Konut projelerinde fiyatlar son üç yılda neden arttı?
TSKB Gayrimenkul Değerleme büyükşehirleri mercek altına aldı. Son 3 yılda hangi bölgede konut projeleri ortalama ne kadar prim sağladı, fiyatlar neden arttı? Önümüzdeki Uç yıla ilişkin beklentiler neler? İşte cazibe merkezlerinin dünü, bugünü, yarını.
TSKB Gayrimenkul Değerleme büyükşehirleri mercek altına aldı. Son 3 yılda hangi bölgede konut projeleri ortalama ne kadar prim sağladı, fiyatlar neden arttı? Önümüzdeki Uç yıla ilişkin beklentiler neler? İşte cazibe merkezlerinin dünü, bugünü, yarını.
Anadolu Yakası'na metro dopingi
Fikirtepe: Kentsel dönüşümde İstanbul'un en çok yatırımcı çeken bölgesi olması fiyatları sıçrattı. 2013'te metrekare fiyatları 3 bin lira düzeyindeydi son 3 yılda yüzde 100 prim yaparak 6 bin lirayı gördü. Tüm adalardaki dönüşüm bittiğinde yeni cazibe merkezlerinden biri olacak.
Maltepe: Kentsel dönüşüm ile prim yapan diğer bölgelere de bin 500 lira seviyesindeydi. Son 3 yılda yüzde 10 primle bugün 3 bin 500 lirayı gördü. Metro ağının bölgeye ulaşması ve eksi konut stoğu yeni markalı konut projelerine geçişler için potansiyel barındırıyor.
Şerifali: Ulaşım bağlantılarının çokluğu, yalan çevredeki nitelikli konut projeleri ve kentsel dönüşüm ile gelişti. 2013'te 3 bin 250 lira olan metrekare konut fiyatları son 3 yılda yüzde 15 prim yaparak 4 bin lirayı gördü. Metro ağırım bölgeye ulaşması, Finans Merkezi'nin hayata geçmesi ile bölgedeki fiyatların yükseleceği bekleniyor.
Kartal: Adalar manzarasıyla dikkat çeken semt Anadolu Yakası metrosunun da etkisiyle kentsel dönüşümde öne çıkan bölgelerden biri oldu. 2013'te bin 500 lira olan metrekare fiyatları son 3 yılda yüzde 250 prim yaptı ve 3 bin 500 - 4 bin 500 lira aralığım gördü. Metro, adliye gibi faktörlerle birlikte değer kazanan semtte konutların önümüzdeki yıllarda daha da değer kazanması bekleniyor.
Sancaktepe: Yeni projeler için yeterli büyüklükteki boş arsa arzının olduğu bir lokasyon. Şamandıra bölgesi metro hattının üzerinde yer almasıyla avantajlı bir konumda. Konut projelerinde ortalama metrekare fiyatı 2 bin lirayken son 3 yılda yüzde 75 değer artışıyla bugün 3 bin 500 lira seviyesini gördü. Bölgenin ormana yakınlığı, yeni konut projelerinin olması, Kuzey Marmara Otoyolu ve metro güzergahında olması nedeniyle gelecekte daha da değerlenmesi bekleniyor.
Çekmeköy: Metro hattının bölgeye ulaşıyor olması ve nitelikli konut projelerinin artması ile fiyatlarda hızlı bir artış yaşandı. 2013'te 2 bin lira olan konut metrekare fiyatları son 3 yılda yüzde 100 değer artışıyla bugün 4 bin lira seviyesini gördü. Kuzey Marmara Otoyolu ve metro bağlantılarının sağlanması ile ulaşım kolaylaşacak olup artan talep ile birlikte fiyatlar da yukarı yönde hareket edecek.
Tuzla: Tuzla sahili düzenlemeleri, Hızlı Tren hattının devreye girmesi ve Gebze'deki Organize Sanayi bölgelerindeki firmaların sayısının artması bölgeye olan talebi artırdı. 2013'te 2 bin lira olan metrekare fiyatları son 3 yılda yüzde 50 değer artışıyla bugün 3 bin lira seviyesini gördü. İstanbul'un genişlemesinin devam etmesiyle birlikte önümüzdeki dönemde de Tuzla'daki gayrimenkul fiyatlarının artacağı düşünülüyor.
Avrupa Yakası dönüşümde iddialı
Ataköy: İstanbul'un en güzel deniz manzarasına sahip bölgelerinden biri olması ve Atatürk Havalimanı'na yalan konumu nedeniyle, rezidanstan otele kadar çok farklı lüks projeler yapılıyor. Aynca kentsel dönüşüm de bölgede nitelikli konut projelerinin oluşumunu destekliyor. Son 3 yılda fiyatlar yüzde 40 artarak bugün 7 bin lira düzeyinde 8 bin-12 bin lira bandına geldi. Konumsal avantajları, ulaşım altyapısı ve dönüşüm çalışmaları ile bölge prim potansiyeli barındırıyor.
Göktürk: 3. havalimanı inşaatı ve Kuzey Marmara Otoyolu'nun bölgeden geçiyor olması nedeni ile ulaşım kolaylığı sağlandı ve bölge merkezle daha entegre hale geldi Konut projelerinde ortalama metrekare fiyatı 2013'te 4 bin - 5 bin bandına ulaşmıştı. Son 3 yılda yüzde 40 değer artışıyla 7 bin liraya çıktı.
Bakırköy: Sahilyolu, deniz otobüsü ve feribot seferlerinin çeşitlenmesi, Marmaray projesi, Ataköy Marina ve havalimanına yakınlık en önemli avantajları oldu. Konut projelerinde ortalama metrekare fiyatı 2013'te 4 bin - 5 bin bandındaydı. Son 3 yılda yüzde 50 prim yaprak bugün 6 bin lirayı gördü. 500 dönümlük alana şehir parkı yapılacak olması nedeniyle, önümüzdeki üç yılda ciddi prim yapacak.
Kağıthane: Avrupa'nın en büyük adliyesine ev sahipliği yapması, kent merkezine yakınlığı ve ulaşım yatırımlarıyla öne çıktı. 2013 yılında fiyatlar 4 bin lir a düzeyinde son üç yılda yüzde 100 prim yaparak 8 bin liraya yükseldi Niteliksiz konut dokusunun kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesi gündemde. Markalı konut üreticilerinin birkaç adayı birleştirip ofis, rezidans tarzı karma projeler geliştirdikleri bölgenin prim potansiyeli yüksek.
Basın Ekspres: Atatürk Havalimanına yakınlık ve sanayi parsellerinden ticari kullanıma dönüşümde Levent hattından soma en çok tercih edilen ticari akslardan biri olması fiyatları yukarı çekti. 2013 yılında fiyatlar 3 bin 500 liraya çıkarken son üç yılda yüzde 40 prim yaparak 2016 itibarıyla 5 bin liraya yükseldi Bölgede otel ve konut yatırımlarının ağırlık kazanıyor.
Halkalı: Avrupa Yakası'nın Ataşehir'i olarak da anılan semt geliştirilen markalı konut projeleriyle son beş yılda ciddi bir değişim yaşadı Konut projelerinde ortalama metrekare fiyatı 2013'te 3 bin lirayı gördü. Son 3 yılda yüzde 30 primle 4 bin lira seviyesine çıktL İstanbul Tema Park, Atatürk Havalimanı'na yakınlığı, TEM'e ve Basın Ekspres Yolu'na yapılacak yeni bağlantı yollan ve metro ile prim yapacak.
Ayazağa: Ulaşım bağlantı yollarına yalan konumu, kent merkezine yakınlığı, geliştirilen markalı konutlar bölgeye değer kattı. Konut projelerinde ortalama metrekare fiyatı 2013'te 3 bin lirayı gördü.
Son 3 yılda yüzde 65 değer artışı yaşandı ve bugün 5 bin 500 lira seviyesine çıktı. Levent ve Maslak'tan soma ofis piyasası için ikinci bölge olarak gelişiyor, bu durumun fiyatları artırması bekleniyor.
ANKARA UÇUYOR
İncek: Bölgede son zamanlarda yapılan ve yapılacak projeler yadsınamayacak düzeyde olduğundan İncek aksı şu anda Ankara'nın en gözde yeri. 2010 yılında konut projelerinde metrekare fiyatları 1000 -1500 lira düzeyindeyken bu rakam 2013'te 1500-3300 lira aralığına çıktı. 2016 yılına gelindiğinde ise metrekare fiyatlarının 2 bin 500 - 5 bin 500 lira arasında seyrettiği görülüyor. Bu da son üç yılda konut yatırımcısının ortalama yüzde 66 kazandığını gösteriyor. Önümüzdeki üç yıl içinde bölgedeki nitelikli yapı stoğunun artması ile fiyatların daha da yükselmesi bekleniyor.
Keçiören: Son yıllarda Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüm çalışmalarıyla öne çıkan semtlerden biri odu. Konut fiyatları metrekare bazında 600-800 lira seviyesindeyken 2013'te 1000-1300 lira aralığına yükseldi. Son 3 yılda ise yüzde 381ik değer artışı görüldü ve metrekare fiyatları 1250 -1800 lira düzeyine çıktı. Nitelikli yapı stokunun artması, havalimanına yakınlık ve ulaşım altyapısının gelişmesi ile bölgenin değeri artmaya devam edecek.
Oran: Oran Mahallesi ve çevresi de Ankara'nın gözde ve rağbet gören yerlerinden. Genellikle üst gelir grubunun yaşadığı bölgede, birçok inşaat firması rezidanstan ofise, alışveriş merkezinden otele kadar çok farklı lüks projeler yapıyor. Bölgede 2010 yılında 2 bin lira ile 6 bin lira bandında olan konut metrekare fiyatları, 2013 yılında 3 bin-7 bin 500 aralığına çıkmıştı. Son 3 yılda ise bu rakam yüzde 23'lük artışla 4 bin-9 bin seviyesine yükseldi. Bölgen lokasyonu ve ulaşım altyapısı ile prim potansiyeli barındırıyor.
Eskişehir Yolu: Son 5 yıl içerisinde Eskişehir Yolu ve Konya Yolu Ankara'nın en önemli aksları haline geldi. Eskişehir Yolu üzeri ve çevresinde birçok kamu kuruluşu, üniversiteler ve hastanelerin yer almadığından ötürü bölge tercih ediliyor. Bölgede 2010 yılında 2 bin 500 lira ile 8 bin lira bandında olan konut metrekare fiyatları, 2013 yılında 3 bin 500 - 8 bin 500 aralığına çıkmıştı. Son 3 yılda ise bu rakam yüzde 20Hk artışla 4 bin 750 -10 bin seviyesine yükseldi Metro ağının bölgeye ulaşması, Ankara'nın Ticaret Merkezi'nin bu bölgede hayata geçmesi ile bölgedeki fiyatların artış göstereceği bekleniyor.
İZMİR-BURSA YÜKSELİŞTE
İzmir-Mavişehir: İzmir genelinde prestijli konut ihtiyacım karşılayan bir bölge ve kentin gelişme aksında yer alıyor. Bölgede yeni alanların imara açılması, AVM'lerin kurulması, özel eğitim ve sağlık tesislerinin bölgede yer seçmesi sebebiyle ev alanların tercihi oldu. 2013'te 3 bin liraya çıkan konut metrekare fiyatları2016 yılına gelindiğinde ise yüzde 30'luk primle 4 bin lira seviyesine çıktı. Halen bölgede imara açılmamış bir arsa rezervi mevcut.
Bursa-Mudanya: Bölge son dönemlerde, çevre illere bağlantısını güçlendiren ulaşım altyapıları ile bir cazibe merkezi olmaya başladı. Bursa'ya ulaşım açısından sıkıntısı olmayan ilçe, deniz kenarındaki konumunun da avantajıyla nitelikli projeleri çekiyor. 2013'te bin 300 liraya çıkan metrekare fiyatları 2016'ya gelindiğinde ise yüzde 35'lik değer artışıyla bin 750 lira seviyesini gördü.
Kayseri-Yakut: Şehir merkezinin yüksek talep görmesi, mevcut yapılaşmasının doygunluğa ulaşması ve arsa sayısının oldukça kısıtlı olması konut projelerinin şehir merkezinin dışına doğru kaymasına sebep oldu. Metrekare konut fiyatları, 2013 yılında bin 500 - 3 bin lira bandındaydı. Son üç yılda yüzde 17'lik değer artışıyla bin 750 lira ile 3 bin 500 lira aralığına yükseldi. Merkezde arsa stoğunun kısıtlı olmasından ötürü, bölgeye ilgi devam ediyor. Lüks konutların bu bölge ve çevresinde olması, bölgeye olan talebin artmasına neden olacak.
Antalya-Lara: Yabancıya satışların artması sebebiyle bölgede oluşan yoğunluğun getirdiği bir artış söz konusu. Metrekare fiyatları, 2013 yılında 2 bin 400 liraya çıkmıştı. 2016'ya gelindiğinde ise yüzde 25 Tik değer artışıyla 3 bin lira seviyesi görüldü.
Adana-Ceyhan: Boş arsa stoğunun çok azalmış olması nedeni ile arsa değerlerinde yaşanan artış konut fiyatlarına yansıdı. Metrekare fiyatları, 2013 yılında 900 liraya ulaşmıştı. 2016'ya gelindiğinde ise yüzde 75'lik değer artışıyla bin 600 lira seviyesi görüldü.
Eskişehir-Batıkent: Kent merkezinden gelen tramvay hattının bölgeyle bağlanması konut fiyatlarının pozitif etkiledi Metrekare fiyatları, 2013 yılında bin 500 - 2 bin 500 lira bandına ulaşmıştı. 2016'ya gelindiğinde ise yüzde 46 değer artışıyla bin 500 lira ile 3 bin 250 lira aralığına yükseldi Merkezde arsa stoğunun kısıtlı olmasından ötürü, bölgeye talep devam ediyor.
G.Antep-İbrahimli: Bölgede açılan alışveriş merkezi ve Gaziantep'in ilk lüks konutlarının bu bölgede yapılması fiyatları olumlu etkiledi. Metrekare konut fiyatlan, 2013 yılında 2 bin 3 bin lira bandına ulaşmıştı. Son üç yılda yüzde 30'luk değer artışıyla 2 bin 500 lira ile 4 bin lira aralığına yükseldi.
Sözcü