Konut piyasası dengeye oturmadı: 2+1 evlerin kirası hala 20 bin TL!
Gayrimenkul Uzmanı Tarkan Gençdal, konut piyasası ile ilgili konuştu ve kiralık konut bedellerinin hala fahiş rakamlarda seyrettiğini söyledi. İşte o açıklama...
Konut kiralarına iki yıl önce getirilen yüzde 25 zam sınırlaması 1 Temmuz 2024 itibarıyla sona erdi. Açıklanan enflasyon rakamlarına göre artık kiralarda tavan yüzde 65 oranında oldu.
Antalya’da fahiş kira bedelleri gündemden düşmüyor. Gayrimenkul Uzmanı Tarkan Gençdal, Gayrimenkul Uzmanı Tarkan Gençdal, konuya ilişkin konuştu ve "Göç, enflasyon ve arz talep dengesizlikleri gibi faktörler, konut piyasasında yaşanan fiyat artışları daha da belirginleştirdi" ifadelerini kullandı.
Antalya Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre; Gayrimenkul Uzmanı Tarkan Gençdal, konut piyasasına ilişkin yaptığı açıklamasında, satılık konut satışlarının stabil seyrettiğini ancak kiralık konutlarda tam tersi bir tablonun görüldüğüne vurgu yaptı.
Gençdal, "Satılık daire çok ama kiralık yok. Kiralar üzerindeki baskıyı düşürmek için getirilen bir takım farklı yasaklarda çare olmadı. Özellikle Konyaaltı’nın belirli bölgelerinde yabancı ikamet yasağına karşın kiralık konut fiyatlarında herhangi bir düşüşün yaşanmadığı gibi ortalama bir 2+1 konutun kira bedeli 20 bin lira civarında bulunuyor" ifadelerini kullandı.
Ekonomik krizin etkisiyle beraber kira fiyatlarının önüne geçmek isteyen hükümetin getirdiği yasakların konut piyasasına çare olmadığını aktaran Gençdal, son 2 yıldır yurt genelinde uygulanan yüzde 25’lik kira sınır artış oranın kaldırılmasının ardından fiyatlarda bir değişikliğin yaşanmadığına dikkat çekti.
Gayrimenkul Uzmanı Tarkan Gençdal, konutta sürekli değişen fiyatlar nedeniyle fiyat algısının da günden güne iyice kaybolduğuna vurgu yaptı ve "Yasaklar sebebiyle piyasalarda bir dengesizlik oluştu. Kepez’de 2+1 evler 15 bin, Konyaaltı’ndaysa 20 bin liradan başlıyor. Bu fiyatların geri gelmeyeceği gelecek günlerde daha da artacaktır. Eski ve yeni kiracılar arasındaki kira ücretleri arasındaki makasında zamanla daralmasıyla piyasalarda dengeyi bulur" diye konuştu.
Gençdal, yabancıların yoğun talebi ve sınırlı arz nedeniyle geçtiğimiz yıllarda bazı mahallelerin yabancı ikametgâhına kapatıldığının da altını çizdi.
Bu yasağın hala sürdüğünü dile getiren Gençdal, konuya ilişkin açıklamasını şu şekilde tamamladı:
"Yoğun göç nedeniyle bazı mahallelerde Türk vatandaşların azınlığa gerilemesi, nüfus arasındaki dengeyi korumak ve konut fiyatlarındaki dengesizliğin önüne geçilebilmesi için yeni yabancı ikametgâhının önü kapatılmıştı. Uygulama sürse de denetim eksikliği nedeniyle tam anlamıyla hayata geçirildiğini söylemek mümkün değil. Bu durum çevre şehirlerdeki kiraları da etkiliyor."
KİPTAŞ'ın iki projesindeki son durumu Ali Kurt açıkladı! Dev projelerde son dakika!
TÜİK’in rakamları inşaat sektörünü de vurdu! Bundan sonra ne olur?
Ruhsatsız eve zorunlu deprem sigortası yapılır mı?
Murat Kurum, Emlak Konut GYO Genel Müdürü Cengiz Erdem'i görevden aldı iddiası!