlama söz konusu olabilir.

Türkiye'de konut satışlarındaki düşüş eğilimi yılbaşından bu yana devam ediyor.  İnşaatçılar Derneği'ne (İNDER) göre İstanbul'daki bu düşüşün yüzdesi dolardı. Konut ihtiyacı yüksek olmaya devam ederken, konut ürünleri arzı yetersiz ve yüksek banka kredisi oranları çoğu insan için konuta erişimi sınırlıyor. Tüm Girişimci Emlakçılar Müşavirliği Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, konut alımlarındaki yavaşlamanın ve seçim öncesi yaşanan belirsizlik döneminin tüm karar alma süreçlerini etkilediğini söyledi. Bu süreç seçime kadar devam edecek gibi gözüküyor. İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, "Herkes önce öngörülebilir bir pazar istiyor" dedi. "Aksi takdirde insanların konut ihtiyacı devam edecek ancak bankalar konuta erişimi artırmaya yönelik kampanyalar karşılığında çok az kişiye kredi verdiği için beklentiler karşılanamayacak." 

Konut piyasasındaki belirsizliğin seçim sonuçlarının açıklanması ve yeni hükümetin konut politikasının açıklanmasıyla netleşmesi bekleniyor. 


Geri Dön