25 / 12 / 2024

Konut projelerinden ev alırken dikkat edilmesi gereken 6 nokta!

Konut projelerinden ev alırken dikkat edilmesi gereken 6 nokta!

Gazete ilanından veya televizyon reklamından görerek bir projeden etkilendiniz. Etkilendiğiniz projenin satış ofisiyle görüşmeye gittiğinizde sormanız gereken 6 soruyu sizin için derledik. İşte o sorular;



Gazete ilanından veya televizyon reklamından görerek bir projeden etkilendiniz. Randevunuzu aldınız, satış temsilcisinin karşısına oturdunuz ve başladınız projeyi dinlemeye. Eğer karşınızdaki usta bir satış temsilcisiyse, sizin için en can alıcı alım nedenini çözer ve görüşmeyi bu temel üzerinden devam ettirir. Siz de 1-0 yenik başladığınız bu görüşmede sormanız gereken asıl soruları soramadan kendinizi kaparoyu öderken bulursunuz. 


İşte bu duruma düşmemek, yaptığınız görüşmenin en doğru kararı almanızı sağlaması için yapmanız gerekenler: 


1- Evin net ve brüt metrekaresindeki farkı, evin duvardan duvara kullanımının metrekaresini mutlaka sorun! Konut sektörünün en büyük sıkıntılarından biri kuşkusuz brüt ve net metrekare arasındaki fark. Bu farkın nedeni, asansör boşlukları, kat antreleri, bazen otopark alanları, teraslar ve duvar altı metrekareleri olarak kabaca özetlenebilir. Bu farkın standart bir cevabı yoktur, projeye göre değişir. Ancak ortalamada eğer net ve brüt farkı %15'ten çok ise sorgulamaya değerdir. 


2- KDV ve tapu masrafının kime ait olacağını sorun! Satış ekiplerinin eğitimlerinde ilk öğrendikleri şey, projeyle ilgili en iyi özelliklerle alım kararı verdirmek, bu karardan sonra da masraf teşkil edecek unsurları "sanki bir detaymış gibi" söylemektir. Ancak size bir detay gibi açıklanan şey pekala başka bir projeden bir odası daha olan bir ev almanızı sağlayacak kadar yüksek bir meblağ olabilir. 


3- Site aidatının yaklaşık tutarını ve sosyal tesislerin bu aidatla kullanılıp kullanılamayacağını sorun! Site aidatları çok üniteli projelerde genellikle kayda değer meblağlar olmayabilir. Ancak adına rezidans denilen, butik proje olduğu iddiasıyla satışı yapılan projelerde site aidatları dolarla hesaplanıyor. Dolayısıyla bu aidatlar oldukça can yakıcı ve manasız şekilde yüksek olabiliyor. 


4- Kullanılacak malzemelerin markasını ve garantisini mutlaka sorun! Satış vaadi sözleşmeleri genellikle henüz projenin önemli detayları ortaya çıkmadan hazırlanır. Dolayısıyla da projeyle ilgili detaylar tam olarak belirlenemez. Bundan dolayı da iyi niyetli firmalar anlaşmalarına şöyle bir madde eklerler "x markası veya muadili". Bu tabir, eğer projenin çok başında alım yapıyorsanız normaldir. Ancak lansmandan 6 ay sonra da "muadili" tabiri kullanılıyorsa, dikkatli olmak lazım. Zira projelerin ortalama gerçekleşme süresi 2 yıldır ve siz zamanda hala malzeme satın alımlarını yapmadıysanız işin içinde bir tuhaflık var demektir. 


5- Teslimat zamanında yapılmazsa firmanın ödeyeceği cezayı mutlaka öğrenin! Son yıllarda çok iyi güvenilir inşaat firmalarında bile geç teslimat söz konusu olabiliyor. Çok fazla bağımsız değişkeni olan inşaat, malzeme satın alma ve üretim konusunda bağımlı. Toplamda sürenin %20'si gibi bir gecikme normal karşılanmalı. Ancak bu süre zarfında firmaya karşı da bir yaptırımınız olmalı. Genellikle bu yaptırım firmanın size bir kira bedeli ödemesi şeklinde gerçekleşir. Siz siz olun bu kira bedeli konusunu, henüz satış vaadi sözleşmesini imzalarken belirleyin. 


6- Ses ve ısı izolasyonunun  detaylarını ve garantisini mutlaka sorun! Markalı markasız hangi projeyle ilgilenirseniz ilgilenin mutlaka ses ve ısı izolasyonunu yaptıklarını söylüyorlar. Çoğu yapıyor da. Ancak izolasyon konusu o kadar zahmetli ve o kadar masraflı bir iş ki, firmalar bu konuda sözleşmede ne yazarsa yazsın işin kolayına kaçıyor. İzolasyonun taş yüniiyle mi yapılacağı yoksa çift cam arasına gaz sıkıştırılarak mı yapılacağı önemli. Çünkü ikisi de inşaatın diğer malzemelerine bağlı olarak başarılı sonuçlar veriyor. Dolayısıyla anlaşma aşamasında bu izolasyonun detaylarını ve garantisini öğrenin. 


Cumhuriyet


Geri Dön