17 / 09 / 2024

Mevzuata aykırı 2 bin 36 emlak ilanına 126 milyon lira para cezası kesildi!

Mevzuata aykırı 2 bin 36 emlak ilanına 126 milyon lira para cezası kesildi!

Ticaret Bakanlığı konut ilanlarına radarına aldı ve mevzuata aykırı 2 bin 36 gerçek ve tüzel kişiye yaklaşık 126 milyon lira ceza kesti.




Ticaret Bakanlığı tarafından sıkı denetimde olan konut ilanlarında "yetki belgesiz olarak taşınmaz ticareti faaliyeti yürüten veya yönetmeliğe aykırı şekilde faaliyet gösterdiği" tespit edilen toplam 2 bin 36 gerçek ve tüzel kişiye para cezası kesildi.

EMLAK İLANLARI DENETİM ALTINDA

Ticaret Bakanlığı'nın Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) kapsamında ilan platformlarına getirdiği 'yetki doğrulama' uygulaması, 15 Eylül 2024 tarihi itibarıyla emlak ilanları için uygulanamaya alındı.

 Mevzuata aykırı 2 bin 36 emlak ilanına 126 milyon lira para cezası kesildi!

126 MİLYON TL CEZA KESİLDİ

Ekonomim'de yer alan habere göre yeni Bu kuygulama kapsamında emlak ilanlarına ilişkin çalışma yürüten bakanlık, çok sayıda tüzel ve gerçek kişiye para cezası kesildi.  Bakanlık tarafından yapılan açıklamada: "Manipülatif fiyat artışı yaptığı belirlenen, yetki belgesiz olarak taşınmaz ticareti faaliyeti yürüten veya yönetmeliğe aykırı şekilde faaliyet gösterdiği" tespit edilen toplam 2 bin 36 gerçek ve tüzel kişiye yaklaşık 126 milyon TL idari para cezası uygulandı.

'Yetki doğrulama' uygulaması ile ilan platformlarındaki emlak ilanları sadece taşınmaz sahibi, taşınmaz sahibinin 1'inci ve 2'nci derece kan hısımları veya eşi ile taşınmaz sahibi tarafından EİDS üzerinden yetkilendirilen 'yetki belgeli' emlak işletmelerince verilebilecek.

Emlakçılık yapılabilmesi için bakanlıktan alınması gereken taşınmaz ticareti yetki belgesi bulunmayan emlak işletmeleri tarafından ilan girişi yapılamayacak.

AYKIRI İLANLARA 158 BİN 460 LİRAYA KADAR PARA CEZASI

EİDS'nin tamamen devreye alınmasının ardından mevzuata aykırı şekilde yayınlanan her bir ilan için 15 bin 846 Türk lirasından 158 bin 460 Türk lirasına kadar idari para cezası uygulanabilecek. Bu ceza tutarları 2025 yılında yeniden değerleme oranına göre artırılacak.

1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla ise yetki doğrulaması yapılmaksızın ilan verilemeyecek şekilde uygulama tamamen devreye alınacak.

Kira bedelleri, evin yaşına ve konforuna göre belirlenmeli! Hem ev sahibini hem de kiracıyı düşünmek gerekiyor!

Emlak ilanlarında 'EİDS' dönemi! E-devlet onayı olmadan ilan verilemeyecek!

Ekonomist Mert Başaran: İlan doğrulama sistemi emlak fiyatlarını olumlu etkilemez!

Geri Dön