Sektörel

Konut piyasasında satış dengesi değişti! Fiyatları artık satıcı değil alıcı belirliyor! 

Konut piyasasında satışlar düşmeye devam ediyor. Konut ilanları her geçen gün artarken, bir evin ilanda kalma süresi 100 güne kadar çıkıyor. Talebin azaldığı piyasada fiyatları artık satıcılar değil alıcılar belirlemeye başladı. İşte detaylar...

Konut piyasasına talep azalamaya başladı. İnternet sitelerinde binlerce konut ilanı varken, bir konutun ilamn süresi 100 güne yükseldi. Perta Emlak sahibi Ümit Tahmaz, konut piyasasında talebin düştüğünü ve alıcıların şu günlerde 'kral' olduğunu belirtti. Özellikle faizlerin yükselmesi ve krediye ulaşılamaması konut piyasasında satış dengesini değiştirdi.  Fiyatları artık satıcılar değil alıcılar belirliyor. İki sene önce İstanbul Beşiktaş'ta 4-4.5 milyon TL olan 2+1 ev alıcı bulamadığı için şu anda 3-3.5 milyon TL'ye satılıyor. İşte Ümit Tahmaz'ın sosyal medya hesabı X'ten yaptığı o paylaşım ve gelen yorumlar...

ÜMİT TAHMAZ @pertaemlak
Konut ve otoda alıcı 'kral' oldu!
Konuta talebin azalması ve sıfır araç sayısının artmasıyla konut ve otomobil piyasasında alıcılar kral oldu. Bir evin ortalama satış süresi 100 güne, bir aracın ortalama satış süresi 35 güne çıktı.
Fahiş fiyat uygulayarak enflasyon ortamından yararlanan fırsatçılar zor günler geçiriyor. Konuta talebin azalması ve sıfır araç sayısının artmasıyla konut ve otomobil piyasasında alıcılar kral oldu. Artık fiyatları satıcı değil, alıcı belirliyor.
İnternet sitelerinde binlerce konut ve otomobil aylardır satılmayı bekliyor. Satışlar son 10 yılın en düşük seviyesinde... Bir evin ortalama satış süresi 100 güne, bir aracın ortalama satış süresi 35 güne çıktı.
Bir köpük olduğunu, bunun gitmesi gerektiğini ifade ettiğinde ekonomistler tarafından eleştirildiğini söyleyen Aşa, şöyle devam etti:
Enflasyondan yararlanan çoktu. Mal sahipleri çok ketum davranıyordu. Özellikle faizlerin yükselmesi ve krediye ulaşılamaması bu noktaya getirdi.
Alıcıların pazarlık gücünün çok yüksek olduğunu vurgulamak lazım.hiç kimsenin kazıklanmak istemediğini belirterekmek isterim şöyle dedi:
Eskiden bir konutun ilanda kalma süresi 40-50 gündü. Şu anda ortalama 90-100 gün hatta daha da uzun. İlan değil, gerçekleşen fiyata bakılmalı. İlanlar üzerinden endeksler yapılıyor fakat bunlar piyasayı yansıtmıyor.
Çünkü satıcı ilana 10 milyon TL yazdığı evi 6-7 milyona satıyor. İki sene önce İstanbul Beşiktaş'ta 4-4.5 milyon TL olan 2+1 ev şu anda 3-3.5 milyon TL'ye alıcı bulamıyor."

Murat Kurum yeniden bakan oldu! Türkiye'nin konut ve kira sorunu artarak devam edecek!

Konuttaki fahiş fiyatlar nasıl çözülür? Emlak uzmanı açıkladı: Yüzde 25 bittiğinde kiralarda doğal düşüş olabilir!