18 / 09 / 2024

Konutta 'parası olana fırsat' dönemi! Evleri kimler alıyor?

Konutta 'parası olana fırsat' dönemi! Evleri kimler alıyor?

Konut satışlarında toparlanma yaşanırken sektör temsilcileri gayrimenkulde “fırsat dönemi” olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, “Elinde parası olan konuta yöneldi” bilgisini verdi. İşte ayrıntılar...




Konut satışları dip seviyelerden yukarı çıkmaya başladı. Sektör temsilcileri, elinde parası olan yatırımcının konuta yöneliğine dikkat çekiyor. 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre nisan ayında 75 bin adede kadar düşen konut satışları, ağustosta aylık bazda yüzde 9.9’luk yükseldi ve 134 bin 155 oldu. Konut satışları ocak-ağustos döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1.1 yükselişle 806 bin 317 şeklinde kaydedildi. Ocak-ağustos döneminde ipotekli konut satışlarındaki sert düşüş, gayrimenkul piyasasındaki soğumayı net olarak gözler önüne serdi. 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; borçlanarak satın alınan konutun kredi teminatı için aynı evin gösterilmesi olan ipotekli konut satışları, 8 ayda  senelik bazda yüzde 49.8 azaldı ve 76 bin 485 oldu.

Konutta parası olana fırsat dönemi! Evleri kimler alıyor?

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hakan Şişik, konutta bir “fırsat dönemi” olduğunun altını çizdi ve "Elinde parası olan yatırımcı konuta yönelmeye başladı. Faizlerin bir süre sonra düşüp konut fiyatlarının artacağını artık herkes biliyor. Bu nedenle de insanlar bu fırsat dönemini değerlendirmek istiyor" şeklinde konuştu. 

Bahaş Holding Üst Yöneticisi Abdüssamet Bahadır ise konut fiyatlarındaki artışın durağan hale gelmesinin bir kesim için yatırıma teşvik olduğunu aktardı. 

Merkez Bankası’nın verilerine göre konut fiyat endeksi ağustos ayında nominal olarak yüzde 34.3 yükseldi, reel olarak ise yüzde 11.6 oranında düştü. 3 büyükşehir arasında İstanbul aylık bazda;  Ankara  ise yıllık bazda fiyat yükselişlerini sırtladı. İstanbul’da konut fiyatları ağustosta, temmuz ile kıyaslandığında yüzde 5.5 artarken; Ankara’da fiyatlar, 2023 Ağustos’unun yüzde 35.6 üzerinde seyrediyor. 

Konutta parası olana fırsat dönemi! Evleri kimler alıyor?

Yabancılara yapılan konut satışı, ağustosta aylık bazda yüzde 26.2, yıllık bazda ise yüzde 40 azaldı. Ağustos ayında yabancılara 2.257 adet konut satılırken, ocak-ağustos döneminde ise yabancılara 15 bin 68 konut satıldı. Ağustosta yabancılara yapılan konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 838 ile İstanbul, 696 ile Antalya ve 174 ile Mersin oldu. Ülkelere göre konut satışlarına bakıldığında ilk 2 sırayı yine Rusya ve İran oluştururken, üçüncü sıraya Ukrayna’nın çıkması dikkat çekti. Bu yıl Türkiye’den Ruslar 3.289, İranlılar 1.392, Ukraynalılar ise 1.057 adet konut aldı.

Konut fiyatlarında enflasyon üstünde artış 4 ay sonra başlayacak, evlerinizi şimdiden alın!

İstanbul'da kira bedelleri neden satılık fiyatlara göre daha çok arttı?

Mevzuata aykırı 2 bin 36 emlak ilanına 126 milyon lira para cezası kesildi!


Geri Dön