Sektörel

Konut piyasasına yeni yıl dopingi! Konut satışlarının artması bekleniyor!

Konutder Başkanı Ramadan Kumova konut satışlarının 2 aydır artış eğiliminde olduğunu söyleyerek, yılsonu tahminlerininolumlu olduğunu kaydetti.

Konutder Başkanı Ramadan Kumova, “Konutta, Temmuz’da yıllık bazda yüzde 16 artış olmuştu, yılsonu tahminlerini yapabilmek için Ağustos verisini bekliyorduk. Ağustos’taki yüzde 9,9’luk yükseliş yılsonu tahminlerimizi daha olumlu yorumlamak açısından yol gösterici oldu” dedi.

Dün, TÜİK Ağustos 2024 Konut Satış İstatistiklerini, TCMB’da Konut Fiyat Endeksi’ni açıkladı. Ortaya çıkan verileri değerlendiren Konutder Başkanı Ramadan Kumova, “Konutta, Temmuz’da yıllık bazda yüzde 16 artış olmuştu, yılsonu tahminlerini yapabilmek için Ağustos verisini bekliyorduk. Ağustos’taki yüzde 9,9’luk yükseliş yılsonu tahminlerimizi daha olumlu yorumlamak açısından yol gösterici oldu” dedi.

SATIŞLARDA TOPLANMA TRENDİ BAŞLADI

Ramadan Kumova’nın bugün her iki kurumun ortaya koyduğu verilere ilişkin genel değerlendirmeleri şöyle: “İlk 8 aylık toplam satışlar yüzde 1,1 artmış durumda. Yılın ilk aylarında veriler olumsuz gelmiş olmasına rağmen daha sonra satışlarda toparlama trendi başladı. Bu trend devam ederse yıl sonunda 2023’e göre daha yüksek bir satış ile kapatacağız.

Öte yandan, enflasyon ile kıyaslandığında reel anlamda konut fiyatları sene başından bu yana gerileme içerisinde. TCMB’nin açıkladığı Konut Fiyat Endeksi’nin Ağustos verilerinde de bunu çok net görüyoruz.''dedi.

SATIŞLAR ARTMAYA DEVAM EDİYOR

Konut fiyatları Ağustos’ta yıllık bazda; nominal yüzde 34,3 artarken, reel olarak yüzde 11,6 azaldı.

Aynı dönemde konut maliyet artışı (Temmuz 2023- Temmuz 2024) ise nominal yüzde 46 olarak gerçekleşti.

Son bir yılda İstanbul’u incelediğimiz de ise rakamlar daha çarpıcı sonuçları göstermektedir.

İTO’nun Temmuz ayı raporunda İstanbul’da inşaat malzemeleri maliyet artışı yüzde 109 olarak gerçekleşmiştir. İstanbul için aynı dönemde TCMB verisine göre konut fiyat artışı sadece yüzde 26 olarak raporlandı.

KREDİLİ SATIŞLARIN ORANI YÜZDE 10

Kredili satışların toplam satıştaki payının yüzde 10’a düşmesine rağmen satışların artma trendine girmesinin ardında, maliyet eksenli fiyat artışlarının kaçınılmaz olduğunu gören konut alıcısının bugünkü fiyatlamaları bir fırsat olarak değerlendirmesi yatmaktadır.

Aslında ülkemizdeki konut ihtiyacını göz önüne aldığımızda 1. Elde 700 bin konut satılması gerekiyor ancak şu anki kredi ortamından kaynaklı olarak satışlar bunun çok altında 380 binler seviyesine kadar gerilemiş durumda. Üreticiler maliyetleri üstlenerek satışlarına devam etmeye çalışmaktadır, fakat orta vadede bu durum sürdürülebilir değildir.

Şu an çok yüksek oranda olan konut kredisi faizinin yakın-orta vadede düşmesiyle birlikte konuta olan talep hızla artacaktır. Kasım 2024 gibi konut kredilerinde bir düşüş öngörüyoruz. İpotekli konut satışlarında tablonun tersine dönmesiyle beraber satışlar artarak konut sektöründe 2025 yılında bir toparlanma sürecine gireceğimizi düşünüyorum.

YABANCIYA SATIŞLAR DEVAM EDİYOR

Bugün açıklanan konut satış istatistiklerinde yabancılara yapılan konut satışlarının Ağustos ayında; bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 26,2 azalarak 2 bin 257 olduğunu görüyoruz. 2 yıldır yaşanan ciddi kayıp devam ediyor.

Türkiye’de yabancıya satışta ilk 8 aya baktığımızda önceki yılın ilk 8 ayına göre yüzde 40 azalma olduğunu görüyoruz. Türkiye’ye gelen yabancı gayrimenkul yatırımlarının 2024 sonu toplamının 2,5 milyar doların altına gerileyeceğini öngörüyoruz.

Bu düşüş Türkiye ekonomisine yıllık bazda 4 milyar dolarlık bir azalış ile etki ediyor. Cari açık yönünden eksi veren ülkemiz yabancıya konut satış miktarını artırarak bu açığın azalmasında önemli katkılar sağlanabilir.

2022 yılından bu yana yabancıya satışı yüzde 60 gerileyen Türkiye yabancıya satış pazarında son 2 senede gerileme gösteren dünyadaki tek ülkedir.

Dubai yüzde 60’ın üzerinde, İspanya yüzde 44, İngiltere ise yüzde 17 yabancıya satışlarını artırırken bizim bu gerileyişimizdeki nedenler hızlıca araştırılmalı ve çözümleri ivedilikle hayata geçirilmelidir.”
 

Türkiye'de konut genel olarak kazandırıyor ama şu an konut alanlar hata mı yapıyor? 

Konutta 'parası olana fırsat' dönemi! Evleri kimler alıyor?

Konut satışlarında düşüş trendi kırıldı!